De la ce vârstă poate un copil să mănânce înghețată?

Data publicării:
De la ce vârstă poate un copil să mănânce înghețată? / FOTO: freepik.com@vasiliybudarin
De la ce vârstă poate un copil să mănânce înghețată? / FOTO: freepik.com@vasiliybudarin

Începând cu vârsta de șase luni, începe alimentația complementară, dar aceasta nu dă frâu liber tuturor alimentelor. 



Ce se întâmplă cu înghețata, care este atât de populară în sezonul de vară? Ce oferă și ce grijă trebuie avută atunci când este consumată de cei mai tineri membri ai familiei?

Vara, cu toții vrem să mâncăm alimente răcoritoare, iar înghețata este unul dintre acestea. Dar din ce moment poate fi dată unui copil și ce caracteristici trebuie să îndeplinească pentru a fi acceptabilă din punct de vedere nutrițional?

Înghețata din comerț, nu înainte de vârsta de doi ani

Sursa foto: freepik@user13348820

Calitatea nutrițională a înghețatei pe care i-o oferiți copilului dvs. va fi esențială pentru ca acesta să o mănânce înainte sau după. "Dacă este o înghețată comercială, care este de obicei încărcată cu zahăr și grăsimi saturate, știm că nicio cantitate de zahăr nu este sigură sau convenabilă până când copilul nu împlinește 2 ani, deci nu ar trebui să i-o oferim până la această vârstă", avertizează expertul. 

Trebuie avut în vedere faptul că aportul maxim de zahăr recomandat la vârsta de doi ani este de 25 de grame pe zi, o cantitate care este adesea depășită cu mult, chiar și iarna, deoarece multe produse fabricate conțin o cantitate mare de zaharuri. Aceasta înseamnă că, de la vârsta de doi ani, înghețata poate fi oferită, dar cu moderație.

Sursa foto: freepik.com

"Astfel, de la vârsta de doi ani, maximul rezonabil este o porție pe săptămână (maximum două)", subliniază el. 

O altă circumstanță foarte diferită este dacă înghețata este complet făcută în casă. "Dacă facem înghețata acasă, alegând opțiuni sănătoase, cum ar fi fructe sau lapte matern sau formulă, am putea să o oferim din momentul în care copilul este pregătit să înceapă alimentația complementară, care este, de obicei, în jur de 6 luni. Dacă adăugăm iaurt sau smântână, ar trebui să așteptăm puțin mai mult (cantități mici de lactate pot fi introduse începând cu 9-10 luni)", spune Dr. Luque. 

De la vârsta de doi ani, dacă alegem alternative sănătoase, făcute în casă, am putea oferi 2-3 porții pe săptămână". Și asta pentru că moderația trebuie să primeze: "Nu are sens să facem un efort pentru a nu le oferi zahăr copiilor noștri sub 2 ani și să adoptăm atitudinea "nimic nu contează" odată ce au împlinit 2 ani", subliniază specialistul.

Poate fi înghețata o gustare de luat în considerare?

În unele situații, părinții optează pentru înghețată ca desert sau gustare. Este aceasta o alegere potrivită pentru copil din punct de vedere nutrițional? "Dacă vorbim de înghețată din comerț, categoric nu pentru că, chiar dacă este, prețul de plătit în materie de zaharuri și grăsimi saturate face ca substituția să nu merite", avertizează pediatrul. 

Înghețata de casă ar trebui să fie întotdeauna prima opțiune de luat în considerare, deoarece ne permite să evităm adăugarea de zahăr profitând de fructoza din fructe, care, deși este mai bine să fie consumată în bucăți, în acest caz, în comparație cu o înghețată comercială, este un câștigător clar. Această cantitate de fructoză poate fi controlată astfel încât "suntem capabili să transformăm ceea ce este nesănătos în ceva decent sau convenabil din punct de vedere nutrițional".

Dar ce se întâmplă dacă opțiunea este înghețata comercială și cum știi pe care să o alegi? Pentru Dr. Luque, cele mai recomandabile sunt cele de la înghețăriile tradiționale "care vor fi întotdeauna mai puțin procesate". De asemenea, ea subliniază că "dacă, din orice motiv, doresc să controlez aportul caloric, atunci vom alege înghețata", potrivit Hola.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Varste si etape




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel