Florian Lixandru, despre siguranța elevilor în spațiul școlii: „Dacă aplicăm cu strictețe ASTA, fenomenul de bullying poate fi stopat” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Florian Lixandru, despre siguranța elevilor în spațiul școlii: „Dacă aplicăm cu strictețe ASTA, fenomen de bullying poate fi stopat” / VIDEO / FOTO: freepik.com@freepik
EXCLUSIV
Florian Lixandru, despre siguranța elevilor în spațiul școlii: „Dacă aplicăm cu strictețe ASTA, fenomen de bullying poate fi stopat” / VIDEO / FOTO: freepik.com@freepik

Într-un context educațional tot mai tensionat, marcat de violență, bullying și riscuri legate de consumul de substanțe, Inspectoratul Școlar al Municipiului București anunță măsuri concrete pentru a crește gradul de siguranță în unitățile de învățământ.



Florian Lixandru, invitatul lui Sorin Ivan la emisiunea DC Edu, spune că protejarea elevilor și a cadrelor didactice este o prioritate și poate fi realizată doar prin colaborare strânsă cu autoritățile locale.

Citește și Florian Lixandru, despre acoperirea cadrelor cu profesori calificați: „În viitorul apropiat ne vom confrunta cu o lipsă în ceea ce privește personalul didactic la această materie”

„Din păcate, la nivel național ne confruntăm cu aceste riscuri care-i pândesc pe elevi, și mă refer aici la violență, la fenomenul de bullying, consumul de substanțe.

Asigurarea securității și siguranței elevilor și a cadrelor didactice în interiorul unității de învățământ este o prioritate pentru inspectoratul școlar al municipiului București, acest lucru nu poate fi realizat decât printr-o strânsă colaborare cu autoritățile publice locale pentru că finanțarea pentru serviciile de pază vine de la autoritățile publice locale.

Din fericire, la nivelul municipiului București, lucrurile au decurs și decurg în condiții normale, fiecare unitate de învățământ dispune fie de paza proprie, fie de paza asigurată prin firme specializate, dar mai mult decât atât, în majoritatea unităților de învățământ există și sisteme de supraveghere conectate parte dintre ele la serverele poliției locale de la nivelul fiecărui sector, încât fenomenul să fie monitorizat.

Bullyingul este un fenomen cu care ne confruntăm din ce în ce mai des, un fenomen care zic eu ca a fost prezent dintotdeauna, doar ca acum este un pic scos în evidență și poate este nevoie să ne implicăm mai mult pentru a stopa acest fenomen, pentru a veni în sprijinul victimelor mai ales, pentru că acești copii care sunt victime pot avea practic un parcurs pe care nu ni-l dorim și atunci intervenim în sprijinul lor să încercăm pe cat posibil să reducem acest fenomen și să găsim soluții.

Nu vă ascund faptul că atunci când eram în ministe, împreună cu doamna ministru Ligia Deca, am lansat un program național

Acum venind la inspectoratul școlar a municipiului București, am reactivat proiect, am găsit sprijin la primăria capitalei, prin departamentul pentru proiecte și programe pro edus, care va asigura finanțare pentru o campanie prin care ne dorim să spunem stop violenței în școală prin artă și mișcare.

Am selectat 60 de unități de învățământ din municipiul București, acolo unde am identificat cazuri de violență, pentru ca lunar fiecare școală raportează inspectoratului școlar și noi mai departe către serviciul de siguranța școlară, am selectat cele 60, câte 10 din fiecare sector, care vor fi implicate în această campanie începând cu anul școlar 2025-2026, campanie care în anumite județe a fost preluată și implementată încă din anul școlar 2024-2025”, a explicat Florian Lixandru.

Citește și Ce să spună un copil când e agresat: fraze care dau curaj

Florian Lixandru: „Dacă aplicăm cu strictețe prevederile metodologiei cu privire la managementul cazurilor de violență, zic eu ca acest fenomen poate fi stopat”

“Există soluții și cred ca aici este foarte important să intervină conducerea unității de învățământ, pentru că problemele se rezolvă la nivel local. Nu ar trebui să ajungem să implicăm și alte instituții.

Dacă aplicăm cu strictețe prevederile metodologiei cu privire la managementul cazurilor de violență, zic eu ca acest fenomen poate fi stopat. Dacă conducerea unității de învățământ tratează cu maximă responsabilitate această probleme, în cadrul acestei proceduri sunt prevăzuți pașii pe care ar trebui să-i urmeze.

Trebuie implicată Direcția generală de protecție a copilului, poliția, practic este un lanț de proceduri pe care școala ar trebui să le întreprindă, astfel încât la final să obținem rezultatul pe care ni-l dorim.

Dacă o verigă din acest lanț nu funcționează, atunci va fi un eșec și atunci ne aflăm în situația în care un copil care este victima fenomenului de bullying să plece dintr-o anumită clasă sau școală.

Soluția nu este ca să plece victima sau agresorul, ci să încercăm pe cât posibil să îndreptăm acea situație, să prevenim aceste fenomene, iar pe acești copii, în special pe agresori, să-i aducem pe calea cea bună.

Este nevoie de suportul familiei. Dacă familia nu cooperează, atunci vom avea o adevărată problemă, pentru ca, zic eu, educația de acasă, cei șapte ani de acasa, modul în care părintele se implică etc este foarte important”, a mai spus Florian Lixandru.

Interviul integral poate fi urmărit AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel