Letal în doar 2 ore: Ce trebuie să faci când copilul înghite o baterie

Data publicării:
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels

Există un număr tot mai mare de cazuri de copii care înghit accidental baterii, în special baterii buton.



Suntem înconjurați de dispozitive cu tot felul de baterii: telecomenzi, obiecte tehnologice, ceasuri inteligente, diverse jucării (care au totuși adesea capace care trebuie înșurubate pentru a evita riscul).

Acesta ar putea fi motivul pentru care ingestia de baterii (în special de baterii tip buton) este un fenomen în creștere în ultimii ani.

Potrivit unui studiu publicat în revista Pediatrics, fenomenul s-a dublat în Statele Unite în ultimii zece ani. Accidentul afectează în principal copiii sub cinci ani. 

Două ore în stomac sunt suficiente pentru a crea leziuni periculoase. Deși bateriile mai mari (≥20 mm în diametru) reprezintă un risc mai mare pentru esofag și stomac, bateriile cu buton reprezintă, de asemenea, un pericol pentru viața copiilor de sub 2 ani.

În cazul în care imagistica cu raze X relevă o baterie în esofag, aceasta va trebui să fie îndepărtată rapid, fie prin endoscopie, fie prin intervenție chirurgicală, deoarece  în doar două ore pot apărea leziuni grave.

Riscurile pentru copii sunt enorme: pe lângă sufocare, de fapt, există posibilitatea ca bateria, în contact cu fluidele corpului precum saliva, să poată duce la complicații letale precum sângerare internă.

Cum poate observa un părinte?

Adesea, nu există simptome speciale care să vă atragă atenția. Printre simptomele care pot fi prezente uneori se numără: durere la înghițire în ciuda salivației abundente, refuz să mănânce, dureri în piept sau abdominale, tuse, vărsături sau respirație zgomotoasă.

Ce să faci în aceste cazuri?

Copilul trebuie dus întotdeauna la camera de urgență. Este absolut greșit să îi provoci vărsături sau să încerci să scoți obiectul.

Dacă se suspectează ingerarea unei baterii și copilul are peste un an, poate ajuta să îi dai 10 ml de miere la fiecare 10 minute. Cu toate acestea, nu trebuie să vă amânați vizita la camera de urgență.

Sfaturi de prevenire pentru părinți

- Verificați cu atenție locuința dumneavoastră și jucăriile cu care se joacă copilul.

- Păstrați orice dispozitiv alimentat cu baterii de tip buton și orice baterii libere departe de îndemâna și de ochii copiilor.

- Atunci când cumpărați baterii aveți grijă să le depozitați într-un loc sigur.

Citește și: Copilul pune totul în gură, dar nu mai are vârsta pentru a face asta: Un medic neuropediatru explică de ce are loc acest comportament

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





DC Media Group Audience
pixel