Nou-născuții încetează să plângă atunci când părinții lor se ridică. Acesta este motivul explicat de specialiști

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Leonardo Luz/ Pexels
Fotografie de la Leonardo Luz/ Pexels

Nou-născuții încetează să plângă atunci când părinții lor se ridică și îi legănă și încep să plângă din nou de îndată ce mama sau tata se ridică (uneori epuizați). Aceasta ar fi una din explicațiile specialiștilor.



De ce copiii foarte mici și mici au acest „comportament” și îl păstrează în primele luni de viață? În acest articol vom răspunde la această întrebare examinând funcționarea tipică a creierului bebelușului.

 De ce plâng bebelușii când te așezi?

În primul rând, trebuie clarificat că acesta nu este un „comportament”, voluntar sau dobândit, ci este un răspuns fiziologic confirmat științific de neuroștiință.

Solicitarea constantă de mișcare a nou-născutului, exprimată în sine prin plâns de fiecare dată când părintele se oprește sau se așează, devine deosebit de presantă seara când mama și tata nu își doresc altceva decât un pat și puțină odihnă. Acesta este motivul pentru care este necesară și o scurtă examinare a problemei somnului nou-născuților și copiilor mici.

În perioada 0-1 lună de viață, nou-născuții nu disting ziua de noapte, dorm mult și se trezesc în principal din cauza foamei. Echilibrul lor somn-veghe nu este diferit de cel pe care l-au menținut în pântecele mamei lor.

Începând cu luna a 2-a de viață, perioadele de somn se prelungesc încet, ceea ce înseamnă că bebelușul se trezește mai rar, acoperind 3 sau 4 ore în somn continuu, liniștit. 

Înainte de 6 luni este dificil să atingi obiectivul de a dormi fără să te trezești. După luna a șasea, copilul va atinge treptat obiectivul de 7-8 ore de somn continuu cu condiția, totuși, ca părinții să fi putut construi o rutină de somn ordonată.

Când părintele se mișcă și plimbă, nou-născutul sau copilul mic se simte în siguranță, deoarece creierul lui îi transmite un mesaj de reasigurare de acest tip: „Părintele tău este alert și atent, gata să reacționeze în caz de pericol, poți să stai calm”.

2. Fotografie... (pexels-shkrabaanthony-6134647_26135400.jpg)

Fotografie de la Antoni Shkraba/ Pexels

Și atunci copilul legănat în brațele părintelui adoarme liniștit.

Imediat ce părintele se așează, creierul copilului inversează mesajul, deoarece inerția este interpretată ca un mesaj de relaxare, iar copilul se teme de apărarea alertă scăzută a adultului. 

Ce să faci dacă nou-născutul plânge de fiecare dată când te așezi

- Creați un mediu calm, pașnic și receptiv în jurul nou-născutului; zgomotele contează dar și lumina și culorile. Organizați rutine ferme, amintiți-vă că rutinele sunt extrem de liniștitoare pentru copii;

- Asigurați-vă că copilul activează și construiește relații intime cu ambii părinți, prezentarea tatălui în momentul adormirii sau în momentul crizelor de plâns înseamnă a permite diadei tată-copil să se cunoască în momente de nevoie și să primească reciproc;

- Favorizați contactul ridicat și atunci când așezați copilul în leagăn după ce l-ați legănat mult timp, în brațe și în timp ce vă mișcați, aveți răbdare să-l mângâi sau să ții mâinile pe corp suficient de mult timp pentru a nu face el simte detașarea impunătoare de tine;

- Vorbește-i copilului pe un ton calm și liniştitor. Copiii mici nu decodifică limbajul ca noi adulţii (adică cuvânt cu cuvânt), dar reuşesc imediat să dea valoare emoţiilor pe care le percep. 

Acest lucru explică de ce contactul, suptul și mișcarea sunt la fel de liniștitoare pentru nou-născuți și copiii mici și, de obicei, îi fac să nu mai plângă sau pur și simplu să adoarmă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel