Disfagie sau dificultate la înghițire la copii: Un simptom la copii care apare destul de frecvent

Data publicării:
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels

Disfagia este dificultatea la înghițire și, în cazul copiilor, este de obicei un simptom proeminent în patologiile frecvente, precum infecțiile căilor respiratorii superioare. Cu toate acestea, poate fi manifestarea unor patologii mai complexe.



Disconfortul poate fi declanșat în orice etapă a procesului de înghițire, atât la înghițirea alimentelor solide și lichide, cât și a saliva în sine. La copii, disfagia este adesea însoțită de alte semne și simptome, cum ar fi salivație excesivă, respirație bucală sau tuse cronică.

Deoarece cauzele disfagiei sunt variate, la fel și tratamentul. Citiți mai departe și vă vom spune mai multe despre asta.

Procesul de înghițire implică diferite structuri ale corpului, cum ar fi cavitățile, mușchii și nervii. Pentru a fi realizat corect este nevoie de coordonarea tuturor și acest lucru se realizează datorită sincronizării unor celule care alcătuiesc toate organele digestive.

Din motive practice, putem împărți procesul de deglutiție în trei faze:

1. Orală: alimentele ingerate sunt pregătite pentru a fi înghițite în gură. Se descompune și se compactează (care formează bolusul alimentar) înainte de a intra în faringe.

2. Faringian: bolusul alimentar trece de la gură la esofag, ocolind intrarea căilor respiratorii deasupra epiglotei.

3. Esofagian: alimentele se deplasează de-a lungul esofagului spre stomac, datorită valurilor de mișcări ritmice care contractă mușchii pereților săi.

În acest fel putem afirma că disfagia poate fi cauzată de patologii care afectează faza bucală (cum ar fi palatul despicat), faza faringiană (cum ar fi faringita sau o boală neuromusculară), faza esofagiană (cum ar fi acalazia) sau printr-o combinație dintre toate (ca în paralizia cerebrală). 

2. Fotografie... (pexels-gustavo-fring-3985215_34769800.jpg)

Foto: Gustavo Fring/ Pexels

Simptome asociate cu disfagia la copii

După cum am menționat anterior, copiii care au dificultăți și dureri la înghițire prezintă de obicei alte simptome, cum ar fi următoarele:

-Salivare excesivă.

- Respirație pe gură (de preferință gura deschisă).

- Tuse.

- Iritabilitate și lacrimare.

- Refuzul alimentelor.

- Ieșirea alimentelor prin nas în timpul hrănirii.

- Regurgitații.

- Vărsături.

- Disfonie (modificări ale vocii).

La cei mici acest tablou poate duce la unele complicații acute (cum ar fi bronho-aspirația și infecții ale căilor respiratorii inferioare) sau cronice (cum ar fi stagnarea creșterii greutate-înălțime).

Cauzele disfagiei la copii

De fapt, disfagia la sugari și preșcolari este greu de distins de odinofagie (înghițire dureroasă). 

Acesta din urmă este frecvent asociat cu infecții ale tractului respirator superior și provoacă, de asemenea, dificultăți la înghițire. 

Cu toate acestea, disfagia la nou-născuți se poate datora unor afecțiuni neurologice și a unor malformații congenitale, iar la copiii mai mari este de obicei legată de probleme digestive.

În continuare, vom împărtăși câteva dintre cele mai comune cauze ale disfagiei pediatrice:

- Prezența unui corp străin în faringe sau esofag.

- Infecții ale căilor respiratorii superioare (faringită, faringită, amigdalita, epiglotita, stomatită).

- Abces retrofaringian sau peritonsilar.

- Ingestia de substanțe caustice.

- Boala de reflux gastroesofagian sau esofagită.

- Paralizie cerebrală.

- Malformații cranio-faciale (despicătură de palat sau macroglosie)

- Hipertrofia amigdaliană.

- Boli neuromusculare.

- Compresie esofagiană externă (secundară tumorilor sau cardiomegaliei).

- Tulburări din spectrul autismului.

- Traumă severă la cap.

3. Fotografie... (pexels-picas-joe-11352535_85444900.jpg)

Foto: Picas Joe/ Pexels

Tratamentul disfagiei la copii depinde de cauza acesteia

În general, tratarea disfagiei la copii implică mai multe strategii, cum ar fi reabilitarea posturală, terapia de modificare a comportamentului, schimbările în obiceiurile alimentare, stimularea senzorială și exercițiile de întărire motrică. Alegerea fiecăruia dintre ele va depinde de cauza principală a problemei și de starea generală a copilului.

Tratamentul disfagiei este individualizat și multidisciplinar, de aceea necesită o echipă care să includă pediatri, otolaringologi, gastroenterologi, neurologi, logopezi și nutriționiști.

Cu cât este detectat mai devreme, cu atât rezultatele vor fi mai bune, așa că dacă aveți îngrijorări legate de sănătatea copilului dumneavoastră, asigurați-vă că le discutați cu medicul dumneavoastră de familie la următoarea vizită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel