„Hotelurile de maternitate”: O măsură prin care se promovează creșterea natalității. Funcționează?

Data publicării:
Fotografie de la Kenan Zhang/ Pexels
Fotografie de la Kenan Zhang/ Pexels

Hotelurile de maternitate sunt de fapt niște centre postpartum în care proaspetele mămici pot beneficia de o îngrijire specială timp de 20 de zile: odihnă, mese servite în cameră și lenjerie curată.

 



Joriwon-urile sunt așa zisele „hoteluri de maternitate”, niște centre de îngrijire postpartum. Acest concept este întâlnit în Coreea de Sud și se pare că este de mare succes:  8 mame din 10 aleg să se cazeze într-un joriwon după ce au născut.

Aici femeile petrec primele 20 de zile după naștere, dormind câte ore doresc, participând mai întâi la cursuri de pilates sau yoga. Beneficiile includ, de asemenea, mesele servite în cameră și lenjeria mereu spălată, în timp ce nou-născuții sunt sub supravegherea atentă a personalului specializat.

Ca aspect și preț, aceste centre de îngrijire postnatală sunt  la standardele hotelurilor de 5 stele, ele fiind de fapt redenumite „hoteluri de maternitate”. În interior există doar camere dedicate proaspetelor mămici și copiilor lor care, timp de două-trei săptămâni, primesc îngrijire de la personal specializat.

2. Fotografie... (pexels-kenan-zhang-13071793_67807300.jpg)

Foto: Kenan Zhang/ Pexels

Cum s-a născut ideea

Coreea de Sud, de fapt, înregistrează de ani de zile o scădere drastică a nașterilor, cu rate medii ale natalității la femeile aflate la vârsta fertilă, de sub 0,8%.

Cazuele sunt evidente: costul ridicat al vieții, al apartamentelor, puținele resurse investite de guvern în politici în favoarea copiilor și puținele oportunități de angajare stabile pentru tinerii adulți, fac ca tinerele cupluri să amâne sau să evite calitatea de părinte.

Aceste joriwon-uri, așa cum se numesc centrele de tratament și relaxare pentru proaspete mămici, foarte căutate în Coreea de Sud și cu liste lungi de așteptare, cu siguranță nu sunt accesibile pentru toată lumea.

Joriwon-urile publice din Coreea de Sud, unde rezervările ar avea și costuri accesibile, sunt foarte puține, doar 19 la număr.

Astfel au paralel cu serviciile publice de cazare pentru neo-mame, au luat avânt joriwon-urile private. Se estimează că o cazare în cel mai scump centru privat de îngrijire, costă aproximativ 38 de milioane de woni, echivalentul a 27.000 de euro, pentru o ședere de două săptămâni. În ciuda acestui fapt, cererea este foarte mare: 81,2% dintre mamele coreene aleg să-și petreacă primele zile după naștere în aceste unități.

Cum decurge o zi de cazare într-un joriwon

O zi obișnuită începe în primul rând cu orele potrivite de somn. Nou-născuții, de fapt, sunt în permanență în creșă, sub atenția personalului specializat; mama este cea care decide când și cât timp dorește să țină leagănul lângă ea în camera ei privată.

Tinerele mămici nici nu trebuie să-și facă griji pentru propria întreținere, mesele sunt servite în cameră de trei ori pe zi și sunt foarte diferite de mâncarea oferită de spitale.

Mâncăruri proaspete sunt gătite zilnic. Printre mâncărurile pe care le primesc femeile se numără una în special din tradiția coreeană, o supă pe bază de alge marine, miyeokguk, care este servită în mod tradițional după naștere datorită conținutului ridicat de iod și calciu.

3. Fotografie... (pexels-guel-isik-20488304_64429100.jpg)

Foto: Guel Isik/ Pexels

În ceea ce privește hrănirea copiilor, mamele îi pot alăpta în camera comună, astfel încât să schimbe și câteva discuții cu ceilalți părinți și cu moașele care sunt responsabile cu monitorizarea atașamentului bebelușului de sân.

Dar cu siguranță nu sunt induse sau forțate să alăpteze, mamele care aleg hrana sub formă de pudră pentru micuții lor pot decide dacă îi alăptează oricum în camera de alăptare sau lasă personal specializat să o facă.

Personalul centrului postpartum vine la aceeași oră în fiecare seară pentru a colecta ceea ce trebuie spălat din camere. Ziua următoare toată lenjeria și hainele sunt returnate curate, călcate și parfumate.

În timpul zilei, mamele participă la cursuri de prim ajutor pediatric și sunt învățate cumsă aibă grijă de copil în mod corect,  cum să-l ridice fără să-i provoace vreun rău, cum să-i schimbe scutecul sau să-l obișnuiască să doarmă.

4. Fotografie... (pexels-terry-magallanes-2631746_49414200.jpg)

Foto: Therry Magllanes/ Pexels

8 din 10 noi mame coreene aleg instituții de îngrijire postpartum


În unitate se află specialiști de tot felul: moașe, asistenți și medici specializați, dar și nutriționiști, instructori de pilates și experți în wellness postpartum.

Mămicile pot fi răsfățate cu masaje de relaxare, pot accesa lecții de yoga sau pilates, pot face băi pentru picioare și tratamente corporale ori de câte ori doresc.

Părerile despre aceste structuri sunt cele mai disparate, sunt cei care cred că nou-născuții au nevoie constant de mama lor încă din primele zile după naștere și le este de neînțeles că nu ea este cea care să aibă grijă de ei.

Alții sunt de părere și cred că aceste centre oferă femeilor timpul potrivit pentru a se recupera, pentru a se gândi la sine și, mai ales, pentru a o face împreună cu alte femei, cu care pot împărtăși disconfortul postpartum.

Adevărul este că dificultățile pe care le întâmpină femeile după naștere, inclusiv singurătatea și schimbarea rutinei pe care o întâmpină adesea fără sprijinul partenerului, nu durează mult să se facă simțite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Monden





DC Media Group Audience
pixel