Folosește acești pași pentru a-i învăța pe copii cum să spună „îmi pare rău”: „Este o abilitate pe care o dezvolți”

Data publicării:
Folosește acești pași pentru a-i învăța pe copii cum să spună „îmi pare rău”: „Este o abilitate pe care o dezvolți” / FOTO: freepik.com @Svitlana Hulko
Folosește acești pași pentru a-i învăța pe copii cum să spună „îmi pare rău”: „Este o abilitate pe care o dezvolți” / FOTO: freepik.com @Svitlana Hulko

Scuzele, fie ele publice sau private, pot fi confuze. Atunci când Marjorie Ingall și Susan McCarthy au hotărât să scrie cartea „Sorry, Sorry, Sorry: The Case For Good Apologies”, au dorit să investigheze de ce este atât de complicat să formulezi o scuză sinceră – sau măcar una care sună sincer.

Cei doi jurnaliști au fost captivați de dificultatea de a emite scuze autentice. De asemenea, pentru Ingall, exista și o motivație personală: să învețe copiii să spună „îmi pare rău”.

„Am avut un copil care era cel neastâmpărat”, a mărturisit ea. 

Un posibil motiv pentru care ne este atât de greu să spunem „îmi pare rău”, a explicat Ingall, este că nu am avut modele bune de scuze când eram mici.

„Majoritatea dintre noi au văzut situații în care părinții noștri se certau și apoi, deodată, totul era din nou în regulă a doua zi dimineața”, a comentat ea.

Pentru a deveni buni la cererea de scuze ca adulți, trebuie să avem exemple și să învățăm să facem asta încă din copilărie, a explicat ea.

„Este o abilitate pe care o dezvolți”, a subliniat ea. „Nimeni nu se naște maestru în această artă”.

Există totuși pași care pot face acest proces mai ușor.

6 pași pentru a învăța copiii să-și ceară scuze

Începe prin a spune sincer „Îmi pare rău”.

Recunoaște fapta sau greșeala pe care ai făcut-o.

Demonstrează înțelegerea motivului pentru care ceea ce ai făcut a fost greșit.

Evită să găsești scuze și explică mai degrabă cum vei evita să mai faci aceeași greșeală.

Propune soluții sau acțiuni concrete pentru a remedia situația, dacă este necesar.

Ascultă și înțelege punctul de vedere al celuilalt, dacă este oferit.

Astfel, printr-un „îmi pare rău” nu doar că își asumă responsabilitatea, ci și arată că este dispus să învețe din greșeli și să îmbunătățească comportamentul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Metode si tehnici
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel