În ce condiții este eliminat un candidat din examenul de Bacalaureat

Data publicării:

Mii de elevi români au susținut luni, 17 iunie, prima probă a examenului de BacalaureatPeste 134.000 de absolvenți de liceu, dintre care 119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare s-au înscris la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2024.

Probele de evaluare a competenţelor din cadrul primei sesiuni, respectiv iunie – iulie, a examenului naţional de bacalaureat 2024 sunt programate în intervalul 17 – 27 iunie.

În ce condiții este eliminat un candidat din examen

Este important de știut în ce condiții un candidat poate fi eliminat din examen.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaților în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispozițiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, se consideră că acesta nu a susținut proba. 

Elevii care au fost eliminați la una dintre probe nu mai pot participa la celelalte, fiind declarați „eliminați din examen”.

Probele se vor desfăşura după următorul calendar:

17 – 19 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);

19 – 20 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);

19 – 21 iunie: evaluarea competenţelor digitale (proba D);

25 – 27 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C);

Evaluarea competențelor lingvistice pentru limba română, limba maternă și limba modernă, precum și a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori, cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeași specialitate din unitatea de învățământ.

În situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectați din alte școli.

Nu se vor acorda note

Rezultatele obținute de fiecare candidat la probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulație internațională se exprimă prin stabilirea nivelului de competență corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene.

Așadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins. În aceeași manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competențelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competență în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu și în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri

DC Media Group Audience
pixel