De ce tremură nou-născuții? Care sunt cauzele

Data publicării:
Fotografie de la Laura Garcia/ Pexels
Fotografie de la Laura Garcia/ Pexels

De multe ori părinții sunt îngroziți pentru că micuții lor tremură brusc: „... la trezirea dintr-un pui de somn a deschis ochii și a început să tremure cu tot corpul pentru câteva secunde..., m-am speriat,l- am luat în brațe, am încercat să vorbesc cu el, dar a continuat să tremure...”.



Tremurăturile care apar la un copil, fără pierderea cunoștinței, care dispar prin atingerea doar a membrului sau a membrelor implicate și prin concentrarea atenției copilului pe ceva, de exemplu pe fața mamei sau alte oamenii și/sau obiectele nu sunt indicatori și nici nu trebuie considerate o patologie neurologică de origine centrală, adică una care depinde de creier.

Dar de ce tremură nou-născuții și când să-și facă griji?

Ce este tremorul?

Un tremur este o mișcare ritmică a mușchilor involuntar. Aceste mișcări sunt adesea acțiuni dus-întors ale uneia sau mai multor părți ale corpului. Cele mai multe tremurături afectează mâinile, totuși tremurul poate apărea la nivelul brațelor, capului, feței, corzilor vocale, trunchiului și picioarelor. Copiii cu tremor au adesea mișcări ale corpului de balansare și înainte și înapoi, dar pot avea și o voce tremurândă.

Tremorurile pot afecta coordonarea motrică fină, cum ar fi scrisul și apucarea obiectelor, și devin mai severe și pot fi declanșate atunci când copilul este stresat, obosit sau supus unei emoții puternice. Tremorurile sunt cauzate de afecțiuni care afectează creierul, așa că un tremur poate fi un simptom al bolii neurologice. Acest lucru se datorează faptului că anumite zone ale creierului controlează mișcarea. Există afecțiuni care influențează funcția fiziologică a creierului, cum ar fi accidentul vascular cerebral, traumatismele craniene, bolile neurodegenerative.

Tremorul poate fi, de asemenea, moștenit, abuzul de alcool, otrăvirea, iar anumite medicamente pot provoca tremor datorită efectului lor asupra creierului.

Cele mai comune tipuri sunt:

- Tremor esențial, este cel mai frecvent tip de tremor. Începe pe o parte a corpului, uneori, este progresiv. Afectează în principal mâinile, dar pot fi implicate și capul, vocea, limba, picioarele și trunchiul.

- Tremor fiziologic, este o formă ușoară de tremor fără o cauză neurologică. Poate apărea la copiii normali, sănătoși. Tremorul fiziologic poate afecta toate grupele musculare voluntare, este agravat de oboseală, niveluri scăzute de glucoză din sânge, intoxicații cu metale, stimulente, sevraj de alcool și emoție intensă.

- Tremor distonic, cel mai adesea apare la copiii cu distonie. Distonia este o tulburare de mișcare care provoacă contracții musculare susținute, ducând la răsuciri dureroase sau posturi anormale. Tremorul distonic apare atunci când copilul se află într-o anumită poziție sau se mișcă într-un anumit mod. Odihna și atingerea mușchiului afectat pot ajuta la ameliorarea tremorului.

- Tremorul cerebelos, este un tremor lent care apare în timpul mișcărilor care au un scop, cum ar fi atunci când apăs pe un buton. Este cauzată de leziuni ale creierului cauzate de scleroza multiplă, accident vascular cerebral, tumori sau leziuni ale cerebelului. Se declanșează pe aceeași parte a corpului cu leziunile creierului.

Cauzele tremorului la nou-născuți

Micuțul de câteva luni nu are maturitate neurologică completă, deci atunci când aceste tremurături apar în două momente de trecere de la o stare de conștiință la alta, adică atunci când apar în momentul adormirii și la trezire sau la moment de somn ușor, poate fi atribuit unei scăderi a controlului cortexului motor care are o funcție de inhibare a tuturor acelor mișcări spontane și involuntare care ar împiedica coordonarea motorie normală potrivită pentru efectuarea mișcărilor voluntare bine structurate.

Un alt motiv al tremorului poate fi o trezire bruscă imediat după faza REM, timp în care copilul visează fără să fi trecut prin faza tranzitorie a somnului ușor și în acest caz, pentru câteva momente, copilul apare dezorientat.

Mai mult, există copii la care poate persista o hiperexcitabilitate ușoară și generalizată până după luna a șasea, mai ales dacă tind să fie și hipertoni, dacă s-au născut după o naștere dificilă, dacă au experimentat suferință perinatală tranzitorie, detașare prelungită de mama pentru icter etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel