EVITĂ-LE: 4 aspecte care UMILESC copiii și le distrug stima de sine

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

Există fraze pe care le spunem copiilor noștri în fiecare zi și care le pot reprima involuntar natura și le pot influența viitorul.



Uneori o facem fără să ne dăm seama, alteori doar pentru că suntem obosiți sau poate supărați sau poate pentru că părinții noștri ne-au repetat aceste fraze sau au avut aceeași atitudine cu noi de mii de ori și acum avem tendința de a le repeta de parcă am fi pe pilot automat. Iată frazele periculoase și cum să fii atent pentru a le evita. 

Poate nu ai observat niciodată, dar sunt fraze care au puterea de a-ți afecta emoțional copilul și de a-l „marca”, de a lipi pe el etichete care nu corespund realității. Și poate că va purta aceste etichete cu el ca o povară pentru tot restul vieții (poate ți s-a întâmplat și ție cu părinții tăi?).

Ne referim la propoziții care pot suna astfel:

Ești prost!

Dacă faci asta, nu te voi mai iubi!

Dacă nu ești cuminte, vine Omul Negru să te ia!

Nu mai plânge! Copiii puternici nu plâng!

Nu poți avea totul în viață!

Să nu exagerăm, toți am supraviețuit acestor fraze...Poate te gândești: „Cum ar fi să-i spui fiului meu din când în când fraze care poate nu sunt tocmai pozitive precum „Ești prost?”, „Chiar ești un dezastru!!”. Eu am primit multe insulte, cuvinte dure și strigăte, totuși sunt aici, am supraviețuit și sunt bine.”

Este adevărat. Cu toții continuăm să avem o viață, mâncăm, dormim, muncim, naștem copii, poate găsim dragoste, uneori râdem, alteori plângem. Cu excepția faptului că întrebarea noastră este:

Cum ar fi fost viața noastră dacă părinții noștri ar fi folosit fraze mai eficiente și mai iubitoare în loc de fraze „otrăvitoare”, umilitoare și judecătoare?

Poate că există o mare diferență între a trăi și a supraviețui și o mare diferență între „a avea o viață” și, în schimb, să faci din viața ta visul tău, grădina ta de bucurie, teatrul realizării și satisfacției tale depline.

Pentru a alege a doua variantă, trebuie să crezi în tine, să te respecți și să-ți recunoști valoarea. Relația pe care ai stabilit-o cu părinții tăi și obiceiurile pe care le-ai imitat de-a lungul timpului, cuvintele și felul lor de a face, au avut o influență decisivă în acest proces.

Ce face diferența pentru copilul tău ?

De astăzi ai ocazia să nu mai crezi că influența ta nu contează pentru viitorul lui: un ton diferit, o comunicare mai iubitoare pot face diferența.

De exemplu, există o diferență dacă mama/tata îmi spune „te iubesc”, dar ochii lui nu mă privesc, sunt goli și absenți...

Sau dacă mama/tata îmi spune „te iubesc” și în același timp ochii ei strălucitori și vioi îmi caută privirea, mâinile ei o strâng pe a mea cu complicitate și îmi mângâie spatele și părul în timp ce ea/el mă întreabă zâmbind cum mă simt?

În acest articol îți oferim câteva fraze pe care le poți folosi pentru a fi din ce în ce mai încrezător și conștient de rolul tău parental și pentru a putea experimenta o relație cu copiii tăi care nu este doar împlinită și veselă, dar și enorm de eficientă pentru ei.

 În viitor, singuri vor urca pe culmile vieții și vor îți vor putea spune:

„Mulțumesc mamă și tată, suntem cu adevărat mândri că am avut doi părinți ca tine!”

4 aspecte care vă pot reprima copilul

Dacă acum te întrebi de ce am ales să ne aprofundăm în efectul pe care frazele rostite îl au asupra stimei de sine a copilului tău, trebuie să știi că cuvintele au o mare putere. Pe de o parte reflectă sentimentele, starea de spirit, obiceiurile și modul de a gândi ale celui care le pronunță... pe de altă parte au puterea enormă de a programa neuronii celor care le primesc, devenind fix zi de zi până când sunt absorbite și utilizate automat.

NOTĂ: în timp ce citiți propozițiile este util să vă întrebați: cum m-aș simți în locul copilului? Cum m-am simțit când mi-au spus asta pe un ton furios și aspru? 

ASPECTUL 1:

”Nu vezi cât de îngrijită este sora ta? „Nu vezi cât de curajos este fratele tău?!” „De ce nu mănânci la fel de mult ca el?” „Dacă aș mai studia puțin... uite cum face asta!”

POSIBIL EFECT ASUPRA COPILULUI TĂU:  Ea/El este mai bun decât mine. Mama și tata îl apreciază și îl iubesc mai mult. Pur și simplu nu pot fi la înălțimea lui. Mă simt inferior și umilit. Mai bine mă dau deoparte.

 Sunt inferior, nu sunt bun.

ANTIDOT: Evitați pe cât posibil orice tip de comparație. Limitează-te la observarea talentelor lor, sprijinirea lor în dificultăți, cultivarea exemplului și mai ales a unicității lor, amintindu-ți că comparația nu stimulează și nu întărește, ci mai degrabă umilește, încetinește și descurajează.

Redimensionează-ți judecățile: dacă copilul tău nu se pricepe la o anumită materie nu înseamnă că nu se pricepe să fie fericit și împlinit în viață!!!

ASPECTUL 2:

„Nu meriți nimic”

POSIBIL EFECT ASUPRA COPILULUI TĂU: Sunt o persoană care nu merită nimic (bani, atingerea scopurilor, sănătate, împlinirea vieții de cuplu, relații eficiente etc.).

Eu sunt cel care nu merita nimic. Eu sunt cel care nu are valoare. Ok, o voi face... Această atitudine generează descurajare, pesimism și acel sentiment nefericit de a fi pierdut din start.

ANTIDOTUL: Reflectează mai întâi asupra motivației care te determină să spui această propoziție față de tine sau față de copiii tăi. Dintre antidoturi, cele care ne plac cel mai mult sunt următoarele fraze: „Ești minunat!” „Prințesa mea! Ce pot face pentru tine azi?"

"Mama vreau să merg în parc!", "Da dragă, ți-ar placea? Și ce iți place să faci la parc?... Dacă vrei să mergi, bine, cat mai repede te iau cu plăcere. Ce îți place la parc? Poate chiar putem face cumva acea casă în timp ce așteptăm o zi fără ploaie.”

Acest lucru generează un sentiment de înțelegere, în timp ce adesea îi auzim pe adulți spunând atunci când se confruntă cu solicitări de acest tip: „Meriți? / Dar ești sigur că ai meritat-o?!”

ASPECTUL 3

 "Ce crezi ca faci!?" „Dar unde crezi că mergi?!”

POSIBIL EFECT ASUPRA COPILULUI TĂU: Hopa! Ce umilință... Simt că mi s-au tăiat aripile, mă simt blocat. Cine ar trebui să o facă nu crede în mine și în potențialul meu. Nu au încredere în mine... Poate că nu o merit. Bine, nu pot face ceea ce simt că este corect. Am greșit.

ANTIDOT: „Fă-o! Încearcă din nou!" "Ai încredere!" Dacă vrei cu adevărat să reușești, încearcă din nou până când îți atingi scopul” „Am încredere în tine și știu că dacă îți dorești cu adevărat, cu siguranță vei reuși!”

„Este normal să faci greșeli la început, poți oricând să-ți revii, înveți și prin încercări și erori”

„Greșelile sunt esențiale pentru a realiza ceea ce nu a funcționat și pentru a putea remedia sau găsi alte strategii”.

ASPECTUL 4

„Este timid, nu socializează... va ajunge să se izoleze”

POSIBIL EFECT ASUPRA COPILULUI TĂU: Ah ok eu sunt așa. Deci sunt o persoană timidă. Nu sunt normal, am probleme. Întotdeauna voi avea dificultăți în socializare, fiind cu ceilalți.

ANTIDOT: Vă puteți întreba: este chiar timid sau este tipic vârstei sale că nu are nevoie să socializeze? Reflecția și introspecția iubitoare sunt cu adevărat timiditate?

Sau: de ce este timid? E vreunul dintre părinții tăi timid? L-am corectat de multe ori sau l-am judecat atât de mult încât acum nu vrea să se arate?

Un viitor înfloritor, făcut din stima și încredere 

Scriem aceste reflecții pentru că pentru copiii de azi și bărbații maturi de mâine sperăm la ceva diferit, ceva mai mult. 

Dacă ne uităm la lumea exterioară ne dăm seama că astăzi mulți dintre noi am fost condiționati involuntar. Sunt mulți dintre noi care am permis ca aceste condiții limitative să domine.

Dar, ca întotdeauna, nimic nu se pierde. „Destinul” tău și al copilului tău nu sunt deloc evidente.

Modelarea viitorului tău și al copilului tău depinde numai de tine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: comunicare copil stima de sine umilinta




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel