Febra la copii este adesea un răspuns normal la o infecție, dar este esențial să monitorizați cu atenție simptomele pentru a înțelege când să mergeți la spital și când copilul are nevoie de îngrijiri medicale specifice. Dar care sunt semnele care indică faptul că febra mare la copii poate fi un motiv de îngrijorare și când este oportun să mergi la spital.
Febra este în general considerată ridicată atunci când temperatura corpului depășește 38 de grade. Cu toate acestea, nu toate situațiile necesită o vizită imediată la spital. În multe cazuri, febra poate fi controlată acasă cu medicamente antipiretice recomandate de medicul pediatru, împreună cu odihnă și hidratare.
Potrivit medicilor pediatri, este important să se evalueze alte simptome asociate cu febră, cum ar fi: durată, prezența erupțiilor cutanate, dificultăți respiratorii, alte semne de disconfort.
Dacă copilul are mai puţin de trei luni si are febra peste 38° este indicat sa consultaţi medicul.
La copiii mai mari, este necesar un examen medical urgent dacă febra este mare, persistentă (aproximativ 24 de ore), care nu răspunde bine la terapia antipiretică și este însoțită de simptome precum vărsături și cefalee intensă care nu se ameliorează în urma administrării de antifebrile și/sau analgezice ușoare.
După cum subliniază pediatrii este foarte important să observați copilul și să monitorizați simptomele: este recomandabil să contactați medicul pediatru dacă:
- febra persistă mai mult de 24-48 de ore, copilul pare foarte obosit,
- apar alte simptome alarmante,
- copilul nu răspunde și nu se hidratează.
De regulă, trebuie să vă consultați medicul pediatru dacă:
- copilul are mai puțin de 3 luni și are febră peste 38°C
- copilul are intre 3 si 6 luni si are febra peste 39°C
- copilul este foarte iritabil și plânge constant sau dacă este excesiv de somnolent și are dificultăți la trezire
- febra durează 48-72 ore
- copilul suferă de o boală cronică (boli de inimă, diabet, deficiențe imunitare etc.)
- alte simptome importante sunt prezente în același timp, cum ar fi amorțeală și somnolență, rigiditatea gâtului, pete albăstrui pe piele precum peteșiile sau echimozele, vărsăturile, deshidratarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.