Minciuna nu se spune! De ce copilul tău îți spune minciuni?

Data publicării:
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

Le-am auzit des și... trebuie să vă spun adevărul... la fel de des am spus minciuni părinților mei sau profesorului meu sau bunicilor.



„Minciunile au picioare scurte, fii atent!”

„Uite, dacă nu-mi spui adevărul, voi deveni rău!”

„Voi ști întotdeauna dacă mă minți!”

De câte ori ai auzit aceste fraze când erai copil sau copil?

Le-am auzit des și... la fel de des și eu am spus minciuni părinților mei sau profesorului meu sau bunicilor.

Cel mai important de reținut este să evitați imediat să vă gândiți că copiii spun minciuni pentru că sunt răi sau pentru că sunt nepoliticoși sau lipsiți de respect.

Niciun copil nu se naște rău, nepoliticos și lipsit de respect.

Cele mai utile lucruri pe care le putem face în primă instanță sunt:

- Observați și luați notă de el

- Evitați să vă enervați și să-i umiliți

Unul dintre cele mai importante puncte este cu siguranță să te concentrezi mai întâi pe motivul său de a spune minciuni. 

Iată câteva exemple, astfel încât să vă fie utile pentru a începe să observați ce se întâmplă sau ce s-a întâmplat recent și să înțelegeți de ce:

- Poate că este o modalitate de a atrage atenția pentru că se simte neglijat sau vrea să iasă în evidență față de frații și surorile lui.

- Poate pentru că nu petrecem suficient timp cu el/ea sau acest timp nu este de calitate.

- Poate că este o modalitate de a ne pedepsi: „ te enervezi pe mine, mă pedepsești, ești aspru cu mine. Am văzut că atunci când îți spun o minciună, te deranjează foarte mult... ei bine... tot o fac și te provoc."

2. Fotografie... (pexels-monstera-production-7114237_94666500.jpg)

Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

- Poate este o reacție la pedepsele noastre, la mustrările noastre. Sau dacă avem tendința să-i certăm sau să-i blocăm imediat ce spun sau face ceva care nu ne place sau care este diferit de ceea ce ne așteptăm.

- Poate că este o chestiune de încredere în sine, stima de sine sau teama de a ne dezamăgi pe noi înșine. De exemplu, când spun că au și ceva ce au prietenii lor, chiar dacă nu este adevărat. Când spun că știu lucruri pe care de fapt nu le știu sau spun că le înțeleg chiar dacă nu este cazul pentru a nu-și arăta dificultatea etc.

- Poate că le este frică de reacția noastră agresivă sau teama de a nu fi înțeleși. 

Identificarea posibilului(lor) motiv(e) este fundamentală pentru a putea interveni în timp, în mod consecvent, pas câte unul, direct asupra cauzei.

Dacă este o problemă de nesiguranță, vom acționa pentru a-l ajuta să o găsească din nou, dacă este o chestiune de atenție îi vom acorda, etc.

„Ok, dar ce fac în momentul în care îmi spune o minciună sau imediat ce aflu? Ce sa-i spun? Cum mă comport?”

Evită să te enervezi

Îl poți anunța într-un mod calm, fără acuzații sau amenințări sau reproșuri, că înțelegi sau știi bine că este o minciună: „După părerea mea, aceasta este o minciună…”, sau „Pariez că nu este adevărat… ”, sau „Mmmhhh… Presupun că nu este așa”. Amintiți-vă că sunteți ajutorul lui magic și deci nu este vorba despre „prinderea lui” sau cine are dreptate. Ești de partea lui și vrei doar să-i spui calm că știi adevărul.

3. Fotografie... (pexels-monstera-production-7114229_59297100.jpg)

Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

Apoi, în funcție de vârstă, vom avea un alt ton, vom spune cuvinte diferite. Dar obiectivul va fi să-i explici ce s-a întâmplat, să-l întrebi de ce sau să-i spui cum s-ar fi putut întâmpla și să-i spui ce să facă data viitoare pentru a evita minciunile repetate, deoarece sunt inutile.

Secretul este să dăm limita și regulile care credem că sunt cele mai corecte fără a fi nevoie să amenințăm sau să strigăm, să încercăm să înțelegem motivația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel