O carte împrumutată de la o bibliotecă finlandeză în 1930 a fost returnată după 84 de ani întârziere

Data publicării:
O carte împrumutată de la o bibliotecă finlandeză în 1930 a fost returnată după 84 de ani întârziere / FOTO: freepik.com@Racool_studio
O carte împrumutată de la o bibliotecă finlandeză în 1930 a fost returnată după 84 de ani întârziere / FOTO: freepik.com@Racool_studio

Exemplarul „Refugiații” de Arthur Conan Doyle trebuia să fie returnat bibliotecii centrale din Helsinki la o lună după ce URSS a invadat Finlanda



O carte împrumutată de la o bibliotecă din Helsinki a fost returnată cu o întârziere de 84 de ani.

O traducere în finlandeză a romanului istoric Refugiații, de Sir Arthur Conan Doyle, a fost primită de bibliotecara Heini Strand, luni, la biroul principal al Bibliotecii Centrale Oodi din Helsinki.

„Data scadentă a împrumutului era 26 decembrie 1939”, a declarat Strand, adăugând că nu a mai primit niciodată o carte cu o întârziere atât de mare.

Relația dintre persoana care a returnat cu bucurie cartea și împrumutatul inițial a rămas necunoscută.

„De obicei, acest tip de împrumuturi returnate la zeci de ani după data scadentă sunt cărți găsite atunci când oamenii umblă prin bunurile rudelor decedate”, a spus Strand.

„Oamenii vor să facă ceea ce trebuie și să returneze cartea care este proprietatea bibliotecii... Cred că este minunat”, a adăugat ea.

O explicație probabilă pentru întârzierea returnării a fost faptul că data scadentă a căzut la o lună după invazia Uniunii Sovietice în Finlanda în noiembrie 1939, a precizat Strand. „Este posibil ca returnarea cărții să nu fi fost primul lucru la care se gândea împrumutatul atunci când se apropia data scadenței.”

Războiul de iarnă dintre Finlanda și Uniunea Sovietică a făcut ravagii între țările vecine până în martie 1940, când a fost semnat un tratat de pace, obligând Finlanda să cedeze terenuri importante. „Dacă persoana a supraviețuit războiului, probabil că avea alte lucruri pe cap decât să returneze cartea”, a declarat Strand, pentru The Guardian.

Cartea este un roman istoric publicat în 1893 și plasat în Franța secolului al XVII-lea, scris de autorul britanic cunoscut mai ales pentru povestirile despre Sherlock Holmes.

Potrivit lui Strand, biblioteca ar putea pune din nou la dispoziția publicului această carte - o ediție publicată în 1925 - deoarece a fost primită în stare atât de bună.

„Calitatea cărților vechi este de obicei mult mai bună decât a celor noi”, a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel