Numărul elevilor cu cerințe educaționale speciale din școlile din România aproape s-a triplat în ultimii 5 ani

Data publicării:
Numărul elevilor cu cerințe educaționale speciale din școlile din România aproape s-a triplat în ultimii 5 ani / FOTO: freepik.com@gpointstudio
Numărul elevilor cu cerințe educaționale speciale din școlile din România aproape s-a triplat în ultimii 5 ani / FOTO: freepik.com@gpointstudio

În județul Galați, unui profesor de sprijin îi revin 140 de elevi cu CES din învățământul de masă, în loc de 8-12 elevi.Numărul elevilor cu cerințe educaționale speciale, CES, din învățământul de masă aproape s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 50.000 în anul școlar 2023-2024. În același timp, numărul profesorilor de sprijin nu acoperă nevoile elevilor și nu se respectă legislația în vigoare privind numărul de elevi alocat unui profesor de sprijin. De exemplu, în județul Galați, unui profesor de sprijin îi revin 140 de elevi cu CES din învățământul de masă, în loc de 8-12 elevi.

Chiar ministrul Educației, Ligia Deca, recunoștea lipsa de personal suport din școli, consilieri școlari și profesori de sprijin.

„Nu am desființat centrele județene de asistență și resurse, cum era poate în prima variantă a legii scoasă dezbatere publică. Le-am păstrat. Am zis să vedem câți profesori de sprijin avem, ca să putem să avem o evidență clară și să putem să-i alocăm acolo unde este cea mai mare nevoie de ei. Dar, dacă suntem sinceri, noi, sistemele publice mari educație, asistență socială, sănătate, suferim în continuare de o teribilă lipsă de personal, mai ales în zona aceasta suport”, spunea Deca, potrivit Edupedu

În anul școlar 2023-2024 sunt 1852 de profesori de sprijin la 51.784 de elevi din învățământul de masă, adică un profesor de sprijin la 28 de elevi, în medie. Dacă raportăm numărul profesorilor de sprijin la numărul total al elevilor cu CES din învățământul de masă și cel special (71.324), avem 38 de elevi la un profesor de sprijin. Dupa alte date, transmise tot de ministerul Educației, ar fi 57.125 elevi cu CES în învățământul de masă în anul școlar 2023-2024.Doar în județul Tulcea sunt 10 elevi la un profesor de sprijin în învățământul de masă. La polul opus, unui profesor de sprijin îi revin 140 de elevi în Galați și 107 elevi în Călărași.

Unui profesor de sprijin îi revin 8-12 elevi, conform metodologiei în vigoare, privind organizarea serviciilor de sprijin educaţional pentru copiii, elevii şi tinerii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă, din 7 octombrie 2011. 

În realitate, doar în județul Tulcea sunt 10 elevi la un profesor de sprijin în învățământul de masă. La polul opus, unui profesor de sprijin îi revin 140 de elevi în Galați și 107 elevi în Călărași.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri

DC Media Group Audience
pixel