Investigație BBC: Giganții producători L'Oréal și Estée Lauder ar folosi până și copii de 5 ani pentru muncă, în condiții dure

Data actualizării: | Data publicării:
Investigație BBC Giganții producători L'Oréal și Estée Lauder folosesc până și copii de 5 ani pentru muncă, în condiții dure / FOTO: freepik.com
Investigație BBC Giganții producători L'Oréal și Estée Lauder folosesc până și copii de 5 ani pentru muncă, în condiții dure / FOTO: freepik.com

Iasomia folosită în Lancôme Idôle L'Intense - și Ikat Jasmine și Limone Di Sicilia pentru Aerin Beauty - provine din Egipt, care produce aproximativ jumătate din cantitatea mondială de flori de iasomie - un ingredient cheie pentru parfumuri.



O investigație realizată de jurnaliștii de la BBC scoate la iveală informații dure: giganții producători L'Oréal și Estée Lauder ar folosi până și copii de 5 ani pentru muncă, în condiții dure.

Cei din industrie le-ar fi spus jurnaliștilor de la publicația britanică că cele câteva companii care dețin multe mărci de lux reduc bugetele, ceea ce duce la salarii foarte mici. Culegătorii egipteni de iasomie ar fi spus că acest lucru îi obligă să-și implice copiii.

De asemenea, jurnaliștii ar fi descoperit că sistemele de audit pe care industria parfumurilor le folosește pentru a verifica lanțurile de aprovizionare sunt profund defectuoase.

„Pe hârtie, ei (n.r, industria) promit atât de multe lucruri bune, cum ar fi transparența lanțului de aprovizionare și lupta împotriva muncii copiilor. Dacă ne uităm la aceste filmări, observăm că, de fapt, ei nu fac lucrurile pe care le-au promis”, ar fi spus Heba, potrivit investigației publicației britanice.

Cu cât ea și copiii ei pot culege mai mult, cu atât ar câștiga mai mult

Heba – care locuiește într-un sat din districtul Gharbia, în inima regiunii de iasomie din Egipt – și-ar trezi familia la ora 03:00 pentru a începe să culeagă florile înainte ca căldura soarelui să le deterioreze. Heba ar fi spus că are nevoie de ajutorul celor patru copii ai ei – cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani – pentru a ajuta. La fel ca majoritatea culegătorilor de iasomie din Egipt, ea este ceea ce se numește „culegător independent” și lucrează la o fermă mică. Cu cât ea și copiii ei pot culege mai mult, cu atât ar câștiga mai mult.

Potrivit investigației BBC, în noaptea în care jurnaliștii ar fi filmat-o, ea și copiii ei ar fi reușit să culeagă 1,5 kg de flori de iasomie. După ce ar fi plătit o treime din câștiguri proprietarului terenului, ea ar fi rămas cu aproximativ 1,5 dolari pentru munca din acea noapte.

Această sumă valorează mai puțin decât oricând, având în vedere că inflația din Egipt este la un nivel record, iar culegătorii trăiesc adesea sub pragul sărăciei.

Potrivit BBC, toate mărcile de parfumuri de lux susțin că au toleranță zero în ceea ce privește munca copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel