Nouă sfaturi de la experții de la Harvard pentru a stârni motivația copiilor

Data publicării:
Nouă sfaturi de la experții de la Harvard pentru a stârni motivația copiilor / FOTO: freepik.com @kristina_igumnova
Nouă sfaturi de la experții de la Harvard pentru a stârni motivația copiilor / FOTO: freepik.com @kristina_igumnova

Universitatea Harvard reprezintă o comoară inestimabilă de cunoștințe, având un impact semnificativ asupra educației și psihologiei, domenii esențiale pentru părinți și copii. 



Într-unul dintre numeroasele lor articole, experții de la Harvard împărtășesc soluțiile pentru ca adulții să sprijine și să stimuleze motivația copiilor. Motivația este recunoscută ca fiind esențială pentru învățare, nu doar în mediul școlar, ci și în toate aspectele vieții.

„Echipa noastră de la Harvard subliniază că motivația intrinsecă de a învăța despre lumea din jurul nostru începe încă din copilărie. Acest tip de motivație poate fi influențat în mod pozitiv sau negativ de experiențele oferite de adulți copiilor”, spun cercetătorii de la Harvard. Mai mult, ei adaugă că există abordări promițătoare în cercetarea psihologică, pe care părinții și profesioniștii le pot utiliza pentru a promova motivația pozitivă și învățarea pe parcursul dezvoltării copiilor.

Cele nouă sfaturi de la Harvard

Iată cele nouă sfaturi de la experții de la Harvard pentru a stimula motivația la copii, bazate pe dovezi științifice:

Urmați exemplul bebelușilor. „Copiii se orientează în mod natural către obiecte și evenimente noi. Ei își îndepărtează privirea de la obiectele prea familiare, dar și de la cele noi și prea complexe”, explică cei de la Harvard, care descriu acest obicei drept „efectul Bucle de aur”. „Lucrurile sunt interesante când sunt noi, dar nu prea noi. Când interacționați cu bebelușii, observați la ce acordă atenție și interacționați cu ei în jurul intereselor lor”, sfătuiește Harvard.

Provocați curiozitatea. Oferiți copiilor șanse de a explora obiecte noi încă din copilărie, lăsându-i să conducă procesul de învățare prin explorare.

Încurajați explorarea jucăușă. Joaca și învățarea sunt strâns legate în copilărie, iar motivația apare atunci când acestea sunt intrinsec motivate, oferind oportunități de trăire a experiențelor noi.

Prioritizați interacțiunea socială. Harvard susține că interacțiunile sociale reale cu adulții și colegii sunt mai valoroase decât aplicațiile digitale în dezvoltarea copiilor.

Provocați copiii în mod corespunzător. Este important să îi provocăm, dar să avem grijă să nu fie nici prea ușor, nici prea dificil, pentru a menține nivelul optim de provocare și motivare.

Oferiți-le capacitatea de a acționa. Promovarea autonomiei este esențială pentru a menține implicarea copiilor, oferindu-le alegeri și margini de manevră în îndeplinirea sarcinilor.

Stimulați doar atunci când este necesar. Sistemul de recompense ar trebui utilizat cu moderație, evitând promisiunile imediate, pentru a nu afecta motivația naturală a copiilor.

Lăudați procesul mai mult decât rezultatul. Harvard subliniază importanța lăudării efortului depus, promovând o mentalitate de creștere și învățare în fața eșecului.

Mențineți o legătură cu adolescenții. În perioada adolescenței, Harvard insistă asupra menținerii unei legături strânse cu copiii, deoarece relațiile familiale strânse sunt asociate cu mai puține comportamente problematice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel