Ora de iarnă va reveni în curând: Sfaturi pentru copii

Data publicării:
Fotografie de la Marta Wave/ Pexels
Fotografie de la Marta Wave/ Pexels

În noaptea dintre sâmbătă și duminică 28 și 29 octombrie 2023, sosește ora de iarnă: ceasurile se dau înapoi cu o oră. 



Trecerea la ora solară (ora de iarnă), în noaptea dintre sâmbătă 28 și duminică 29 octombrie 2023, riscă să provoace un oarecare disconfort nou-născuților și copiilor mai mici pentru câteva zile. Acele ceasului se vor întoarce înapoi, de fapt, cu o oră.

Cum ne afectează schimbarea orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări.

Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul. În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei. De asemenea, s-a constatat că în săptămâna în care se trece la ora de vară se înregistrează o creștere cu 6 la sută a numărului de accidente rutiere mortale.


Dormi o oră mai mult sau mai puțin?

Cu timpul solar dormi cu o oră mai mult (sau mai bine zis, cei fără copii au potențialul de a putea dormi o oră mai mult), dar vei avea mai puțină lumină naturală. În martie, odată cu trecerea înapoi la ora de vară, dormim cu o oră mai puțin.

Este o idee bună să pregătiți copiii cu câteva zile înainte anticipând puțin toate activitățile zilei, de la trezire până la cină.

Orice probleme de somn legate de schimbarea orei privesc în esență copiii de vârstă școlară, care au zile cu ritmuri bine definite, în timp ce această schimbare nu afectează echilibrul nou-născuților, care au obiceiuri foarte diferite.

Adaptarea copiilor la ora de iarnă. Câteva sfaturi

Fiecare copil are caracteristici individuale care îl fac diferit de ceilalți chiar și atunci când doarme. Este important ca odihna copilului să nu depindă de prezența mamei și a tatălui sau ca bebelușul să nu doarmă doar dacă are suzetă: pe scurt, este important să se descurce singur cu somnul.

Copiii se pot adapta ușor la schimbarea orei prin două metode: trecerea directă și trecerea treptată.

Trecerea directă: Dacă ai copii peste 2 ani, continuați în ziua de duminică rutina obișnuită, adaptând la noua oră atât programul de masă, cât și somnul sau alte rutine pe care le aveti. Dacă ai un copil odihnit și dacă tu vei fi consecventă cu regulile pe care le impui, totul o să fie floare la ureche. În câteva zile nici nu o să mai ziceți că s-a schimbat ora!

Trecerea treptată:  Această trecere treptată este cea mai bună soluție pentru copii de sub 2 ani, care nu reacționează la fel de bine la schimbări/tranziții și au nevoie de o abordare graduală. Începe prin a muta somnul de zi și ora de culcare un pic mai târziu. Somnul de zi și somnul de noapte pot fi începute cu 15 minute mai târziu decât de obicei, însă nu mai mult de atât pentru prima zi, pentru a nu risca ca puiul tău să piardă fereastra de somn, când corpul secretă melatonină și are parte de somnul cel mai odihnitor.

În următoarele 3 zile modifică în fiecare zi cu câte 15 minute atât somnurile de zi, cât și cele de noapte. Dacă tu știi că ai un copil care se adaptează mai greu sau este deja obosit, nu face modificări de câte 15 minute în fiecare zi, ci o dată la 3 zile, pentru a da mai mult timp corpului să se adapteze noului program, potrivit Totul despre Mame.

Dacă vei constata la un moment dat, după o mutare de seară, că dimineața se trezește mai devreme decât de obicei și se trezește supărat, înseamnă că încă nu este pregătit pentru schimbare. Revino pentru câteva zile la ultima modificare pe care ai făcut-o, dându-i astfel puțin mai mult timp să se adapteze. Mută apoi din nou cu 15 minute somnurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: copii ora de iarana somn





DC Media Group Audience
pixel