Peștele de fier: O invenție care salvează viețile a mii de copii

Data publicării:
Foto: Captură video YouTube TEDx Talks
Foto: Captură video YouTube TEDx Talks

În lume sunt mulți copii care suferă de anemie și care nu cresc așa cum ar trebui din cauza deficitului de fier, care poate duce și la diverse boli care nu trebuie subestimate. În majoritatea cazurilor, copiii care suferă de anemie nu au acces la surse alimentare bogate în fier, elementul care îi ajută să crească sănătoși și puternici. Dar, din fericire, a fost inventată o soluție pentru asta: peștele de fier a salvat deja mii de copii care suferă de anemie în întreaga lume.

Totul a început când Dr. Christopher Charles a vizitat Cambodgia cu ani în urmă. Aici multi copii sufereau de anemie, din cauza deficitului de fier, deficit cauzat de o alimentație dezechilibrată.

Din păcate familiile nu au avut acces la carne sau alte alimente bogate în fier și astfel doctorul a venit cu o idee, o soluție sigură, economică și eficientă la problemă, chiar dacă simplă și intuitivă: un pește de fier de adăugat în mâncare pentru a garanta aportul acestui mineral în alimentația tuturor copiilor.

Cum funcționează

Familiile adaugă pur și simplu peștele de fier în timp ce  prepară mâncarea pe care o au disponibilă. Nu este nevoie de mult, în realitate durează doar câteva minute, cât să adauge fier în alimentația acolo unde există deficiențe.

Acest truc simplu, care aparent nu modifică în niciun fel aroma preparatelor, îți permite să satisfaci 75% din nevoile zilnice de fier ale unui adult.

În urma acestei alternative, copiii cambodgieni nu mai suferă de anemie, deoarece peștele de fier este folosit în preparatele lor.

Nu numai că această soluție este eficientă, dar este și economică, deoarece peștele de fier poate fi folosit mulți ani: trebuie clătit de fiecare dată după utilizare ca mai apoi să fie adăugat la gătirea oricărei alte mese. 

Potrivit medicului care l-a creat, acest remediu simplu poate fi folosit în toate zonele rurale și cu venituri mici ale lumii, pentru a rezolva o problemă de nutriție care poate provoca probleme de sănătate pe termen lung. Cu siguranță costă mult mai puțin decât suplimentele alimentare găsite în farmacii.

Rezultatele au fost mai mult decât încurajatoare: deja după 6 luni de utilizare zilnică, pe site-ul proiectului, au fost publicate testele clinice care au demonstrat o creștere notabilă a nivelului de fier din sângele celor care au utilizat peștele de fier.

După un an, aproape 50% dintre persoanele care au luat parte la studiu și-au rezolvat problemele de anemie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Monden

DC Media Group Audience
pixel