Infarct miocardic la doar 21 de ani

Data actualizării: | Data publicării:
Infarct miocardic la doar 21 de ani / FOTO: freepik.com@user17512913
EXCLUSIV
Infarct miocardic la doar 21 de ani / FOTO: freepik.com@user17512913

Infarcrul miocardic pare să nu mai fie un diagnostic specific persoanelor mai în vârstă. 



Un tânăr poliţist este trimis de urgenţă cu elicopterul SMURD la Iaşi. În vârstă de doar 21 de ani, agentul de poliţie a ajuns la Urgenţe în decursul zilei de duminică, cu dureri în piept. După ce a fost supus mai multor investigaţii de specialitate, medicii au realizat că acesta suferise un infarct miocardic inferior. Din acest motiv s-a decis dirijarea lui într-un centru universitar, pentru a fi supus imediat unor proceduri specifice infarctului. Un echipaj SMURD cu medic l-a preluat pe acesta şi l-a transportat pe heliportul din zona gării. Tânărul poliţist a fost preluat ulterior de elicopterul SMURD şi transportat la Iaşi pentru a fi imediat preluat de o echipă de cardiologie intervenţională.

Ce este un infarct miocardic

Infarctul miocardic (IM) sau Infarctul miocardic acut (IMA), numit frecvent și atac de cord, este întreruperea fluxului sangvin la nivelul unei porțiuni a cordului, ce determină moartea celulelor miocardice. Cel mai frecvent se produce prin obstrucția unei artere coronare în urma rupturii unei plăci de aterom, care este un depozit de lipide și celule albe (în special macrofage) la nivelul peretelui arterial. Ischemia (reducerea fluxului sangvin) și hipoxia rezultate, netratate în timp util, duc la moartea (necroza) mușchiului inimii (miocardului).

Simptomele clasice ale infarctului miocardic acut sunt durere bruscă de piept (în mod specific răspândindu-se spre brațul stâng sau partea laterală stângă a gâtului), dispnee, grețuri, vomă, palpitații, transpirații și neliniște (adeseori descrisă ca o senzație de moarte iminentă). Femeile pot avea mai puține simptome tipice față de bărbați, cele mai comune fiind dispneea, slăbiciune, o stare de disconfort abdominal și astenie fizică. Aproximativ un sfert din toate infarcturile miocardice sunt „silențioase”, fără durere în piept sau alte simptome.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel