”De ce refuză copilul meu să mestece?”. Legătura dintre alimentație și emoții. Abordări care funcționează

Data publicării:
Fotografie de la Karolina Grabowska/ Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska/ Pexels

Nutriția și relația cu alimentele sunt dovada constantă a bunăstării atât fizice, cât și psihice. Refuzul de a mânca precum și refuzul de a mesteca sunt indicatori care trebuie analizați cu atenția cuvenită. ”De ce copilul meu refuză să mestece?”



Refuzul de a mesteca afectează copiii de diferite vârste: această problemă poate apărea în orice moment. Sunt copii care, de la înțărcare, nu acceptă mestecatul, respingând deci orice formă de hrană cu o consistență mai dură. În acest caz, cei mici revin la stadiul anterior de dezvoltare necesitând hrănirea din biberon. Cu toate acestea, în cazul copiilor mai mari, care, prin urmare, au trecut deja de faza de înțărcare, situația este diferită. În unele cazuri, de fapt, copiii de 4/5 ani, chiar dacă acum au învățat capacitatea inerentă de a mesteca, refuză alimentele solide.

Refuzul de a mesteca este un comportament care poate face parte dintr-o fază de tranziție trăită cu dificultate de către copil. În plus, trebuie subliniat că refuzul de a mesteca înseamnă absolut a refuza de a mânca! Acestea sunt comportamente care apar brusc, surprinzând atât părinții, cât și educatorii.

Comportament alimentar și emoțiile

Comportamentele alimentare sunt adesea considerate de experți ca o metaforă a dragostei. În relația părinte-copil, de exemplu, relația cu mâncarea este folosită și ca armă de șantaj. Cu alte cuvinte, comportamentul alimentar reflectă în mare măsură tendințele emoționale.

Aceasta înseamnă că, dacă se stabilesc comportamente de dragoste și ură (inclusiv pasiune) între cei pe care îi iubești, acest lucru se întâmplă și cu mâncarea. Prin urmare, chiar și principalele acțiuni care leagă persoana de alimente (înghițirea și mestecatul), în consecință, vor urma tendințele afective ale celor care le experimentează. Nu întâmplător trăiesc și adulții această ambivalență: femeile și bărbații, atunci când sunt dezamăgiți sau plini de dragoste, își trăiesc relația cu mâncarea într-un mod complet extrem, refuzând să mănânce.

2. Fotografie... (copii-care-refuza-sa-mestece_41981300.jpg)

Fotografie de la Karolina Grabowska/ Pexels

Cum să stimulăm mestecatul alimentelor

Prima schimbare în alimentația copilului depinde de părinți, în special de mamă! Tu trebuie să fii calm și răbdător! Copilul nu trebuie forțat să accepte alimentele nepasate, ori date pe răzătoare. Iar dacă bebelușul le refuză la început, atunci nu este pregătit pentru această etapă.

Peste o săptămână este posibil să dorească să înceapă să mestece singur și să încerce noua experiență. Această etapă în diversificarea bebelușului ține, în primul rând, de dispoziția acestuia și de calmul părinților.

Un alt truc la care apelează majoritatea mamelor este de a nu face o trecere bruscă de la piureul moale la alimentele nepasate. Se recomandă ca acestă schimbare să se producă treptat, prin modificarea consistenței piureului. Dacă la început foloseşti blenderul, în timp pregătirea mesei bebelușului se poate realiza prin pasarea alimentelor cu furculița; în acest mod, o parte din fructe, legume sau carne o să rămână în bucăți mai mari, dar suficient de accesibile pentru ca bebelușul să nu le refuze.

Alternează piureul cu bucățile de alimente. Redu consistența și cantitatea piureului și oferă în completare alimente care sunt lăsate în bucățele mai mari. Prin această metodă te asiguri că bebelușul mănâncă exact cât trebuie și descoperă, în același timp, cum să mestece alimentele.

Puterea exemplului joacă un rol important, ca în fiecare situaţie. Așează scaunul copilului la masă și mâncați împreună! Astfel, bebelușul îi va observa pe ceilalți cum mănâncă și va fi încurajat să procedeze la fel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel