Învață-ți copilul să aibă răbdare: 9 strategii care ar putea funcționa

Data publicării:
Fotografie de la Vitaly Gariev/ Pexels
Fotografie de la Vitaly Gariev/ Pexels

Nerăbdarea este o caracteristică specifică copiilor foarte mici, care au un alt simț al timpului decât adulții. Încetul cu încetul și pe măsură ce cresc, copiii sunt capabili, tot datorită părinților, să devină din ce în ce mai răbdători. Dar, între timp, iată 9 strategii pentru a se asigura că învață să fie toleranți și înțelegători încă din al doilea an de viață.



Nerăbdarea, adică dorința de lucruri imediat și fără a permite întârzieri inevitabile, este o caracteristică tipică a copiilor mici.

Simțul lor al timpului este diferit de al nostru: copiii de multe ori nu știu să-l măsoare și minutele care trec din momentul în care cer ceva până când îl obțin devin o eternitate pentru ei.

De când ar trebui să învățăm răbdarea și stăpânirea de sine?

- după doi/trei ani, copilul trebuie să înceapă să învețe să aștepte

- până la vârsta de șase ani nu va putea înțelege cu adevărat de ce

Încetul cu încetul, copilul va putea, cu ajutorul părinților săi, să fie din ce în ce mai răbdător. Dar este bine să ne amintim că până la șase ani nu va putea să aștepte în mod conștient și să înțeleagă motivul pentru atâta așteptare.

Asta nu înseamnă că trebuie să așteptăm pasiv până când va ajunge la acea vârstă. După doi/trei ani, copilul trebuie să înceapă să învețe că este necesar să aibă puțină răbdare și pentru a face asta are nevoie de ajutorul nostru.

Dacă îi dăm imediat tot ce își dorește, dacă îi stăm total la dispoziție, vom crea un mic tiran care va deveni apoi un adult imatur și intolerant.

1. Dați un exemplu: cei mici învață imitând

Copiii sunt mari imitatori: trebuie să le arătăm laturile noastre cele mai bune și, prin urmare, și răbdarea noastră. Să știți că dacă nu ne putem menține nervii, nu le comunicăm un model de seninătate, ci doar anxietatea noastră. Dacă nu ne putem controla și se întâmplă să ne pierdem cumpătul, să ne cerem scuze.

2. Înțelegeți limitările sale

Există situații (dacă copilul este iritabil, flămând, somnoros, obosit) în care nu se poate aștepta să aibă răbdare și să aștepte.

Deci fii înțelegător.

2. Fotografie... (pexels-alexander-dummer-759736_87052700.jpg)

Foto: Alexander Dummer/ Pexels

De asemenea, este indicat să vă organizați viața de zi cu zi astfel încât să evitați așteptările lungi ori de câte ori este posibil. În cele din urmă, este mai bine să nu anunțați evenimentele cu prea mult timp; este mai util să spunem: «mâine mergem la circ» în loc de «săptămâna viitoare mergem la circ».

3. Introduceți mici așteptări

Când împlinește doi ani putem începe să-l învățăm pe copil să aștepte câteva minute până îi aducem desert sau un sandviș. Chiar dacă se va chinui puțin la început, începe să-l faci să-și asimileze această mentalitate.

4. Învață-l bunele maniere

Îl facem pe micuț să înțeleagă, prin exemplu, că trebuie să ceară lucruri politicos.

Nu trebuie să renunțăm dacă se enervează pentru că își dorește ceva imediat și nici nu trebuie să fim insensibili: uneori izbucnirile de furie sunt un semnal de trezire.

5. Încearcă să îndeplinești promisiunile pe care i le faci

Dacă i-am spus că „după prânz vom face puzzle-ul împreună”, să încercăm mereu să facem ceea ce am promis. Abia atunci va afla că merită așteptarea.

3. Fotografie... (pexels-josh-willink-286625-1_02531900.jpg)

Foto: Josh Willink/ Pexels

6. Explică-i de ce trebuie să aștepte

„Lucrurile merg mult mai bine dacă ai răbdare să le pregătești bine. Vezi, acest sandviș va avea un gust mult mai bun dacă punem niște brânză deasupra șuncii și apoi îl reîncălzim la cuptorul cu microunde pentru o vreme.” Folosim întotdeauna un ton calm și complice, nu încordat și exasperat. Nu va funcționa întotdeauna, dar va funcționa pe termen lung.

7. Găsiți hobby-uri sau distracții pentru așteptări inevitabile

În sala de așteptare a medicului, în timpul călătoriilor sau la cozi, putem inventa mici jocuri precum, de exemplu, să ne uităm la câte mașini roșii trec sau să numărăm câți oameni poartă pantofi negri, să inventăm o poveste etc. De asemenea, poate fi util să aduceți câteva jucării. Așteptarea distractivă este mult mai puțin împovărătoare.

8. Învață-l să aibă răbdare în situații sociale

La doi ani micuțului îi este greu să respecte turele de a folosi, de exemplu, o jucărie. Mai degrabă decât să-i impună ceva, este util să-l faci să reflecteze asupra nevoii de a-și ține rândul: explică-i avantajele acestui lucru, chiar dacă nu poate înțelege încă.

9. Învață-l să nu întrerupă o conversație

Putem să-i spunem calm: „Așteaptă o clipă și vin imediat”. Dacă persistă, cel mai bine este să-l ignori pentru un moment care nu este foarte lung (câteva minute). După aceea, trebuie să ne respectăm întotdeauna promisiunea de a merge la el: În plus, lăudați-l pentru „așteptare”. Este important să faceți toate acestea în timp ce rămâneți calmi și crescând treptat timpii de așteptare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel