Mai multe țări interzic reclamele la mâncarea nesănătoasă care vizează copiii. „Alimentele și băuturile nesănătoase sunt o mare parte din bolile populației”

Data actualizării: | Data publicării:
Mai multe țări interzic reclamele la alimentele nesănătoase care vizează copiii. „Alimentele și băuturile nesănătoase sunt o mare parte din bolile populației” / FOTO: freepik.com@ pvproductions
Mai multe țări interzic reclamele la alimentele nesănătoase care vizează copiii. „Alimentele și băuturile nesănătoase sunt o mare parte din bolile populației” / FOTO: freepik.com@ pvproductions

Mai multe țări au luat decizia de a interzice reclamelor la alimente nesănătoase destinate copiilor și adolescenților.



Cea care s-a alăturat recent este Norvegia este pe cale să adopte una dintre cele mai stricte interdicții din Europa în privința reclamelor la alimente nesănătoase destinate copiilor și adolescenților.

Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a luat aceeași decizie.

Citește și „Acestea sunt cele două alimente preferate ale copiilor pentru pachețelul de la școală”

Această măsură urmărește să interzică complet reclamele la produse precum bomboane, înghețată și sucuri, utilizând "praguri nutritive" pentru a identifica și alte produse nesănătoase din categorii precum iaurturile și cerealele cu un conținut ridicat de zahăr.

Proiectul de lege prevede sancțiuni mari pentru nerespectarea acestor reglementări.

Sursa foto: freepik.com@agnvisuals1

Deși producătorii norvegieni au adoptat voluntar restricții privind publicitatea pentru copiii sub 13 ani încă din 2013, noua lege ar face interdicția obligatorie și ar extinde vârsta vizată la 18 ani.

Această inițiativă a fost bine primită de organizațiile pentru protecția consumatorilor, dar a provocat nemulțumiri în rândul industriei alimentare și a băuturilor.

Ce prevede proiectul de lege

Sursa foto: freepik.com@@Sakura Tanaka

Reglementarea ar interzice complet reclamele la alimente nesănătoase precum bomboanele, înghețata și sucurile și s-ar baza pe „praguri nutritive” pentru a identifica cele mai nesănătoase oferte din alte categorii de alimente, precum iaurtul și cerealele cu conținut ridicat de zahăr.

În plus, ar urma să fie prevăzute amenzi mari în caz de încălcare.

De asemenea, planul ar ridica pragul de vârstă al interdicției la 18 ani, spre deliciul apărătorilor consumatorilor și consternarea industriei alimentare și a băuturilor din Norvegia.

Publicul are timp până la sfârșitul lunii noiembrie să își exprime opiniile cu privire la această regulă, pe care guvernul norvegian o prezintă ca pe o modalitate de a sprijini sănătatea copiilor și de a reduce inegalitățile sociale.

„Alimentele și băuturile nesănătoase constituie o mare parte din bolile populației în general.

Intenția este ca interdicția să reducă presiunea atât asupra părinților, cât și asupra tinerilor înșiși de a face alegeri nesănătoase”, a declarat ministrul adjunct al Sănătății Usman Ahmad Mushtaq pentru Euronews Health.

De ce s-a luat această decizie

Sursa foto: freepik.com@pressfoto

Obezitatea infantilă este asociată cu mai multe probleme de sănătate ce își pot face apariția mai târziu în viață, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2, boli hepatice cronice, afecțiuni articulare și fertilitate redusă.

Între 15 și 21% dintre copiii norvegieni sunt supraponderali sau obezi, comparativ cu aproximativ 30% în Europa și în unele părți ale Asiei Centrale.

Puține țări au restricționat reclamele la produsele alimentare nesănătoase destinate copiilor, astfel încât nu există încă prea multe dovezi care să demonstreze că acest lucru reduce efectiv obezitatea infantilă.

Însă, potrivit cercetărilor, comercializarea alimentelor nesănătoase afectează preferințele, achizițiile și obiceiurile alimentare ale copiilor, contribuind la dietele nesănătoase și la problemele legate de greutate.

Ce recomandă OMS

Sursa foto: freepik.com@freepik

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat pentru prima dată în 2010 ca țările să limiteze publicitatea pentru alimentele și băuturile nealcoolice cu conținut ridicat de grăsimi, zahăr și/sau sare, ca parte a unei serii de politici de promovare a dietelor mai sănătoase.

În anul 2023, OMS a recomandat restricții mai stricte prin care țările să creeze „modele de profil nutritiv” care să identifice cele mai nesănătoase alimente și să limiteze comercializarea acestor produse.

Aceasta este abordarea pe care o adoptă Norvegia, deși Mushtaq a declarat că pragurile nutritive vor fi probabil similare cu categoriile definite de industrie folosite în sistemul său de autoreglementare.

Taxa pentru încălcări ar putea fi de până la 4% din veniturile anuale ale unei companii, a spus el.

Încă nu este clar cum vor fi monitorizate eventualele încălcări și dacă societățile vor beneficia de o perioadă de grație înainte de a fi sancționate cu o amendă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel