Daniel David face apel la profesori, experți și sindicate să contribuie cu soluții care să permită aplicarea echilibrată a măsurilor, fără să afecteze performanța sau echitatea din sistem

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Daniel David face apel la profesori, experți și sindicate să contribuie cu soluții care să permită aplicarea echilibrată a măsurilor, fără să afecteze performanța sau echitatea din sistem FOTO: Facebook @Universitatea Babeş-Bolyai
Daniel David face apel la profesori, experți și sindicate să contribuie cu soluții care să permită aplicarea echilibrată a măsurilor, fără să afecteze performanța sau echitatea din sistem FOTO: Facebook @Universitatea Babeş-Bolyai

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că va apela la sprijinul „actorilor interesați”, de la profesori și sindicate, la experți în educație, pentru a găsi cele mai bune modalități de a implementa măsurile fiscal-bugetare adoptate de Guvern. Scopul este unul clar: păstrarea unui echilibru între eficiența economică și nevoile sistemului educațional.



„Mă interesează, în primul rând, să gândim măsuri prin care (1) să se evite fragmentarea inutilă şi rigidă la creşterea normei cu două ore, în general, dar mai ales în mediul rural (unde să nu o accentuăm major şi chiar să o evităm acolo unde, spre exemplu, şcolile funcţionează deja bine prin raportare la rezultatele obţinute la examenele naţionale) şi (2) să se realizeze distribuirea corectă a burselor sociale. Sunt deschis şi la alte soluţii complementare sau noi, care pot eficientiza implementarea acestor măsuri fiscal-bugetare”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

CITEȘTE ȘI „Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza, măcar în educație, plec!” Ministrul Daniel David rupe tăcerea și spune ce se întâmplă în culisele reformei

Statul nu poate susține creșteri nejustificate

Ministrul atrage atenția că România se confruntă cu o realitate bugetară restrictivă, în care resursele nu mai pot susține creșteri accelerate și nefundamentate, fie că este vorba de salarii, burse sau alte cheltuieli publice.

„De săptămâna viitoare va trebui să gândim modalitatea lor de implementare cât mai echilibrată. Am acceptat corectarea raţională şi decentă a contribuţiei domeniului nostru la deficitul ţării (alături de alte domenii), pentru a evita ca din toamnă, în general, ţara să aibă probleme cu plata salariilor/pensiilor/burselor/ajutoarelor sociale”, mai spune Daniel David.

Trei direcții majore: norme, plăți și burse

Daniel David explică în ce constau principalele măsuri vizate în domeniul educației. Toate au în vedere atât eficiența economică, cât și protejarea funcționării corecte a școlilor și a drepturilor angajaților:

„În acest sens, pentru a proteja angajaţii, salariile şi funcţionarea sistemului de burse din domeniu nostru, măsurile care ne vizează implică mai ales

(1) creşterea normei didactice (cu 2 ore, nu mai mult, aflându-ne astfel încă uşor sub media europeană),

(2) reducerea numărului de «norme libere» şi a plăţii cu ora a acestora (după o formulă corectă pentru sistemul public şi care, prin reperele impuse claselor/şcolilor, nu iese din practici identificabile la nivel european sau în tradiţia foarte recentă a ţării)
şi

(3) redimensionarea sistemului de burse (dar cu fondul de burse mai mare decât acum doi ani, când a început creşterea nesustenabilă)”.

VEZI ȘI:

„Omor calificat sub masca reformei Educației”: Prof. Cătălin Zaman, director de școală, mesaj către ministrul Educației: „Nu pot să tac! De ce mințiți? De ce nu spuneți oamenilor adevărul?”

„Măsurile care vizează învăţământul preuniversitar vor conduce la haos!” Sindicaliștii avertizează că noile schimbări, cele mai periculoase din ultimii 20 de ani

Ministrul Daniel David, noi precizări despre norma didactică: „Dacă vrei să-i ții pe copii 6 - 7 ore în școală, atunci hai să ne și ocupăm de ei”

Ministrul Daniel David, mesaj către cadrele didactice: „Dacă nu interveneam acum, cred, sincer, văzând unele reacţii din sistem, că şcoala nu mai putea fi salvată de ea însăşi”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel