Modurile în care părinții narcisiști își justifică abandonarea copiilor: „Pentru ei, dragostea este condiționată”

Data publicării:
Modurile în care părinții narcisiști își justifică abandonarea copiilor: „Pentru ei, dragostea este condiționată” / FOTO: freepik.com @namii9
Modurile în care părinții narcisiști își justifică abandonarea copiilor: „Pentru ei, dragostea este condiționată” / FOTO: freepik.com @namii9

În timp ce majoritatea oamenilor au o idee despre comportamentul unui narcisist în teorie, poate fi dificil să-i identifici în propria familie, fie că este vorba despre un partener, un frate sau chiar un părinte. Deoarece sunt parte din familie și îți pasă profund de ei, este posibil să găsești scuze pentru acțiunile lor, adesea în detrimentul tău.



Fie că nu își respectă promisiunile, refuză să plătească pensia alimentară sau manifestă o lipsă generală de empatie, părinții narcisici își justifică adesea comportamentul inadecvat prin evitarea responsabilității sau găsirea de scuze. Însă, aproape întotdeauna, ei sunt cei vinovați.

„Pentru un narcisist, dragostea este condiționată”, a explicat antrenorul de relații Lisa Sonni, cunoscută pe TikTok ca @stronger_than_before, notează Your Tango. „Dragostea este oferită doar în măsura în care copilul reușește să satisfacă nevoile narcisistului. Ei își percep copiii, la fel ca și partenerii, ca pe o extensie a propriei persoane. Copiii sunt acolo pentru a le servi nevoile, ceea ce face ca aceștia să fie ușor abandonați atunci când nu mai „livrează”.

Iată modurile prin care părinții narcisici își justifică, din punct de vedere financiar și emoțional, abandonarea copiilor, conform antrenorului de relații.

Citește și Tipurile de familii toxice și modul în care fiecare dintre ele afectează copiii. Terapeut: „Sunt mai frecvente decât vă imaginați!”

Se victimizează

„Este bine cunoscut faptul că narcisiștilor le lipsește empatia. Ei au dificultăți în a se conecta cu sentimentele copiilor lor și în a oferi dragoste adevărată. Nu știu să exprime dragostea într-un mod consecvent și necondiționat.”

În multe cazuri, părinții narcisici vor găsi mereu o modalitate de a căuta milă, simpatie sau înțelegere de la ceilalți, sugerând că ei sunt cei răniți sau trădați de cei din jur.

Chiar și atunci când încalcă o promisiune sau își dezamăgesc copiii, consideră că ei sunt cei care merită atenție și simpatie, chiar dacă întreaga situație poate fi o minciună.

Prioritizează propriile nevoi și dorințe mai presus de orice

Părinții narcisici nu doar că sunt adesea egocentriști și extrem de egoiști, dar, în multe cazuri, sunt mai preocupați să obțină admirație și atenție decât să-și îngrijească propriii copii.

De multe ori, își neglijează copiii pentru a se asigura că propriile nevoi sunt satisfăcute, exact opusul comportamentului unui părinte dedicat.

Sonni subliniază clar că narcisiștii au dificultăți în a fi părinți buni, adăugând că „cineva care te iubește” nu te-ar trata niciodată în acest fel.

SURSA FOTO: freepik.com @user24124133

În loc să-și asume responsabilitatea, aruncă vina asupra copiilor

Mulți părinți narcisici găsesc modalități de a face din ce în ce mai puțin fără să simtă povara vinovăției sau să își asume vreo responsabilitate. În unele cazuri, acest comportament se manifestă prin lipsa sprijinului financiar.

„Un narcisist nu oferă adesea sprijin financiar propriilor copii, considerând că astfel îl pedepsește pe celălalt părinte”, a explicat ea, referindu-se la co-parenting cu un fost narcisist.

„În acest context, copiii devin doar un instrument de manipulare. Își folosesc propriii copii pentru a-și răni fostul partener. Poate fi acesta un semn de dragoste?”

Trăiesc într-o realitate distorsionată în care cred că fac „ceea ce trebuie”

Părinții narcisici tind să trăiască într-o realitate diferită de cea a restului lumii. Își petrec adesea timpul găsind scuze și transferând responsabilitatea către ceilalți din viața lor, însă ei nu percep lucrurile în acest fel.

„Ar putea crede că își învață copiii despre încrederea în sine”, a spus Sonni, „sau că absența și inconsecvența lor nu afectează copiii.”

Îmbinând autoînșelarea cu amăgirea pură, multe studii sugerează că această lume „fantezistă” este modul în care narcisiștii își continuă comportamentul, în căutarea admirației, iubirii, succesului, banilor sau puterii — chiar dacă acest lucru dăunează clar relațiilor lor și vieților celor din jur.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Negare totală – mint pentru a susține că nu au greșit

„Vor spune pur și simplu oamenilor că nu și-au abandonat copiii”, a explicat Sonni. „Vor afirma că plătesc pensia alimentară. Nu vor recunoaște niciodată că le provoacă copiilor durere sau suferință.”

Respingând complet experiențele, sentimentele și realitățile altora, ei manipulează și îi fac pe cei din jur să creadă că nu fac nimic rău. Când minți în mod constant, ajungi uneori să crezi propriile minciuni.

Din păcate, aceasta este realitatea cu care se confruntă mulți copii în relația cu părinții lor, ceea ce duce la relații tensionate, așteptări nerealiste din partea părinților și dificultăți în menținerea sănătății mintale până la vârsta adultă.

Experții și psihologii îi încurajează pe acești copii să stabilească limite clare cu părinții lor și să se educe pentru a recunoaște comportamentul toxic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel