Mai multe premii pentru elevii merituoși: Proiectul de lege a trecut de Senat

Data publicării:
Fotografie de la Max Fischer/ Pexels
Fotografie de la Max Fischer/ Pexels

Mai multe premii șo recunoștință pentru elevii merituoși, acesta este un proiect de lege aflat pe masa Camerei Deputaților.



Elevii care au obţinut distincţii, medalii, premii şi la alte concursuri decât cele din listele aprobate anual de Ministerul Educaţiei pot fi premiaţi de către autorităţile administraţiei publice locale, prevede un proiect iniţiat de parlamentari PSD, adoptat luni de Senat.

"Consiliul local/judeţean/Consiliului General al Municipiului Bucureşti poate asigura fonduri pentru premierea elevilor care au obţinut distincţii, medalii, premii şi la alte concursuri decât cele din listele aprobate anual de Ministerul Educaţiei, precum şi celor care au obţinut media 10 la examenul de Evaluare naţională, la examenul de Bacalaureat şi cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora, în limita bugetului aprobat şi în condiţiile regulamentului aprobat", prevede un amendament admis la comisia de specialitate.

Iniţiativa legislativă vizează completarea articolului 144 din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu un nou alineat, respectiv alin. (5'), prin care se instituie cadrul legal ce oferă Consiliilor locale. judeţene sau Consiliului General al Municipiului Bucureşti posibilitatea de a acorda aceste stimulente financiare, se explică în expunerea de motive.

Propunerea legislativă va fi supusă dezbaterii şi adoptării plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

Elevii români au obţinut peste 170 de premii şi medalii la competiţiile internaţionale, în 2023

Un număr de 144 de elevi au obţinut peste 170 de premii şi medalii, în anul 2023, la olimpiadele şi competiţiile internaţionale, conform datelor Ministerului Educației.

Bilanțul demonstrează încă o dată că România obține rezultate cu elevii de elită, dar problema țării rămâne marea masă a elevilor, rămasă mult în urma colegilor din alte țări, după cum au indicat rezultatele de la PISA 2022.

Statistica elevilor români medaliați în 2023 la competiții internaționale:

- 138 de elevi olimpici care au obţinut 164 de medalii, premii şi menţiuni la 28 de olimpiade internaţionale şi olimpiade sau concursuri regionale pe discipline (juniori şi seniori)

- 138 de profesori care i-au pregătit şi unităţile de învăţământ (71) de provenienţă

- Dintre cei 139 de elevi, 20 au obţinut 2, 3, 4 sau 5 distincţii în competiţiile internaţionale.

- Elevii români au obţinut 6 medalii de aur absolut (cu punctaj maxim), 51 de medalii de aur/premii I, 55 de medalii de argint/premii II, 30 de medalii de bronz/premii III, respectiv 22 de menţiuni/diplome echivalente.

2. Fotografie... (pexels-max-fischer-5212345_56329100.jpg)

Fotografie de la Max Fischer/ Pexels

Citește și: 

Reguli noi în şcoli! Din toamnă, se schimbă distribuirea elevilor în clase

Din toamnă, școlile din întreaga țară se pregătesc să implementeze noi reguli în procesul de formare a claselor, aducând modificări semnificative în modul în care sunt constituite grupurile de elevi și distribuiți profesorii.

Potrivit noilor reguli, la clasele pregătitoare, a V-a și chiar a IX-a, colectivele de copii trebuie organizate fie în ordine alfabetică, fie prin tragere la sorți. Această schimbare radicală va aduce cu sine o serie de consecințe, deoarece elevii ar putea avea șanse mari să aibă alți colegi decât cei din ciclul primar.

Practic, metodologia adoptată în acest an oferă școlilor posibilitatea de a distribui elevii doar în mod aleatoriu, fără a ține cont de criterii precum vechimea în școală sau relațiile interpersonale. Astfel, se pune accentul pe o distribuție neutră, fie prin tragere la sorți, fie prin ordonarea în ordine alfabetică în funcție de inițiala de la numele de familie... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel