Progesteronul administrat în tratamentele de fertilitate are efecte secundare?

Data publicării:
Progesteronul administrat în tratamentele de fertilitate are efecte secundare / FOTO: freepik.com@ jcomp
Progesteronul administrat în tratamentele de fertilitate are efecte secundare / FOTO: freepik.com@ jcomp

Acesta este injectat în paciente pentru a stimula ovarele, astfel încât să poată începe tratamentul de reproducere asistată.



Corpul femeilor produce progesteron în mod natural.

„Este unul dintre hormonii sexuali feminini care aparține grupului de progestogeni sau gestageni și joacă un rol foarte important de-a lungul ciclului menstrual și în timpul sarcinii, în special în primele etape ale sarcinii pentru a ajuta la menținerea acesteia”, spune Dr. Isabel Vielsa, ginecolog, expert în reproducere asistată și director medical al Clinicilor EVA.

Ovarul secretă progesteron după fiecare ovulație deoarece pregătește uterul să fie mai receptiv, favorizând astfel implantarea embrionului în uter. Prin urmare, rolul său este esențial în toate tipurile de sarcină, nu numai în cele obținute prin tratamente de reproducere asistată, ci și în cazul unei sarcini naturale.

Rolul acestui hormon este atât de important în gestație încât, atunci când o femeie are niveluri scăzute de progesteron, este posibil să nu reușească implantarea și, dacă o face, aceasta poate duce la avort spontan și chiar la naștere prematură. În cazul tratamentelor de fertilitate, este esențial să fie administrat pacientei, deoarece, atunci când ovulul este fertilizat cu sperma în laborator și embrionul este transferat extern în cavitatea uterină, organismul nu produce progesteron.

Cum se administrează progesteronul în tratamentele de reproducere asistată?

„În tratamentele de fertilitate, progesteronul poate fi administrat în timpul ciclului de pregătire a endometrului sau de fiecare dată când se efectuează un tratament înainte de transferul embrionilor pentru a crește nivelul de progesteron”, explică Dr. Vielsa. „Se administrează pe cale orală, vaginală, subcutanată sau chiar intradermală.

În rare ocazii, se poate întâmpla ca administrarea de progesteron să producă un nivel mai mare decât cel normal, ceea ce împiedică, de asemenea, implantarea și dezvoltarea embrionului, motiv pentru care este necesar să se măsoare nivelurile acestui hormon înainte de transferul embrionului.

Cum se cunoaște nivelul de progesteron al unei femei care dorește să rămână însărcinată?

„Pentru a ști dacă nivelurile de progesteron sunt adecvate, acestea pot fi determinate prin progesteron seric în sânge înainte de a începe un tratament cu progesteron; pentru a vedea nivelurile bazale, acestea pot fi determinate înainte de transfer sau în ziua transferului, chiar în ziua testului de sarcină”, spune expertul în reproducere asistată.

Dacă oricare dintre aceste niveluri este scăzut, se poate administra o doză mai mare de progesteron sau un supliment.

Dacă nivelurile sunt mai ridicate, embrionul trebuie congelat și așteptat până la următorul ciclu, când nivelul de progesteron din corpul femeii a fost echilibrat.

„Progesteronul nu are, de obicei, multe efecte secundare”, liniștește Dr. Isabel Vielsa. „Cele mai frecvente sunt de obicei durerile de cap, alterările tranzitului intestinal (constipație sau diaree), unele paciente au greață sau tensiune crescută la nivelul sânilor, dar acestea sunt de obicei simptome ușoare”.

Aceste simptome sunt frecvente și în cazul unei sarcini naturale, iar progesteronul produs în mod natural de organismul femeii însărcinate joacă un rol major în acestea. În special, somnolența, care este atât de frecventă la femeile însărcinate, și constipația sunt cel mai frecvent asociate cu progesteronul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel