Fobia de impuls sau frica de a le face rău copiilor tăi: Când apare și cum se manifestă

Data publicării:
Fotografie de la Arina Krasnikova/ Pexels
Fotografie de la Arina Krasnikova/ Pexels

Nu i-ai face niciodată rău copilului tău, dar gândurile de a-i face rău vin din interiorul tău și îți provoacă o mare anxietate. Acest fenomen este cunoscut sub numele de fobie de impuls și se întâmplă multor mame. 



Știm că atunci când devii mamă, copilul devine cel mai important lucru. Îl adori și îi cauți cu orice preț bunăstarea. Totuși, pot exista momente în care să dezvolți gânduri terifiante de care nu știi de unde vin și care implică posibilitatea de a-i face rău copilului tău. 

Dacă ți s-a întâmplat asta, probabil te-ai speriat și te-ai simțit extrem de vinovată, dar nu-ți face griji, asta se întâmplă multor mame și este cunoscut sub numele de fobie de impuls.

De fapt, se estimează că aproape 40% dintre mamele cu depresie postpartum au aceste tipuri de gânduri. Și, chiar dacă nu suferi de ele, s-ar putea să le fi experimentat și tu. Realitatea este că nu trebuie să te temi, deoarece în fobia de impuls nu există riscul real de a-i face rău micuțului tău. Aceasta este o gestionare necorespunzătoare a gândurilor tale. Să aflăm de ce.

Ce este fobia de impuls?

Fobia impulsivă apare din gândul de a ne răni pe noi înșine sau pe altcineva. În cazul maternității, de obicei se învârte în jurul rănirii copiilor tăi. Cu toate acestea, este necesar să explicăm că aceste gânduri de fapt nu au nimic anume, dar ceea ce este cu adevărat relevant este impactul pe care îl produc asupra femeii.

Gânduri intruzive

Rețineți că o persoană are de obicei aproximativ 60.000 de gânduri pe zi. Mintea noastră este o continuă fabrică de idei, pe care majoritatea nu le controlăm. Aceste idei automate nu sunt deliberate și pot fi despre tot felul de lucruri. Unele pot fi reale și altele nu, la fel cum unele pot fi în concordanță cu cine suntem noi, iar altele pot fi complet opuse.

Pentru a face o comparație, putem spune că mintea este ca un radio unde muzica este difuzată în mod constant și noi suntem ascultătorii. Cu alte cuvinte, nu decidem ce să cântăm și nici măcar nu trebuie să ne placă toate melodiile.

Deci, în mod normal, atunci când oamenii au gânduri intruzive, neplăcute (de exemplu, despre a răni pe cineva), pur și simplu le ignoră și trec la altceva. Ei înțeleg că această idee automată nu le aparține.

Problema apare atunci când acel gând provoacă un astfel de impact și provoacă un astfel de disconfort încât nu ne putem îndepărta atenția de la el și începe să ne afecteze viața.

2. -imagine fara descriere- (pexels-arina-krasnikova-5416642_66469600.jpg)

Frica de a-ți răni copiii

În timpul maternității, și mai ales în perioada postpartum, gândurile intruzive sunt foarte frecvente și sunt de obicei legate de răul copiilor. De exemplu, când o mamă taie pâinea pentru sandvișul fiului ei, s-ar putea gândi: „Dar dacă aș înfige cuțitul în el acum?” Sau, în timp ce o femeie își ține micuțul în sufragerie, s-ar putea gândi: „Dar dacă îl arunc pe fereastră?” sau „dacă îl sufoc cu o pernă?”

Desigur, când apar astfel de idei, e terifiant. Cu toate acestea, nu au nimic de-a face cu adevăratele dorințe sau intenții ale femeii.

Problema este că uneori aceste gânduri o sperie atât de tare încât ajunge să se întrebe dacă ar fi capabilă să-i facă acel rău copilului său.

Prin urmare, mama nu numai că suferă de angoasă, frică și vinovăție uriașă, dar unele mecanisme de evitare tind să fie activate. De exemplu, ea încearcă să petreacă cât mai puțin timp cu copilul sau încearcă să nu fie niciodată singură cu el pentru că se percepe pe sine ca pe un pericol. Acest lucru îi limitează foarte mult viața și exercițiul maternității, dar frica este mai mare.

Frica de a face rău: ce să faci în această situație?

Dacă ai avut aceste tipuri de gânduri, principalul lucru pe care trebuie să-l înțelegi este că este foarte normal. Cu toții avem idei aberante care nu au nicio legătură cu cine suntem sau cu voința noastră. Ce se întâmplă în fobia de impuls este că acest gând a devenit o obsesie, i-am dat o credibilitate pe care nu o are și crește cu cât îi acordăm mai multă atenție.

Adevărata problemă este interpretarea acelui gând de către femeie. „S-ar putea să vreau cu adevărat să o fac?”, „S-ar putea să o fac?”. Iar realitatea este nu.

Simplul fapt că această idee ți se pare deranjantă și îți provoacă atât de multă durere și frică arată cât de contrar este adevărata ta voință. Știi că nu ai face-o niciodată, dar poate ți-e frică să nu pierzi controlul asupra comportamentului tău. 

În acest sens, amintește-ți că nicio idee nu este o realitate și că doar pentru că crezi că nu înseamnă că o vei realiza. În acest sens, puteți lua în considerare următoarele sugestii:

Nu da crezare acestei idei. Trebuie să înțelegi că acest gând nu îți aparține de fapt. Deci, trebuie să-i dai drumul, să nu-l mai hrănești și să nu-i dai credibilitate.

Renunță la evitare. Această măsură nu face decât să mărească problema. Când refuzi să ții copilul în brațe sau să-l îngrijești singur, intri într-un ciclu care nu dă putere decât acelui gând inițial irelevant.

Înfruntă frica. În acest fel, poți verifica dacă deții cu adevărat controlul asupra comportamentului tău.

Cere ajutor profesional. Fobia de impuls poate apărea episodic, dar poate face și parte dintr-o patologie precum depresia postpartum, tulburarea obsesiv-compulsivă sau anxietatea generalizată. Prin urmare, poate fi necesar să căutați ajutor profesional pentru a gestiona această situație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel