Facultatea în străinătate: cele 5 faze pe care copilul tău le va experimenta în timpul studenției

Data publicării:
Facultatea în străinătate: cele 5 faze pe care copilul tău le va experimenta în timpul studenției / FOTO: freepik.com
Facultatea în străinătate: cele 5 faze pe care copilul tău le va experimenta în timpul studenției / FOTO: freepik.com

Când tinerii pleacă în altă țară pentru a urma facultatea, schimbarea îi face să experimenteze mai multe faze.



Într-o lume din ce în ce mai globalizată, oportunitatea de a studia în străinătate a devenit o experiență foarte apreciată și îmbogățitoare pentru tineri. Cu toate acestea, atunci când o familie decide să-și trimită copilul în străinătate, apar provocări interesante și, uneori, intimidante.

Acum, când viitrii studenți pleacă în altă țară pentru a urma următorul an școlar, tranziția poate genera multă îngrijorare, atât pentru ei acasă, cât și pentru familia lor.

„Cum se pot adapta la studii în străinătate și într-o țară nouă, o cultură diferită, o școală nouă sau o familie necunoscută”, se gândesc adeseori părinții.

„Provocările inițiale sunt depășite, dar recompensele pe termen lung sunt imense”, au spus Elena și Borja Ortega, consilieri educaționali la TEAM up!, o agenție specializată în educație internațională. „¡Experiența merită și este foarte sigură!”, asigură ei.

Este firesc, recunosc ambii experți, „că ideea de a studia în străinătate ridică îngrijorări în rândul adolescenților și familiilor acestora. Această anxietate este depășită și ne putem asigura că marea majoritate a studenților internaționali se adaptează perfect și se bucură de o experiență minunată”.

Adaptarea la studiile în străinătate și la o nouă cultură este un proces gradual și poate fi împărțit în mai multe etape. Recunoașterea și înțelegerea acestor faze ajută la facilitarea tranziției adolescentului și la înțelegerea prin ce trec.

1. Etapa „lunii de miere”

În această primă fază, adolescentul se poate simți entuziasmat și fascinat de noutatea culturii străine. Totul este nou și incitant, de la mâncare la costume și mediul școlar. Această etapă poate fi caracterizată printr-o atitudine pozitivă și o mare curiozitate.

2. Etapa de șoc cultural

După entuziasmul inițial, adolescentul ar putea începe să simtă efectele șocului cultural. Noutatea se estompează, iar diferențele culturale devin mai evidente și, uneori, frustrante. Poate apărea nostalgia pentru țara ta de origine și un sentiment de singurătate.

3. Etapa de ajustare inițială

Pe măsură ce adolescentul începe să se adapteze, începe să găsească modalități de a gestiona diferențele culturale și de a stabili noi prietenii. Această etapă este un proces de învățare continuă, în care se stabilesc noi obiceiuri și se dezvoltă o mai mare înțelegere și acceptare a culturii locale.

Acesta este momentul, de la Teamup!, „de a promova integrarea, de a încuraja adolescenții să participe la activități școlare și comunitare pentru a facilita integrarea socială și, de asemenea, pentru a consolida identitatea culturală.

În ce fel? Stimularea conexiunii cu cultura lor originală prin activități culturale, gătit tradițional etc.».

4. Etapa de adaptare și biculturalism

În această etapă, relațiile lor cu noua cultură sunt mai neutre. Adică să considerăm valorile și obiceiurile noii țări ca ceva distinct, poate, dar nu le plasăm pe scara bună. În această perioadă și-a dorit să se cufunde mai mult în sufletul și cultura țării. Adolescentul se simte mai confortabil și face parte din ambele culturi. Simptomele de nesiguranță care apar la început dispar și vă bucurați din plin de experiență.

În această etapă, trebuie să „recunoaștem și să celebrăm realizările adolescentului în procesul de adaptare și să promovăm reziliența. Ideea este de a continua să sprijinim adolescenții în dezvoltarea capacităților de reziliență și adaptare care vor fi utile în viitor.”

5. Faza de restante

Înainte de a se concretiza, studentul intră într-o fază în urmă cu un an, în care este dornic să se gândească la întoarcerea sa în Spania și în care sentimentele lui sunt mai contradictorii ca niciodată: vrea să-și vadă familia și prietenii, dar este face foarte util să abandonezi tot ce ai trăit în acest an, noii tăi prieteni, noile tale locuri preferate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel