”Mamă, tată...vreau să fiu artist”: Viitorul fiului tău te îngrijorează? Ia în calcul aceste sfaturi pentru a depăși situația

Data publicării:
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels

Ți-a spus fiul tău că vrea să fie artist și tu nu ești de acord? Vă îngrijorează locurile de muncă și viitorul lor economic? Luați în considerare aceste sfaturi înainte de a vă pierde mințile.



Viitorul fiului meu mă îngrijorează. Ne-a spus: „Mamă, tată... vreau să fiu artist”. Aceasta este o afirmație pe care mulți părinți preferă să nu audă de la copiii lor, pentru că în primul rând ei cred că acest tip de profesie nu le va permite copiilor lor să atingă un bun nivel de trai din punct de vedere economic. Prin urmare, ar prefera ca tinerii să aleagă căi de carieră mai sigure și mai stabile, așa cum se crede că sunt unele cariere tradiționale.

Este clar că, ca părinți, ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii noștri. Prin urmare, am prefera întotdeauna ca ei să urmeze căile pe care le considerăm cele mai de succes. Ideea este că cel care își alege propriul drum este copilul însuși. Odată autonomi, tinerii vor lua multe decizii care nu coincid cu convingerile sau valorile noastre. Ești îngrijorat de viitorul copilului tău pentru că vrea să fie artist? Să ne gândim la această întrebare.

Trăind din artă

Lumea muncii trece prin transformări profunde care lasă pe mai mult de unul cu gura căscată. Până acum câțiva ani, gama de posibilități în alegerea unui domeniu profesional nu era la fel de largă și diversă ca în prezent.

Și nu vorbim despre o problemă exclusivă la locul de muncă. Dimpotrivă, numărul enorm de posibilități este o realitate care cuprinde întreaga viață, de la cea mai superficială la cea mai profundă.

4. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-6601541_97768600.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Acest lucru ne face să credem că lumea a devenit atât de complexă încât acele drumuri profesionale care păreau să asigure viitorul, astăzi nu mai reprezintă nicio garanție. Același lucru se întâmplă în sens invers. Acele meșteșuguri care până de curând păreau o pierdere de timp ne pot surprinde acum plăcut.

Este adevărat că a trăi din artă implică o anumită incertitudine, deoarece industriile muzicii, cinematografiei, teatrului, fotografiei sau desenului nu sunt scenarii tocmai previzibile.

Asta nu înseamnă însă că viitorul tinerilor care decid să se dedice artei este sortit lipsei de resurse, dimpotrivă. Așadar, dacă copilul tău vrea să devină artist, încearcă să nu reacționezi prea curând.

Cum să reacționezi

Este probabil ca, în percepția noastră, lumea artei să pară periculoasă sau incontestabil fragilă. Ei bine, hai să interpretăm realitatea din ochii noștri. Cu toate acestea, acum mai mult ca oricând trebuie să știm că realitatea pe care o vedem nu este absolută și nici singura în vigoare.

Aici vă împărtășim câteva sfaturi care să însoțească decizia copilului dumneavoastră de a se dedica oricărei ramuri a artei, înainte de a vă pierde mințile.

2. Fotografie... (pexels-mart-production-8472863_58304200.jpg)

Foto: Mart Production/ Pexel

1. Ascultă ce are de spus

Înainte de a reacționa impulsiv și de a răspunde: Artistă?! Ești conștient că ești pe cale să mori de foame? Luați un moment pentru a asculta cu empatie. Ultimul lucru de care are nevoie acum este ca tu să nu fii dispus să-l asculți. Ideea nu este să-l lași să te convingă, ci să-l faci să se simtă în siguranță, împărtășind o idee, o dorință sau o decizie personală.

Copilul dumneavoastră poate fi interesat să vă audă părerea mai târziu, atâta timp cât sunteți în măsură să oferiți un răspuns parțial.

Deocamdată, ascultă-i cuvintele și trage propriile concluzii.

2. Învață de la el

Tinerii își petrec adesea o mare parte din timp ascultând muzică pe care și-ar dori să o facă la un moment dat, urmărind filme în care ar dori să joace sau participând la evenimente artistice la care ar dori să fie protagoniști într-o zi.

La rândul lor, ei sunt interesați să cerceteze și să învețe despre procesele creative ale artiștilor lor preferați, precum și să înțeleagă căile care i-au condus către succes.

5. Fotografie... (pexels-julia-m-cameron-4144827_98236300.jpg)

Foto: Julia M. Cameron/ Pexels

În acest sens, este insistent recomandat să eviți căderea în egocentrismul adultului și să poți asumi o atitudine curioasă și umilă atunci când asculți contribuțiile copilului tău. Nu le subestima capacitatea de a face față noilor provocări.

3. Exprimați-vă punctul de vedere

Amintește-ți că îi dorești tot ce e mai bun și că în niciun caz nu vrei să se simtă amenințat. Ai grijă să nu-i oferi îndrumări cu autoritate despre cum ar trebui să-și trăiască viața.

Odată ce ai intrat în lumea de interes a copilului tău, pur și simplu oferă-ți perspectiva și împărtășește-ți viziunea. Nimeni nu neagă că ai mai multă experiență decât el, dar încearcă să nu-i dai o mărturie rigidă în care să explici cum este viața și cum este lumea muncii.

 

În cele din urmă, ceea ce contează cel mai mult pentru noi este că copiii noștri sunt fericiți și capabili să trăiască vieți plăcute, autentice. 

Chiar dacă au curajul să-și asume riscuri pentru a crește personal. De asemenea, lăsați-l să se bucure de relațiile sale, de școală și de timpul liber. Restul nu este secundar?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel