Pipi în pat după vârsta de 5 ani: Iată cum să îți ajuți copilul

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels

Termenul „enurezis nocturn” descrie pierderea de urină în timpul somnului; copilul udă patul în timp ce doarme. 15% dintre copiii între 6 și 8 ani suferă de enurezis. Iată cum să-ți ajuți copilul.



Această incontinență nocturnă, atunci când apare la un copil de peste cinci ani la care ar fi trebuit să se dezvolte controlul vezicii urinare, trebuie considerată o tulburare de luat în considerare, dar, din păcate, aceasta este foarte subestimată.

Enurezisul este un adevărat disconfort pentru copil. Părinții nu vorbesc despre asta, parțial de rușine, parțial pentru că ei consideră că este complet normal.

Pediatrul de familie, la rândul său, crede că dacă părintele nu vorbește despre asta, este pentru că problema nu există. Un adevărat cerc vicios. Prin acest articol dorim să măsurăm cu promptitudine dimensiunile problemei și să contribuim la îndemnarea pediatrilor de familie și a părinților să evidențieze enurezisul nocturn și să o facă față.

Cauze și tratamente

De fapt, enurezisul nocturn reprezintă un eveniment complex în care intră în joc diverși factori și cauze:

- aspecte ereditare (există un caracter familial clar în două din trei cazuri),

- genetic (afectează doi băieți pentru fiecare fată),

- mecanisme biochimice și hormonale (deficit parțial de hormon antidiuretic sau vasopresină sau ADH),

- hiperactivitatea vezicii urinare,

- profunzimea somnului și probleme la trezire.

Tratamentul trebuie deci modulat in functie de prevalenta unuia sau mai multor factori asupra celorlalti.

Tratamentul poate fi comportamental, cu adoptarea unor obiceiuri care pot părea banale și evidente, dar în practică foarte importante pentru îmbunătățirea funcției vezicii urinare și reglarea diurezei.

2. Fotografie... (pexels-tatiana-syrikova-3933069-1_67361200.jpg)

Foto: Tatiana Syrikova/ Pexels

De asemenea, utilă este utilizarea unui senzor amplasat pe lenjeria intimă care, la contactul cu picăturile de urină, emite un semnal acustic și îl trezește pe copilul care finalizează urinarea în baie. Ajută la stabilirea unui reflex condiționat care determină, după câteva ori, o trezire autonomă când apare nevoia de a urina.

Este important să se stabilească un tratament medical pentru enurezis, care, spre deosebire de ceea ce cred mulți încă, nu are o origine psihologică, deoarece este o tulburare care reduce stima de sine și crește riscul de incontinență la vârsta adultă, în special la femei, după 50 de ani.

Enurezis dupa 5 ani: Sfaturi pentru a reduce riscul de enurezis

În timpul zilei

Permiteți copilului să bea cel puțin 1 litru de lichide între orele 8:00 și 18:00 pentru a regla diureza și a îmbunătăți distensia vezicii urinare.

Este recomandat să urineze la fiecare 2-3 ore pentru a evita supradistensia și pentru a încuraja golirea corectă a vezicii urinare.

Dacă copilul nu se poate ”ține” trebuie să-l puneți să respire adânc și apoi să eliberați aerul numărând până la 10 înainte de a face pipi, pentru a permite relaxarea corectă a mușchiului detrusor al vezicii urinare.

Seara

La cină, limitați alimentele bogate în calciu (lapte și derivate) sau prea sărate pentru a reduce hipercalciuria și/sau hipenatruria (eliminarea crescută a calciului și sodiului în urină) care determină o creștere a producției de urină peste noapte.

Alegeți apa minerală cu conținut scăzut de calciu (< 25 mg/L) pentru a evita hipercalciuria și, prin urmare, a limita producția de urină în timpul nopții.

Trebuie să meargă să facă pipi întotdeauna înainte de a merge la culcare.

Dacă părinții se culcă mult mai târziu decât copilul, îl pot trezi să facă pipi a doua oară pentru a „face loc” urinei produse în timpul nopții.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel