De ce este important să implicăm copiii în treburile casnice

Data publicării:
Fotografie de la PNW Production/ Pexels
Fotografie de la PNW Production/ Pexels

Dragostea maternă și paternă nu au nimic de a face cu ideea că „privarea” copiilor de unele sarcini neplăcute este o demonstrație de afecțiune. 



Dacă intenția acestor părinți prin neimplicarea copiilor în treburile casnice este să salveze greutăți viitoare care vor fi inevitabile în viitorul copiilor lor, ei bine, s-ar putea să nu fie cea mai bună idee de urmat. De fapt, unele studii sugerează importanța responsabilizării imediate a copiilor, deja la câțiva ani.

Dacă stăm să ne gândim pentru o clipă, această teză este de fapt mai mult decât congruentă cu lăsarea copiilor să se joace: dacă ei învață totuși să se cunoască puțin mai mult pe ei înșiși distrându-se, chiar și făcând niște mici treburi casnice, pot învăța foarte multe.

De fapt, copilul își va dezvolta simțul responsabilității și mai presus de toate se va confrunta cu câteva mici provocări care îl vor stimula să se descurce mai bine și să se simtă mulțumit atunci când în schimb reușește să ducă la bun sfârșit sarcina care i-a fost încredințată. Treburile simple sunt suficiente, nimic excesiv nu este clar: spălarea vaselor, curățarea dulapurilor prăfuite, agățarea/împăturarea hainelor și așa mai departe.

Mai mult, există un alt aspect foarte important de luat în considerare: atunci când încredințăm o „datorie” unui copil, avem încredere în el, comunicăm că credem în el și că credem că o poate reuși cu propriile forțe. Acest fapt nu numai că va ajuta la stima de sine a celor mici, dar îi va face și să se simtă utili!

În sprijinul a ceea ce tocmai s-a spus, mai multe studii au examinat diverse eșantioane de oameni, comparând familiile care nu includeau copii în treburile casnice și cele care au făcut-o.

Din datele colectate de  studiu a reieșit că adulții care au crescut într-un mediu în care li s-au dat sarcini mici erau acum mulțumiți de viața lor în general.

Mai mult, cariera lor profesională fusese influențată pozitiv și de acele experiențe trecute: amintirea micilor provocări cotidiene reușește să pregătească, într-un anumit fel, un copil pentru care vor fi obstacolele cu care va trebui să le înfrunte în timpul vieții. 

Important de reținut 

Fii atent la cuvintele tale. Potrivit psihologilor, recunoștința față de copii ar trebui exprimată într-o frază non-formală, de exemplu, „mulțumesc pentru ajutor” (nu va fi suficient). Mulțumiți copilului numindu-l un ajutor bun: „ești un ajutor atât de bun”. Nu doar că va avea dorința de a face din nou ceva prin casă, ci și de a crește stima de sine, va simți că fără el va fi cu adevărat mai greu pentru familie să facă față, este util și important pentru familia lui.

Fii atent la rutină. Când programați cursurile copilului dvs. - lecții, muzică, cursuri de limbă, sport, recreere - includeți în el treburile casnice. Așa că va simți importanța lor și va dezvolta o atitudine responsabilă față de ei. Și așa obișnuiești copilul cu disciplina. Sarcinile jocului nu vor interfera. Puteți încerca să dezvoltați un întreg sistem de căutare a treburilor casnice. Efectuând fiecare dintre ele la rând, el va trece succesiv la altele mai dificile. De exemplu, ștergeți praful de pe masă, măturați-l în camera de zi, apoi o sarcină mai interesantă - porniți mașina de spălat.

Nu trebuie folosită nicio recompensă bănească. Potrivit psihologilor, stimulentele financiare agravează motivația copilului. Deja își va lua în considerare ajutorul din punct de vedere comercial - fără dorința de a-și ajuta părinții, ci doar cu scopul de a obține bani pentru asta.

Nu încredințați nicio treabă casnică unui copil ca pedeapsă. Vorbiți despre teme într-un mod pozitiv sau neutru. Repetând în mod constant cuvinte despre cât de greu este să faci față treburilor casnice - cât de obosit ești de curățat podeaua sau de a aspira - îi vei arăta copilului tău un exemplu pe care îl va adopta. Și atunci nici nu-i va plăcea să o facă. Este mai bine să vă concentrați pe îngrijirea casei și pe menținerea curățeniei în beneficiul confortului tuturor membrilor familiei.

Așa că nu ezitați și încurajați-vă într-adevăr copiii să facă niște mici treburi casnice: veți beneficia cu toții!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii implicare treburi casnice




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel