Exerciții Lamaze: Este posibil să ai o naștere naturală fără durere?

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Exercițiile Lamaze sunt menite să ajute să facă nașterea cât mai naturală, sănătoasă și sigură posibil. În acest articol vă vom spune în ce constau.



Exercițiile Lamaze derivă dintr-o filozofie apărută în anii 1950, care urmărea pregătirea mamei pentru naștere cu ajutorul respirației. Scopul acestor exerciții este de a pregăti mama să nască fără durere. Aceste exerciții sunt cunoscute și ca metodă psihoprofilactică sau pur și simplu psihoprofilaxie.

Tehnica își datorează numele obstetricianului francez Ferdinand Lamaze, care a afirmat că nașterea este un proces fiziologic normal și natural care poate fi întreprins fără teamă și cu încredere.

Prin urmare, exercițiile Lamaze au scopul de a învăța femeile să-și controleze respirația în diferitele etape ale nașterii prin stimuli tactili (cum ar fi masaje) și stimuli vizuali și auditivi care ajută la eliminarea stresului și la reducerea percepției durerii cauzate de contracții.

Este necesar ca femeile să practice aceste exerciții în timpul sarcinii. Astfel, vor avea o bună pregătire pentru a face față nașterii. Deoarece tatăl copilului sau o rudă apropiată poate fi prezent în timpul exercițiilor, femeia poate avea sprijin psihologic care va fi fundamental pentru dezvoltarea încrederii sale.

2. Fotografie... (pexels-pavel-danilyuk-7055704_46724800.jpg)

Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels

Deși exercițiile Lamaze urmăresc să asigure o naștere conștientă și nedureroasă, ele nu exclud utilizarea anesteziei epidurale. Pentru a rezuma, exercițiile Lamaze ajută la:

- Gestionarea corectăa durerii.

- Ajută la reducerea fricii de naștere.

- Reduce orice dificultăți care pot apărea.

- Ajută femeile să păstreze controlul asupra corpului și asupra sănătății mintale.

Constă în respirație profundă și lentă pe nas și apoi expirație lentă pe gură. Acest tip de respirație este indicat la începutul și la sfârșitul fiecărei contracții.

Respirație lentă

Constă în a respira normal, dar mult mai încet, ca atunci când dormi. Nu este vorba despre respirații adânci care umplu plămânii și creșterea volumului toracelui și abdomenului, ci mai degrabă ceva mai superficial care ridică ușor pieptul fără a depune efort excesiv.

Respirând oftând

Acesta este, de asemenea, un tip de respirație superficială, lentă. Începeți cu o respirație lentă. Apoi inspiri pe nas și, când expiri, lași aerul să iasă pe gură. Pentru a învăța cum să faci acest tip de respirație, este recomandat să ții o bucată de hârtie sau o lumânare aprinsă la câțiva centimetri de față. Apoi, inspirați și expirați ușor până când flacăra lumânării sau bucata de hârtie se mișcă.

3. -imagine fara descriere- (pexels-yan-krukau-7155549_88519800.jpg)

Foto: Yan Krukau/ Pexels

Respirație modelată

Pentru a înțelege cum ar trebui făcut, mamele sunt rugate să spună „iee, iee” când inspiră și „ioo” când expiră. În continuare, li se va cere să mențină un ritm de respirație confortabil: inspiră timp de 5 secunde și apoi expiră încă 5, ia două respirații scurte și apoi o respirație adâncă. Umerii trebuie să fie relaxați și trebuie să vă mențineți concentrarea asupra sunetului și respirației și nu asupra durerii.

Exerciții Lamaze: este posibil să ai o naștere naturală fără durere?

Astăzi se vorbește mult despre nașterile nedureroase, totuși unii experți clarifică că acest tip de nașteri nu există ca atare, ci că există diferite modalități de a gestiona durerea în momentul nașterii.

Tehnica Lamaze și yoga prenatală contribuie la practicarea respirației care, la rândul său, vă va ajuta să vă gestionați pragul de durere. 

Pentru pregătirea pentru naștere, există lecții teoretice în care femeilor le sunt predate cunoștințe despre ce este travaliul și care sunt fazele acestuia. În cadrul întâlnirilor, teoria tehnicii Lamaze este explicată viitoarei mame și familiei ei. Ulterior, vor avea loc lecții practice în care se va preda respirația, pozițiile de asumat și diferitele masaje care trebuie efectuate în momentul nașterii.

Tehnica Lamaze caută să învețe femeile să fie conștiente de corpul lor în momentul nașterii, astfel încât respirația să fie sincronizată cu contracțiile. În acest fel atât copilul cât și mama vor beneficia de momentul nașterii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel