Prima tunsoare a bebelușului: când și cum să o faci?

Data actualizării: | Data publicării:
 Prima tunsoare a bebelușului: când și cum să o faci / Foto: freepik.com@maria_sbytova
Prima tunsoare a bebelușului: când și cum să o faci / Foto: freepik.com@maria_sbytova

Majoritatea bebelușilor se nasc cu păr. De fapt, deși este mai frecvent ca aceștia să aibă doar un „puf” fin, sunt și cazuri în care bebelușii se nasc cu păr destul de abundent.



Astfel, una dintre cele mai frecvente întrebări ale părinților, mai ales ale celor care sunt la primul copil, este când este momentul potrivit pentru a tunde prima dată părul bebelușului.

Îți spunem tot ce trebuie să știi despre primul tuns al bebelușului tău, când și cum să îl faci.

Citește și Învață-i pe copii să se iubească așa cum sunt

Când este recomandat să tunzi părul bebelușului pentru prima dată?

Sursa foto: freepik.com@freepik

Există o credință populară conform căreia este important să tunzi părul bebelușului în primele săptămâni de viață, pentru că astfel părul va deveni mai puternic și va crește mai repede.

Totuși, această idee este doar un mit. În afară de cazurile speciale în care bebelușul ar putea avea probleme dermatologice, tunsul părului este mai degrabă o chestiune estetică decât medicală.

De fapt, experții recomandă, în general, amânarea acestui moment până când bebelușul are cel puțin două sau trei luni sau mai mult, dacă este posibil.

Vezi și Această activitate „schimbă creierul”: „Îmbunătățește memoria și abilitățile de gândire”, conform Harvard

Pe de o parte, acest lucru se datorează faptului că bebelușii nu au încă un sistem de termoreglare foarte eficient, astfel că tunsul prea devreme al părului poate expune capul bebelușului la temperaturi scăzute, cu riscurile asociate sănătății acestuia.

Este cunoscut faptul că expunerea capului bebelușului la frig sau vânt crește riscul de răceală, febră sau, în cazuri extreme, hipotermie.

De asemenea, este important să ții cont că, la această vârstă, bebelușul nu poate să își susțină capul în mod corespunzător, care este încă foarte fragil.

Așadar, să aștepți câteva luni până când micuțul poate ține capul mai bine sus nu doar că va facilita tunsul, dar va preveni și riscurile de accidente.

Nu uita că părul bebelușului la naștere este adesea foarte fragil, așa că este normal ca acesta să „se schimbe” în primele luni, pentru a da loc unui păr mai matur.

Cum trebuie să tunzi părul bebelușului pentru prima dată?

Unii părinți preferă să lase primul tuns al bebelușului pe mâinile unui specialist în coafură pentru copii. Aceasta este o decizie bună, mai ales dacă nu ai prea multe abilități manuale.

Totuși, trebuie să știi că este o sarcină pe care o poți face și acasă. Dacă bebelușul tău nu are mult păr, poți folosi o pereche de foarfece cu vârf rotund pentru a egaliza vârfurile.

Dacă bebelușul are mult păr, poate că opțiunea cea mai convenabilă ar fi să folosești o mașină de tuns, care te va ajuta să obții un tuns mai uniform.

În acest caz, trebuie să te asiguri că folosești un pieptene ca ghid, pentru a evita ca lamele să atingă direct pielea delicată a bebelușului.

De asemenea, evită să apeși prea tare când treci mașina de tuns sau să te grăbești. Folosește-o încet și fii atent la mișcările bebelușului pentru a preveni posibile accidente.

Cel mai bun moment pentru a tunde părul bebelușului pentru prima dată este atunci când este liniștit și, de preferință, distrat de alte activități.

Astfel, va fi mai relaxat și va fi mai ușor de controlat. Este normal ca bebelușul să plângă când îi tunzi părul, deoarece este posibil să fie speriat.

Dacă este cazul, oprește-te și încearcă să-l calmezi înainte de a continua. Acest lucru nu doar că îți va face sarcina mai ușoară, dar îl va ajuta să se simtă mai sigur.

Nu uita că nu este necesar să umezești părul, deoarece la această vârstă părul bebelușului este foarte fin și ușor de tuns.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





pixel