De ce este îngrijorător fenomenul „mid-girl”? Această tendință poate duce la tulburări grave precum anorexia, bulimia, dismorfia și depresia

Data publicării:
De ce este îngrijorător fenomenul „mid-girl” Această tendință poate duce la tulburări grave precum anorexia, bulimia, dismorfia și depresia / FOTO: freepik.com@itsnaeem
De ce este îngrijorător fenomenul „mid-girl” Această tendință poate duce la tulburări grave precum anorexia, bulimia, dismorfia și depresia / FOTO: freepik.com@itsnaeem

Fenomenul „mid girl” s-a născut pe TikTok. Scopul său? Să te devalorizezi! Dar nu este lipsit de riscuri, după cum explică un psihoterapeut. 



Termenul „mid girl” ar putea fi tradus prin „fată medie”, ceea ce înseamnă că nu este nici frumoasă, nici urâtă, ci o fată oarecare.

Această tendință s-a născut pe TikTok și afectează generația Z, cei născuți după 1995.

Este o modalitate prin care fetele și femeile tinere vorbesc despre complexele lor, despre ceea ce nu le place la ele însele, despre imperfecțiunile lor.

Cu alte cuvinte, ele se devalorizează în comparație cu alte femei pe care le consideră frumoase. 

Un risc de probleme de imagine

Sursa foto: freepik.com@alexvog

Citește și „Obiceiuri care îi fac pe părinți să pară ipocriți în fața copiilor. Ce spun specialiștii”

Fenomenul „mid-girl” poate avea consecințe grave, după cum a explicat Marie-Estelle Dupont, psiholog clinician și psihoterapeut, pentru 20 Minutes.

Este „o tiranie a criteriilor care nu corespunde realității”. Fetele tinere se devalorizează și se reduc la aspectul lor.

În videoclipurile postate pe TikTok, multe dintre ele se descriu ca fiind „fete de mijloc” pentru că „nimeni nu se întoarce când trec pe lângă mine”, de exemplu, potrivit Parents.fr.

„Aceste tinere se autodepreciază, ca și cum ar fi un mod de a se nega, de a se proteja sau de a anticipa bashing-ul de pe rețelele sociale”, explică psihologul la 20 de minute, pentru care această tendință este «dezumanizantă».

Tendința mid-girl face din frumusețe un fapt obiectiv, când frumusețea este subiectivă. 

Sursa foto: freepik.com@tanyaart

Această tendință poate duce la tulburări grave precum anorexia, bulimia, dismorfia și depresia. Ea împinge femeile să se devalorizeze.

Acest fenomen este cu atât mai îngrijorător cu cât sănătatea mintală a tinerilor se deteriorează.

Sondajul național efectuat în colegii și licee (EnCLASS) în aprilie 2024 arată că 14% dintre elevii de colegiu și 15% dintre elevii de liceu prezintă un risc semnificativ de depresie. Fetele sunt mai afectate decât băieții.

Pe lângă depresie, a crescut și comportamentul suicidar: de la 24,2% la 30,9% în rândul fetelor! 

Cum să discuți cu ai tăi copii despre social media

Este bine ca fiecare părinte să abordeze acest subiect încă de când sunt mai mici. 

Social media poate avea un impact pozitiv sau negativ asupra sănătății mintale a tinerilor, de aceea este important să purtăm discuții regulate despre buna utilizare a social media.

De ce să vorbim despre social media?

Dacă copilul dumneavoastră are acces la internet, are acces la site-uri de socializare și la materiale descărcabile. Cel mai bine este să purtați o conversație despre aplicațiile de pe telefoanele lor sau despre site-urile pe care le vizitează înainte de a apărea o problemă. 

Țineți cont de faptul că tinerii sunt adesea expuși la noi platforme înainte ca acestea să devină mainstream.

Vezi și „Pericolul din Generația Z: Adolescența, mai dificilă azi decât acum 20 de ani! Ce s-a schimbat, conform unui nou sondaj”

Acest lucru înseamnă că este posibil să nu fiți conștienți de o platformă pe care o folosește copilul decât dacă vorbiți cu el despre aceasta. 

Discuțiile despre social media și obiceiurile online pot părea stânjenitoare la început, dar dacă discutați cu copilul dvs. din timp, îl puteți face să se simtă confortabil să vă împărtășească acest tip de informații importante.

Dacă începeți devreme, faceți ca aceste conversații să pară naturale și neintruzive. Dacă se întâmplă ceva rău sau îngrijorător, copilul dvs. se va simți mai confortabil să apeleze la părinte pentru ajutor dacă ați stabilit deja un spațiu sigur pentru acest tip de dialog. 

Promovați utilizarea pozitivă a social media.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel