De ce nou-născuții iubesc suzetele: Este suzeta dăunătoare?

Data publicării:
Fotografie de la RDNE Stock project/Pexels
Fotografie de la RDNE Stock project/Pexels

Suzeta este un instrument pe care unii copii îl iubesc foarte mult. Este corect ca ei să-l folosească? Care sunt avantajele, când să-l eliminați și pentru ce este suzeta.



Suzeta este un instrument adorat și căutat de mulți nou-născuți pentru că satisface instinctul natural de a suge. Suptul este un mecanism înnăscut, prezent chiar înainte de naștere și care permite bebelușului să se hrănească singur din sânul mamei.

Este practic principala activitate a nou-născutului în primele luni de viață și tot mai târziu în faza în care începe să-și folosească gura pentru a afla despre lumea din jurul lui. Acest obiect are o putere de calmare și autoconsolare, care amintește nou-născutului de gestul de a se atașa de sân. Suzeta este așadar o soluție bună pentru a satisface nevoile bebelușului chiar dacă nu este esențială. 

Pentru ce este suzeta?

Suzeta servește la susținerea predispoziției nou-născutului de a suge, oferind senzații plăcute iar utilizarea ei este recomandată în toate acele situații în care bebelușul se află în dificultate, precum atunci când are colici sau nu poate adormi. 

Cu puterea sa calmantă, acest obiect permite copiilor sa elibereze tensiunea și să se simtă în siguranță chiar și în absența mamei lor. Un lucru de evitat, însă, este să-l folosești ca paliativ pentru a calma copilul când plânge sau face furie. În aceste cazuri este întotdeauna esențial să înțelegeți ce este în neregulă și ce provoacă disconfort copilului dumneavoastră.

Care sunt avantajele suzetei și când să începeți să o dați

În primele 3 sau 4 săptămâni de viață, suzeta nu este recomandată nou-născuților care sunt alăptați deoarece utilizarea ei ar putea interfera cu alimentația bebelușului. Momentul ideal pentru a începe să oferiți acest articol este după prima lună.

Pentru bebelușii hrăniți cu lapte artificial, problema suzetei nu există deoarece suptul biberonului este suficientă. În orice caz, dacă copilul refuză suzeta, cel mai bine este să nu-l forțezi să o folosească.

În general, avantajele utilizării sale sunt:

- Servește la consolarea și calamarea celui mic

- Îmbunătățește coordonarea între înghițire și respirație

- Stimulează mușchii feței

- Reduce riscul de apnee în somn și SIDS (moarte în pat).

Este suzeta dăunătoare? Care sunt dezavantajele

Unii cred că suzeta poate provoca leziuni ireversibile dinților și arcadelor dentare, în realitate utilizarea sa limitată nu are efecte nedorite. 

Cu toate acestea, este mai puțin dăunătoare decât suptul degetului mare, deoarece pune mai puțină presiune asupra dinților și poate fi controlată de părinți, care pot decide când să o administreze sau să o îndepărteze.

Important este să nu abuzezi de ea pentru că atunci ar putea fi mai greu să-l faci pe copil să o  abandoneze. Suzeta poate deveni de fapt un dezavantaj atunci când este folosită o perioadă lungă de timp. În plus, după vârsta de 2 sau 3 ani, poate crea malocluzii  și poate interfera cu formarea arcadelor dentare. 

Când și cum să elimini suzeta

Copiii ar trebui să înceteze să mai folosească suzetele începând cu vârsta de doi ani și, în orice caz, până la vârsta de 3 ani.

În general, atunci când bebelușul începe să folosească mai puțin suzeta și să se simtă confortabil fără ea, înseamnă că nu are nevoie de ea și, prin urmare, este gata să o scoată.

Pentru a-l face să abandoneze acest obiect este indicat să acţioneze treptat. Făcându-l să dispară brusc ar putea provoca nesiguranță copilului, furie și frustrare.

Mai bine transmiteți mesajul că suzeta nu este un lucru interzis, ci că se poate face fără ea și propune alte activități plăcute ca înlocuitor, cum ar fi îmbrățișările, un joc sau un cântec.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: biberon copii suzeta





DC Media Group Audience
pixel