Nu te mai contrazice! Cei 4 pași pentru a rezolva disputele dintre copiii tăi

Data publicării:

Ai de-a face în fiecare zi cu doi sau mai mulți copii care se ceartă mereu? Dacă îi lași în pace pentru o clipă, copilul tău își bate sora sau gelozia explodează, se luptă și se rănesc? Atunci acest articol este pentru tine.



Când doi copii se ceartă și unul este copilul tău, iar celălalt nu, poate părea mai simplu pentru că, de fapt, tind să se întâmple două lucruri:

Scena nr. 1

Tu iei de partea copilului tău: îl întâmpinați, lăsați celălalt copil să fie condus de adultul care este alături de el și se termină acolo ("fiecare cu a lui...")

Scena nr. 2

Îți certați copilul: Din respect te pui de partea celuilalt copil, încercând să arăți ca un părinte altruist. Se întâmplă de cele mai multe ori chiar dacă este o soluție greșită... Copilul tău este mortificat, ai făcut o impresie bună părintelui celuilalt copil și se termină aici.

Dar cum te descurci în ceartă când copiii sunt amândoi ai tăi?

A avea copii care se bat între ei, sunt agresivi, sunt geloși și care se ceartă este un clasic în aproape toate familiile.

Sunt evenimente zilnice care exasperează ambele părți și înrăutățesc starea de spirit în familie.

Să vedem acum ce poți face de astăzi pentru a rezolva rapid conflictele și pentru a te asigura că nu apar altele noi în timp.

Copiii se ceartă: 3 puncte cheie de știut

Este firesc ca doi frați sau surori să se ceartă între ei și să concureze pentru atenția mamei și a tatălui. Cu cât copiii sunt tratați ca doar copii, cu atât sunt mai buni și sunt mai capabili să se joace, să petreacă timp, să colaboreze cu frații lor (acest pas este punctul de plecare dacă copiii tăi se ceartă mereu).

Asta nu înseamnă că nu ar trebui să ai un al doilea, al treilea, al patrulea copil. Înseamnă că trebuie să știi cu ce te confrunți și să acționezi în consecință acordând fiecărui copil atenția necesară.

E mai greu? Da, cu siguranță este mai dificil, dar nu imposibil.

3. ... (pexels-olia-danilevich-5088185_03492200.jpg)

Foto: Olia Danilovich/ Pexels

Luptă între frați: Cum să gestionați o ceartă care a început când nu erați acolo

Ceea ce se întâmplă de obicei este că începi să auzi scâncete, țipete, zgomotul jucăriilor trântite pe podea, „ai!”, „oprește-te!”, „o chem pe mama acum!", etc.

Îți dai ochii peste cap resemnat, lași ce faci și alergi la ei, pufnești, pui pumnii în șolduri, îi privești de sus și întrebi ce s-a întâmplat și cine a început ...

Fiecare dintre ei își spune varianta și tu „cerți” pe cine a făcut mizeria, îi spui că nu trebuie făcut, poate îl pedepsești sau îi dai o palmă, din nervozitate le luați jucăriile și îi separați.

E mai bine să așteptați o clipă înainte de a judeca și să luați în considerare utilitatea soluțiilor, chiar dacă acestea merg împotriva curentului.

Când doi frați se ceartă între ei, evită să te gândești că intervenția ta ar putea fi de prisos, mai ales când situația degenerează și încărcătura emoțională devine excesivă pentru ei (unul dintre ei plânge, ridică mâinile, aruncă lucruri pe jos, țipă, cere ajutorul unui adult etc...).

Pasul 1 - Dacă copiii tăi se ceartă și se ceartă, fă-te disponibil

Când copiii tăi se ceartă fă-te disponibil, ia situația în propriile mâini pentru că, dacă ar fi cu adevărat capabili să gestioneze situația, teritoriul și lucrurile lor, emoțiile și în același timp și relația cu celalalt, nu ar merge atât de departe.

Dacă ajung acolo este pentru că nu au încă maturitatea să o facă.

Pasul 2 - Găsiți singur soluția

Luând situația în propriile mâini, este important să oferiți soluția ideală pentru amândoi, să arătați hotărâți, nu supărați, echilibrați, siguri de ceea ce faceți, fără a strica emoțiile cuiva.

Astfel copiii tăi se vor simți în sfârșit liniștiți.

De obicei în aceste cazuri este bine să înțelegem motivele ambilor și apoi să găsim, de exemplu, un joc pe care unul îl poate juca singur și un alt joc pe care celălalt îl poate juca singur (cel puțin până la calmarea apelor). 

2. ... (pexels-vika-glitter-4140308_25747700.jpg)

Foto: Vika Glitter/ Pexels

Pasul 3 – Înțelegeți ambele motive când copiii tăi se ceartă

Aceasta este cea mai importantă și cea mai contra-curent sugestie atunci când copiii se ceartă din două în două zile!

Când te grăbești pe câmpul de luptă este firesc să poți și să vrei să-l ajuți pe cel care urlă din gură de șarpe, cel care strigă în hohote, cel care a văzut că jucăria este distrusă lamentabil de inamic, cea care care se trezeşte fără o şuviţă de păr.

Prin urmare, este firesc să te poți coborî în genunchi și să pui o mână pe spatele copilului „rănit”, să-l apropii de tine, să-i oferi o batistă și să încerci să-l consolezi.

Acest lucru este firesc, ne vine de la sine și este bine să o facem. Dar mai este un aspect pe care îl uităm cu toții.

Unde este celălalt? Ce experimentează el?

Ce a experimentat înainte să se simtă obligat să rupă jocul fratelui său?

De obicei, orbiți de un sentiment de nedreptate, răsplătim victima și nepădăm și pedepsim atacatorul. Dar suntem cu adevărat siguri că această acțiune funcționează și că rezolvă cearta dintre frați sau surori? De aceea insistă mereu pe motivația profundă a copilului.

De fapt, dacă fiul „rău” (în ochii tăi ca judecător imparțial), cel care în cele din urmă a lovit, a spart, a rănit, a jignit, nu ar fi avut un motiv valid și profund pentru a proceda astfel, chiar crezi că el ar fi fost furios cu atâta căldură împotriva cuiva ca el?

Răspunsul este nu.

Copilul este un „animal” pașnic, care reacționează doar dacă este provocat sau numai dacă nu este în stare să stăpânească emoțiile care îl îneacă.

Când copiii lovesc un alt copil o fac pentru a se apăra, pentru a elibera o emoție puternică, pentru că s-au simțit ofensați, lezați, pentru că și-au văzut teritoriul amenințat, pentru că le-a fost frică, pentru că s-au simțit agresați etc...

Deci, dacă doriți cu adevărat să rezolvați conflictul care a apărut între copiii dvs. în cel mai bun mod posibil, adresează-te persoanei care a început cearta cu dragoste, acceptându-i motivele, pentru că ea este cea mai rănită:

”Iubire, ce s-a întâmplat! La naiba, trebuie să te fi înfuriat atât de mult dacă l-ai pălmuit!”

sau

„Spune-mi ce s-a întâmplat, înțeleg, poate pur și simplu nu te-ai putut abține… Sunt aici să te ajut, să rezolv situația… Te ajut acum, nu-ți face griji”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel