Ministrul Daniel David încearcă să calmeze profesorii: „Oamenii buni, să nu se teamă”

Data actualizării: | Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Ministrul Daniel David încearcă să calmeze profesorii: „Oamenii buni, să nu se teamă” / FOTO: gov.ro
Ministrul Daniel David încearcă să calmeze profesorii: „Oamenii buni, să nu se teamă” / FOTO: gov.ro

Aproape 40.000 de candidați au dat examenul de titularizare în plină criză a învățământului. Posturi puține, norme crescute și ore tăiate de la plata cu ora. Ministrul Daniel David dă asigurări că vor exista locuri, dar atmosfera rămâne tensionată.



Anul acesta, peste 39.500 de candidați, un număr record în ultimii ani, s-au înscris pentru a susține acest examen. Mulți dintre ei au trecut deja de inspecțiile speciale la clasă sau de probele practice, cu cel puțin nota 5.

Miza e uriașă: un post sigur într-un sistem dezechilibrat, în care restructurările și tăierile bugetare amenință stabilitatea locurilor de muncă.

Unii au ratat șansa. Într-un centru din București, câțiva întârziați nu au mai fost lăsați să intre în sala de examen, regula a fost clară: până la 8:00 trebuia să fii acolo.

CITEȘTE ȘI Definitivat 2025: Rezultatele probei scrise, publicate! Câți profesori debutanți au promovat și primesc dreptul de practică

Profesorii cer stabilitate

Concursul de titularizare vine în plin context de austeritate anunțată. Multe dintre vocile din sistem se tem că nu vor mai exista suficiente posturi disponibile, că vor fi pierderi masive de locuri de muncă, că orele vor fi comasate și că normele vor fi crescute.

Guvernul a transmis recent că intenționează să diminueze plata cu ora și să crească norma didactică, ceea ce i-a revoltat pe mulți dintre candidații prezenți la examen.

Pentru unii, asta înseamnă mai multă muncă pe bani mai puțini; pentru alții, un pericol concret de a nu mai prinde niciun loc în sistem.

Mesajul ministrului Daniel David: „Vor fi locuri. Mai puține la plata cu ora”

Ministrul Educației, Daniel David, a încercat să calmeze spiritele înăsprite de contextul economic. Într-o declarație recentă la TVR Info, a subliniat că posturi vor exista în continuare, chiar dacă se va reduce plata cu ora:

„Eu cred că în toamnă vom avea cel puțin la fel de mulți sau chiar mai mulți titulari, suplinitori și pe viabilitate. Mutăm orele care sunt la plata cu ora, 30.000 și ceva, care sunt dincolo de ce avem noi în acest moment pe titularizare, viabilitate și suplinitori calificați.

Așa că, oamenii buni să nu se teamă, că vor fi locuri. Vor fi mai puține ore la plata cu ora”.

„Vor fi mai puține ore la plata cu ora” înseamnă, în traducere liberă, că profesorii care și-au completat veniturile în ultimii ani cu astfel de ore ar putea avea un venit mai mic.

Statistici care îngrijorează: număr record de candidați, dar posturile nu țin pasul

În prezent, 119 discipline sunt acoperite de concursul de titularizare. Cele mai multe înscrieri s-au făcut pentru posturile de educator și învățător, semn că zona învățământului primar atrage încă mult interes, poate și pentru că acolo se regăsesc cele mai multe posturi titularizabile.

Totuși, candidații sunt mult mai mulți decât locurile disponibile. Mulți se vor bate pe un număr redus de posturi titularizabile, iar restul vor ajunge, eventual, să ocupe posturi pe viabilitate sau să intre ca suplinitori calificați.

VEZI ȘI:

„Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza, măcar în educație, plec!” Ministrul Daniel David rupe tăcerea și spune ce se întâmplă în culisele reformei

„Au devenit adevărați războinici: urlă, înjură, insultă!” Specialista Claudia Puiu-Barraud cere oprirea urii din învățământ: „Un profesor trebuie să rămână profesor. Fără violență!”

Daniel David face apel la profesori, experți și sindicate să contribuie cu soluții care să permită aplicarea echilibrată a măsurilor, fără să afecteze performanța sau echitatea din sistem

Ministrul Educației: Profesorii titulari vor putea preda la mai multe școli pentru a-și completa norma

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel