Moduri de a-ți învăța copilul reziliența, conform unui psiholog american: „Sunt trei căi principale!”

Data publicării:
Moduri de a-ți învăța copilul reziliența, conform unui psiholog american: „Sunt trei căi principale!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Moduri de a-ți învăța copilul reziliența, conform unui psiholog american: „Sunt trei căi principale!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Potrivit psihologului american Mark Travers, trei aspecte esențiale ale rezilienței în învățare la un copil sunt comunicarea, flexibilitatea și autovalidarea.



În dezvoltarea conceptului de reziliență, această capacitate a indivizilor de a se adapta, depăși sau reveni în fața adversității este de o importanță majoră pentru copii.

Deși părinții își doresc ca cei mici să fie fericiți mai presus de orice, este vital să îi înveți că fericirea, la fel ca și tristețea, poate fi trecătoare.

Într-un articol recent din Psychology Today, psihologul Mark Travers oferă trei sfaturi prețioase pentru părinți care doresc să își învețe copiii să fie rezistenți.

Citește și Cum să crești copii cărora NU le este frică să eșueze? Cercetătoare: „Trebuie să facem asta începând din prima lor zi!”

Comunicare eficientă cu cei mici

Primul sfat al specialistului este să stabilești o comunicare eficientă cu cei mici.

Astfel, ei vor învăța să își gestioneze mai bine sentimentele și să dezvolte abilități de autoreglare emoțională.

„Prin întrebarea frecventă a copiilor despre starea lor emoțională și ghidarea lor în identificarea și gestionarea frustrărilor, îi poți ajuta să dezvolte modalități sănătoase de comunicare și adaptare emoțională”, spune Mark Travers.

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Rutină și flexibilitate

Specialistul recomandă apoi să promovezi simultan noțiunile de rutină și flexibilitate. Într-adevăr, în timp ce încurajezi stabilirea unei rutine pentru copii, psihologul subliniază că „cultivarea flexibilității facilitează adaptarea ușoară la schimbări și ajută copiii în tranziții”.

„Este esențial să îi învățăm pe cei mici că schimbarea este o parte naturală a vieții și că noile obiective pot înlocui cele care pot deveni inaccesibile”, adaugă el.

SURSA FOTO: freepik.com @user15694850

Copiii nu ar trebui să caute surse externe de validare sau motivație

Mark Travers subliniază că este important ca părinții să promoveze autovalidarea și motivația în rândul copiilor, în loc să caute constant validare sau motivare din surse externe.

„Este imperativ să îi învățăm pe copii să se concentreze pe aspectele pe care le pot controla, mai degrabă decât pe cele pe care nu le pot controla. Această tendință poate să apară din dependența de validare și motivare din surse externe”, explică specialistul.

El îi îndeamnă pe părinți să le arate copiilor că eforturile depuse sunt mai importante decât rezultatele și să îi încurajeze să își evalueze progresul în comparație cu realizările lor anterioare.

„Chiar dacă este important să cultivăm reziliența în copii, este și mai important să dăm un exemplu de reziliență în momentele dificile, deoarece copiii învață prin observație din comportamentul adulților din jurul lor”, concluzionează psihologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel