Mămică vegetariană? Descoperă secretele unei sarcine sănătoase

Data publicării:

Să fii vegetarian și să fii însărcinată nu trebuie să fie nepărat un lucru atât de complicat. Iată câteva aspecte de care să țineți cont în cazul în care sunteți o vegetariană însărcinată.



Dieta în timpul sarcinii are un impact mare asupra dezvoltării fetale și asupra sănătății nou-născutului și a mamei. În acest sens, în ceea ce privește dieta vegetariană, deși este declarată sigură în timpul sarcinii, știința subliniază că aceasta trebuie monitorizată de specialiști pentru a fi sănătoasă.

De exemplu, în timpul unei sarcini vegetariene, este necesar să se facă combinații și adăugiri ale anumitor nutrienți pentru a face dieta mai eficientă

Trebuie să faci distincția între vegetarian și vegan

Experții definesc pentru noi diferitele tipuri de diete vegetariene și subliniază că tendința este spre creșterea acestui stil alimentar. 

Dietele vegetariene sunt cele în care predomină alimentele vegetale, dar unele variații includ produse lactate, ouă sau ambele. Este cazul, de exemplu, al lacto-vegetarienilor, al ovo-vegetarienilor. La rândul ei, dieta vegană permite doar alimente strict de origine vegetală.

2. Fotografie... (gravida_63353400.jpg)

Foto: Ken Joung/ Pexels 

Este o dietă vegetariană sigură în timpul sarcinii?

Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, în condiții normale, atunci când aceste diete sunt bine combinate, ele oferă toată energia și nutrienții adecvați pentru ca organismul să funcționeze corect. În plus, conform unui grup de specialiști, acestea sunt potrivite și sigure în toate etapele ciclului de viață. Prin urmare, pot proteja sarcina de unele complicații precum diabetul gestațional, travaliul prematur și preeclampsia.

Notează aceste secrete pentru o sarcină vegetariană sănătoasă

Potrivit revistei Nutrition Update, deficiențele anumitor nutrienți pot provoca tulburări. De exemplu, malformații congenitale, naștere prematură, greutate mică la naștere sau o probabilitate mai mare ca copilul să se îmbolnăvească, printre altele. Să vedem care sunt acești nutrienți prioritari.

1. Asigurați aportul de vitamina B12

Vitamina B12 este considerată unul dintre micronutrienții critici la femeile însărcinate, deoarece este esențială pentru dezvoltarea corectă a fătului și a nou-născutului. Deficiența sa este, de asemenea, legată de preeclampsie, greutate mică la naștere și deficiență neurologică a copilului, printre altele.

3. -imagine fara descriere- (pexels-karolina-grabowska-6660116_87185400.jpg)

Foto: Carolina Grabowska/ Pexels

2. Supliment cu fier și acid folic

Nevoia de fier și acid folic este mai mare la vegani și vegetarieni. Acest lucru se datorează faptului că antinutrienții din legume împiedică o bună absorbție a fierului. Prin urmare, se recomandă următoarele:

- Supliment de fier la dozele stabilite de medicul curant.

- Creșteți consumul principalelor legume care îl conțin.

- Aplicați tehnici care îmbunătățesc disponibilitatea în legume, cum ar fi înmuierea, germinarea și fermentarea cerealelor și a semințelor.

- Combinați-le cu fructe și legume, surse de vitamina C, deoarece îi îmbunătățește absorbția.

În meniu ar trebui să predomine spanacul, varza kale, pătrunjelul, cerealele integrale și leguminoasele înmuiate, fermentate sau încolțite, precum mugurii de fasole mung. Fiecare masă a zilei ar trebui să fie însoțită de căpșuni, guava, kiwi, sucuri de citrice sau smoothie-uri verzi.

Deși acidul folic se găsește în proporții bune în legume, integrarea lui este indicată și vegetarienilor , întrucât orice deficiență poate provoca serioase probleme în dezvoltarea copilului.

3. Urmărește-ți aportul de zinc

Nivelurile scăzute de zinc în timpul sarcinii pot duce la nașteri premature și la întârzierea creșterii copilului. Este un mineral care predomină în leguminoase, cereale și semințe. Cu toate acestea, ca și fierul, este prins într-un compus numit acid fitic, care împiedică absorbția acestuia în intestin.

Consumul de cereale fortificate și utilizarea suplimentelor sunt recomandate în timpul sarcinii vegetariene sau când se suspectează o deficiență. Tehnicile de înmuiere a cerealelor și a cerealelor, încolțirea și creșterea consumului de muguri cresc, de asemenea, absorbția de zinc.

4. -imagine fara descriere- (pexels-amina-filkins-5427305-1_93707100.jpg)

Foto: Amina Filikins/ Pexels

4. Calciu și vitamina D

Deficiența de calciu la femeile însărcinate provoacă pierderi osoase la mame și oase slabe la nou-născuți.  Specialiștii sugerează consumul de alimente și băuturi vegetariene fortificate cu calciu, precum laptele de soia, laptele de migdale sau laptele de ovăz. Mai mult, sunt indicate suplimentele de vitamina D.

Vitamina D îmbunătățește absorbția și utilizarea calciului. O modalitate bună de a activa această vitamină este prin expunerea la radiațiile solare și prin consumul de legume fortificate. Știința a arătat că suplimentarea cu calciu și vitamina D reduce riscul de hipertensiune arterială și preeclampsie la femeile însărcinate.

5. Consumă acizi grași omega-3

Sa constatat că aportul de acizi grași omega-3, cum ar fi eicosapentaenoic (EPA) și docosahexaenoic (DHA), la vegani, este deficitar. 

Ambii acizi grași contribuie la dezvoltarea masei cerebrale, a retinei și a membranelor celulare ale fătului. Acestea se găsesc în principal în pești, crustacee, moluște și ouă, dar sunt aproape absente în legume.

Cu toate acestea, unele dintre ele și derivații lor conțin acidul gras omega-3 acid alfa-linolenic (ALA) , din care pot fi sintetizați. Acesta se găsește în uleiurile de porumb, soia, floarea soarelui și vegetale.

Atât obstetricianul-ginecolog, cât și nutriționistul-dietetician trebuie să mențină o monitorizare exhaustivă în timpul unei sarcini vegetariene. Accentul trebuie pus pe nutrienții critici, satisfacerea cerințelor acestora și planificarea unui plan de masă care să le compenseze. Suplimentele și dozele acestora vor rămâne în mâinile medicului curant.

Este posibil să ai o sarcină vegetariană sănătoasă?

Ca în orice altă sarcină, trebuie acordată atenție evoluției și controalelor nutriționale corecte. De aceea este esențial să avem sprijinul specialiștilor medicali și nutriționali. 

Menținând un aport adecvat de nutrienți vegetarieni critici, cum ar fi vitamina B12, calciu și vitamina D, fier, acid folic, zinc și omega-3, puteți obține o sarcină vegetariană sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel