Alimentația emoțională: Când copiii au nevoie de o îmbrățișare și nu de bomboane

Data publicării:
Fotografie de la Arina Krasnikova/ Pexels
Fotografie de la Arina Krasnikova/ Pexels

Se întâmplă adesea să asistăm la o stare proastă la copii și se întâmplă ca părinții să le dea dulciuri pentru a încerca să o aline... De parcă o recompensă i-ar putea mângâia mai bine decât o îmbrățișare sau o mângâiere.



Trebuie să acordăm o atenție deosebită acestei atitudini deoarece folosirea alimentelor ca instrument de confort riscă să conducă copilul și, în consecință, viitorul adolescent, într-un cerc vicios numit alimentație emoțională.

Ce este alimentația emoțională?

Din punct de vedere conceptual, poate fi tradus ca „a mânca pentru a compensa” și este acel fenomen prin care oricine are o emoție pe care nu o poate gestiona o evacuează într-un consum de mâncare.


Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie, King's College London, Universitatea din Londra și Universitatea din Leeds, efectuat pe 801 copii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, a analizat fenomenul alimentației emoționale.

Studiul a condus la descoperirea modului în care copiii care au fost consolați de părinți prin recompense precum gustări, dulciuri sau pizza, la vârsta de 10 ani au fost mai predispuși să accepte mâncarea ca singura sursă de confort și acest lucru duce inexorabil la un cerc vicios dăunător pentru atât sănătatea fizică cât și emoțională a copiilor și adolescenților.

 2. -imagine fara descriere- (pexels-roman-odintsov-4870544_13891500.jpg)

Sursa: Pexels/ Roman Odintsov

Compensarea cu dulciuri sau junk food (care este în mod normal cea mai folosită în acest context) duce la obezitate precoce și bulimie.

Silje Steinsbekk, principalul autor al studiului, profesor asociat de Psihologie la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie, a declarat: „Nutriția poate ajuta la calmarea și depășirea momentelor critice, dar este greșit să-i înveți pe copii să se bazeze pe alimente pentru a face față emoțiilor negative, deoarece acest obicei poate avea consecințe pe termen lung asupra sănătății.”

Relația mâncare-plăcere

În mod normal, relația cu mâncarea este foarte complexă, omul este determinat să mănânce nu doar pentru a se hrăni, ci și pentru a simți plăcere în a face acest lucru, dacă mai adăugăm și componenta emoțională derivată din faptul că mâncarea este asociată cu confortul, atunci există un risc ca mâncarea să devină o obsesie.

Nu există nicio distincție între bărbați și femei, deoarece spre deosebire de tulburările de alimentație care afectează preponderent tinerii adolescenți, acest tip de comportament este accentuat de traume legate atât de alimentație, cât și de non-nutriție, prin urmare, copiii în general sunt expuși riscului de a folosi mângâierea alimentelor, în pe care le găsesc o satisfacţie personală pe care nu o pot obţine altundeva.

Din păcate, această atitudine duce la un sentiment imediat de bine dar care se transformă foarte repede în nemulțumire și frustrare care subminează stima de sine.

Practic, mâncarea este văzută ca un anestezic al durerii, o recompensă, o modalitate de a evita tristețea, doar că mâncarea în acest fel duce la probleme de sănătate și excesul de greutate care afectează stima de sine și creează alte probleme și prin urmare creierul cere mai multă mâncare pentru a te simți mai bine... pe scurt, un cerc vicios.

3. -imagine fara descriere- (pexels-elina-fairytale-3807571-1_74365500.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Elina Fairytale

Cum să depășești mâncatul emoțional?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie





DC Media Group Audience
pixel