Ne strică parentingul cu blândețe copiii? Amalia Verigă vine cu explicații: „Studiile ne demonstrează ASTA!”

Data publicării:
Ne strică parentingul cu blândețe copiii? Amalia Verigă vine cu explicații: „Studiile ne demonstrează ASTA!” / FOTO: freepik.com @Gray StudioPro
Ne strică parentingul cu blândețe copiii? Amalia Verigă vine cu explicații: „Studiile ne demonstrează ASTA!” / FOTO: freepik.com @Gray StudioPro

Mulți părinți se întreabă dacă „ne strică parentingul cu blândețe copiii”. Amalia Verigă, consilier psihonutriție și expert în parenting, a abordat această dilemă într-un video recent pe rețelele de socializare.



În cadrul intervenției sale, Amalia Verigă a subliniat de ce parentingul cu blândețe NU doar că NU strică copiii, ci le aduce beneficii pe termen lung, explicând aceste avantaje din perspectiva psihologiei sănătății.

Citește și „Cel mai de succes copil este cel «ambițios sănătos»”, susține un cercetător Harvard. Iată ce fac întotdeauna părinții lui!

Teoria atașamentului și importanța suportului social 

„Știți deja sau nu că există teoria atașamentului, conform căreia nevoia copilului de sprijin și ocrotire trebuie satisfăcută de acea o persoană de referință, de obicei mama, care satisface cerința asta a lui, de a simți că cineva îi este aproape, că cineva îl susține, că cineva are grijă de el”, a explicat Amalia Verigă.

Teoria atașamentului subliniază importanța legăturii emoționale dintre copil și persoana de referință, de obicei mama, în dezvoltarea unei personalități sănătoase. Această teorie este un pilon central în parentingul cu blândețe, unde prezența constantă și susținătoare a părinților joacă un rol esențial. 

„Prezența asta a mamei, care atunci când cade copilul îi spune: `Sunt aici, lângă tine, până îți trece durerea asta`, se transformă, de fapt, într-o formă de suport social. Nu știu dacă ai nevoie de definiție, dar suportul social este practic un stâlp de susținere construit de oamenii din jurul nostru care pe noi ne face să simțim că aparținem unui mediu plin de iubire și susținere, adaugă experta în parenting.

SURSA FOTO: freepik.com @sokor

Suportul social perceput: cheia sănătății și longevității

Un alt punct cheie abordat de Amalia Verigă este importanța suportului social perceput. Aceasta subliniază că nu doar existența unui grup de sprijin este importantă, ci și percepția că acest sprijin există.

Și în parentingul cu blândețe, suportul acesta social de care avem cu toții nevoie, vine, de fapt, de la mamă și de la tată, bineînțeles, care, prin comportamentul lor, transmit copilului un lucru extraordinar de important: `sunt aici, te susțin, și să fiu al naibii dacă nu o să te încurajez atât de tare, încât nici măcar n-o să realizezi că nimeni altcineva din jurul tău nu face asta!`

Și asta ca să răspundem la întrebarea celor care spun mereu: `bun, dar când o să dea piept cu viața, copilul ăsta, care a fost crescut cu parenting cu blândețe, n-o să știe ce l-a lovit`.

De fapt, conform psihologiei sănătății, când o să dea piept cu viața, copilul acesta crescut prin parenting cu blândețe, o să aibă percepția faptului că este atât de susținut și are suportul acesta de care are nevoie, de la exact persoanele de care are nevoie, încât nici nu mai contează ce spun și ce fac toți ceilalți.

Culmea, studiile demonstrează că trăiesc mai mult și mai bine nu cei care chiar au parte de un grup din acesta de sprijin enorm, care le cântă în strună sau care îi crește cu strictețe și îi învață regulile vieții, ci aceia care au un suport social perceput mai bun. Adică, e suficient să ai o mamă care e acolo și te face să crezi că o să fie bine și tu chiar ajungi să crezi că o să fie bine”, mai explică Amalia Verigă. 

SURSA FOTO: freepik.com @sherry

Beneficiile pentru sistemul imunitar

Pe lângă sprijinul emoțional și social, parentingul cu blândețe aduce și beneficii fiziologice, conform expertei: „mai mult, chestia aia cu `spune-mi ce simți, hai să respirăm` este, de fapt, una dintre tehnicile care ajută sistemul imunitar al copilului

Această afirmație este susținută de cercetările care demonstrează că tehnicile de reglare emoțională, cum ar fi respirația profundă și exprimarea emoțiilor, pot reduce stresul și pot întări sistemul imunitar. 

Vezi și Cele opt reguli de aur ale parentingului, potrivit unui expert în creierul copiilor: „Ceea ce nu trăiești acum se va pierde pentru totdeauna!”

Parentingul cu blândețe, o investiție în viitor

În concluzie, Amalia Verigă respinge categoric ideea că parentingul cu blândețe ar putea să-i „strice” pe copii. Dimpotrivă, aceasta susține că metoda blândă este o investiție valoroasă în sănătatea, longevitatea și bunăstarea emoțională a copiilor.

„Deci, nu strică parentingul cu blândețe copiii? Nu! Îi face doar să trăiască mai mult și mai bine!” a concluzionat experta.

Cu o abordare bazată pe teoria atașamentului și pe suportul social perceput, parentingul cu blândețe pare să fie nu doar o metodă de creștere a copiilor, ci și un mod de a le asigura un viitor sănătos și fericit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel