Indiferent de model, dimensiune sau formă, nu este neobișnuit să vezi un copil care poartă cu el un animal de pluș.
Jucăriile de pluș sunt, pentru mulți bebeluși, primele lor jucării, dar beneficiile acestora nu se limitează doar la primele etape ale dezvoltării.
Datorită versatilității lor, ele pot oferi liniște, companie, stimulare a imaginației și amintiri emoționale pe tot parcursul copilăriei. Acestea sunt un cadou ideal, mai ales în perioada sărbătorilor, iar copiii formează cu ele o legătură de atașament.
Sursa foto: freepik.com@master1305
Potrivit psihologei Paloma Castellanos, jucăriile de pluș au multiple beneficii pentru dezvoltarea emoțională și socială a celor mici.
Jucăriile de pluș sunt un instrument important în dezvoltarea senzorială a copiilor, în special în primele lor luni de viață, când simțul tactil este esențial. Texturile și moliciunea lor stimulează explorarea și percepția lumii înconjurătoare.
Este crucial ca jucăriile să îndeplinească standardele de siguranță, având materiale sigure și fără elemente care să poată fi înghițite sau care să reprezinte un pericol de sufocare.
Jucăriile de pluș nu sunt doar surse de confort, ci și ajutoare în dezvoltarea emoțională și psihologică a copiilor. Ele le oferă un sentiment de siguranță, esențial pentru gestionarea fricilor și anxietății, fiind o ancoră în momentele dificile.
Pe lângă aceasta, încurajează jocul simbolic și stimularea imaginației, aspecte importante în dezvoltarea cognitivă.
Mai mult, ele sprijină dezvoltarea limbajului, deoarece copiii își exprimă sentimentele și gândurile legate de aceste jucării, ajutându-i să comunice mai eficient.
Conform International Collegiate Journal of Science, animalele de pluș sunt vitale pentru dezvoltarea sentimentului de siguranță al copilului și îi ajută pe copii în perioadele de stres. Simplul sentiment de a mângâia ceva moale și relaxant îi poate liniști pe copiii mici și poate contribui la diminuarea anxietății și a fricii.
Dr. Esther Hess, psiholog specialist în dezvoltare, lucrează la Centrul pentru dezvoltarea minții, unde tratează copii și adolescenți afectați emoțional sau cu dizabilități intelectuale.
Ea a spus că animalele de pluș sunt obiecte de tranziție, ajutând un copil în călătoria sa de la dependență la independență.
Hess a spus că animalele de pluș oferă, de asemenea, un sentiment de realitate copiilor, punându-i la pământ atunci când se simt stresați.
De asemenea, ele pot contribui la cultivarea creativității și imaginației lor. Hess a spus că, de multe ori, copiii își iau animalele de pluș peste tot unde merg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.