Grija oricărui părinte: Cum să-i înveți pe copiii mici să-și sufle nasul

Data publicării:
Fotografie de la Tatiana Syrikova/Pexels
Fotografie de la Tatiana Syrikova/Pexels

Este posibil să-i înveți pe copiii mici să-și sufle nasul? Există trucuri sau jocuri pentru a facilita această „lecție”.Este grija oricărui părinte: copilul este răcit și nu își poate sufla nasul. Rezultă picături în nas, spălări nazale, tuse și pentru unii chiar infecții ale urechii. Dar există vreo modalitate de a-i învăța pe copii să-și sufle nasul? Iată cum să o faci.

La ce vârstă înveți să-ți sufli nasul?

Copiii de doi ani pot învăța să-și sufle nasul. Pentru a face acest lucru, cel mai bine este să nu așteptați ca cel mic să răcească și trucul este să îl înveți ca și cum ar fi un joc. Vă explicăm cum. 

Dacă copilul tău are deja 3/3 ani și jumătate, odată ce a învățat să sufle cu nasul, poate învăța și să folosească o batistă. Mai întâi va folosi ambele mâini, apoi doar una.

Șervețele sunt aruncate la coș! Învățăm copilul să arunce șervețele uzate la coș. 

Trucuri pentru a-i face pe copii să-și sufle nasul

A-ți sufla nasul nu este atât de simplu și nici să înveți să o faci. Pentru unii copii procesul este mai imediat, pentru alții mai greu. Cu toate acestea, iată câteva premise:

- nu așteptați până când copilul este bolnav pentru a-l învăța să-și sufle nasul;

- pentru a începe, să renunțăm la batistă și să ne jucăm „suflarea nasului”;

- dă un exemplu: copiii sunt foarte atenți la ceea ce faci și învață prin imitație;

- explicați-i copilului de ce este important să știți să vă suflați nasul și să aveți nasul curat;

- citiți povești și cărți pe tema nasului, explicați cum funcționează calea aerului de la plămâni la nas;

- fă-l să înțeleagă ce înseamnă să sufle, aerul care iese din nări, arată că dacă gura rămâne închisă, dacă o nară este blocată, aerul iese din cealaltă;

- joacă, joacă, joacă și repetă la nesfârșit: jocul este cel mai simplu mod de a învăța copiii.

Vă oferim acum câteva jocuri pentru a-i învăța pe copii să-și sufle nasul.

Suflați mingea cu nasul

Luați o minge de ping pong și o cutie de carton. Așezați mingea pe marginea mesei și puneți cutia de carton pe cealaltă parte, de parcă ar fi poarta unui teren de fotbal.

Jocul constă în suflarea cu nasul (și numai cu nasul și nu cu gura, sub sancțiunea descalificării)  împotriva mingii  îndreptând-o către poarta de carton pentru a marca un gol.

Când trebuie să-și sufle nasul, amintește-i să facă același lucru ca în timpul  jocului cu mingea.

Ne suflam nasul în apă

Concurează pentru a vedea cine poate face cele mai multe bule cu nasul în apă. Ai grijă totuși să nu tragă pe nas apa!

Cine sufla cel mai mult confetti-ul?

Punem pe masă niște confetti sau bucăți mici de ziar vechi, închidem o nară cu degetul și suflam aer din cealaltă. Câștigă cine face confetti-ul să zboare cel mai departe.

Ceața de pe oglindă

Luați o oglindă, puneți-o în fața copilului și încurajați-l să sufle pe ea cu nasul. Astupați doar o nară, apoi cealaltă. Cine face cea mai mare pată de ceață?

Batista de dans

Poți să dansezi o batistă? Așezați o batistă în fața nasului copilului și încurajați-l să danseze: nu vă puteți folosi gura, altfel veți fi descalificat. Adăugați muzică după cum doriți pentru a face dansul și mai distractiv.

Care este riscul de a-ți sufla nasul prea tare?

Trebuie să ai grijă să nu îți sufli nasul prea tare, este mai bine să o faci cu o nară pe rând. Suflarea cu forță creează mult mai multă presiune în nas decât atunci când tușiți sau strănutați.Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: copii mucozitati nas suflatul nasului

DC Media Group Audience
pixel