Medicamentele cele mai implicate în intoxicațiile din copilărie, potrivit unui medic pediatru: „Paracetamolul și siropurile anti-răceală, printre cele mai frecvente”

Data publicării:
Medicamentele cele mai implicate în intoxicațiile din copilărie, potrivit unui medic pediatru: „Paracetamolul și siropurile anti-răceală, printre cele mai frecvente” / FOTO: freepik.com @lorenrudenko
Medicamentele cele mai implicate în intoxicațiile din copilărie, potrivit unui medic pediatru: „Paracetamolul și siropurile anti-răceală, printre cele mai frecvente” / FOTO: freepik.com @lorenrudenko

În ghidul sănătății pentru copii „Aveți grijă de ceea ce contează cel mai mult”, dr. Nerea Sarrión oferă informații importante despre intoxicațiile la copii, cu accent pe medicamentele comune implicate. Potrivit Asociației Spaniole de Pediatrie (AEP), cele mai multe intoxicații la copiii mici au loc acasă și sunt legate de medicamente.



Dr. Sarrión subliniază că paracetamolul și siropurile anti-răceală sunt printre cele mai frecvente medicamente implicate în intoxicațiile copiilor. AEP adaugă că și medicamentele utilizate pentru tratarea anxietății sau a problemelor de somn la adulți, în special benzodiazepinele, pot fi implicate frecvent.

Nu doar medicamentele eliberate fără prescripție medicală sunt implicate în intoxicații; suplimentele alimentare, unguentele, cremele și produsele din plante pot fi, de asemenea, toxice. AEP a observat o creștere semnificativă a consultațiilor pentru copiii care primesc doze excesive de vitamina D în ultimii ani.

În plus față de medicamente, produsele de uz casnic reprezintă al doilea grup care provoacă cele mai multe otrăviri în rândul copiilor. Este esențial să fim atenți la mediul în care trăiesc cei mici și să luăm măsuri preventive pentru a evita astfel de situații.

Măsuri preventive

Măsurile preventive reprezintă soluția pentru evitarea multor otrăviri în mediul în care trăiesc copiii, mai ales acasă sau la bunici, unde pot exista medicamente mai periculoase, cum ar fi cele pentru tensiune, inimă sau somn. Dr. Nerea Sarrión oferă sfaturi practice pentru a preveni astfel de situații:

Nu luați medicamente în fața copiilor: Este important să evitați administrarea sau luarea de medicamente în prezența copiilor pentru a preveni curiozitatea lor.

Păstrați-le la îndemână, dar nu la îndemâna copiilor: Medicamentele ar trebui să fie ușor accesibile adulților, dar în același timp în locuri în care copiii nu le pot ajunge, astfel încât să nu existe riscul de ingestie accidentală.

Verificați dacă au încuietoare de siguranță: Asigurați-vă că dulapurile sau cutiile în care sunt păstrate medicamentele au încuietori de siguranță pentru a preveni accesul neautorizat.

A se păstra în recipientul original: Nu transferați medicamentele în alte recipiente, iar în special evitați umplerea recipientelor pentru băuturi sau alimente cu produse de curățare pentru a evita confuziile.

Consultați prospectul și notați timpul de administrare: Fiți atenți la dozare și la momentul administrării medicamentelor conform prospectului. În plus, aruncați medicamentele rămase.

În plus, AEP recomandă măsuri suplimentare:

Educați copiii cu privire la pericolele consumului de medicamente: Învățați copiii să nu ia medicamente decât sub supravegherea unui adult.

Nu administrați medicamente pe întuneric: Este important să avem lumină adecvată atunci când administrăm medicamente pentru a evita erori.

Nu dați medicamente copiilor folosind denumiri atractive: Evitați să numiți medicamentele într-un mod care ar putea atrage copiii să le ia singuri. Informați-i asupra pericolelor și mențineți medicamentele în locuri sigure și bine etichetate.

Cum să acționezi în caz de intoxicație?

SURSA FOTO: freepik.com @user18526052

În situația delicată a unei intoxicații, medicul pediatru oferă indicații clare în manualul „Îngrijirea a ceea ce contează cel mai mult”. Iată pașii esențiali pe care trebuie să-i urmați în caz de otrăvire:

Izolați copilul de produs: Mențineți-l departe de substanța otrăvitoare și îndepărtați imediat îmbrăcămintea contaminată.

Aerisiți camera dacă produsul a fost inhalat: Asigurați-vă că spațiul este bine ventilat dacă copilul a inhalat substanța otrăvitoare.

Curățați ochii sau pielea cu multă apă: Spălați ochii sau pielea copilului cu apă în cantități mari pentru a elimina substanța toxică.

Sunați la 112: Apelați imediat serviciile specializate pentru a primi asistență rapidă și corectă.

Dacă se indică mersul la camera de urgență, aduceți produsul original: Pentru evaluarea corectă a situației, aveți grijă să aveți la îndemână produsul original implicat în otrăvire.

Ce NU trebuie să faceți în nicio circumstanță

Încercați să provocați vărsături: Evitați această acțiune, deoarece poate agrava situația.

Încercați să neutralizați otrava cu lapte sau altă substanță: Nu folosiți remedii casnice, deoarece acestea pot avea consecințe negative.

Subestimați situația și întârziați apelul pentru consultanță: Este esențial să acționați prompt și să solicitați ajutorul specializat imediat ce sesizați o posibilă otrăvire.

Când ar trebui să mergi la spital?

Momentul potrivit pentru a merge la un spital, conform recomandărilor AEP:

La apariția unor simptome noi: Indiferent de natura acestora, cum ar fi vărsături, dureri la nivelul gurii sau burticii, aspectul palid al pielii, tendința de a dormi, respirație dificilă sau modificări comportamentale, este indicat să consulți un profesionist în sănătate.

La recomandarea personalului specializat: Dacă personalul de la 112 sau centrul de sănătate cu care ai luat legătura te îndeamnă să mergi la spital, este important să urmezi această recomandare.

La întrebări nerezolvate prin telefon: Orice nelămurire sau îngrijorare pe care nu ai reușit să o soluționezi prin telefon poate fi un motiv suplimentar pentru a face o vizită la un spital.

În esență, accentul este pus pe atenție și reacție rapidă, asigurându-se că copiii beneficiază de asistența medicală necesară în cazul apariției unor semne sau situații care ridica îngrijorare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel