Reforma educației. Se propun ore mai puține și materii simplificate pentru elevii de liceu

Data publicării:
Reforma educației. Se propun ore mai puține și materii simplificate pentru elevii de liceu / FOTO: freepik.com
Reforma educației. Se propun ore mai puține și materii simplificate pentru elevii de liceu / FOTO: freepik.com

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că Planurile cadru pentru învățământul liceal sunt în proces de revizuire și se estimează că vor fi finalizate cel mai devreme până la sfârșitul lunii martie. Ce sunt aceste planuri cadru.



Planurile cadru pentru învățământul liceal sunt în proces de revizuire și se estimează că vor fi finalizate cel mai devreme până la sfârșitul lunii martie. Ministrul Educației, Ligia Deca, subliniază necesitatea unei schimbări majore în sistemul liceal, având în vedere că manualele sunt vechi de aproape 30 de ani și conțin multe informații depășite.

Ce sunt planurile cadru

Planurile-cadru cuprind disciplinele obligatorii și opționale din fiecare clasă și numărul minim și maxim de ore aferente acestora. 

Planurile-cadru din liceu, valabile în prezent, sunt cele aprobate în 2004 și 2009, în funcție de disciplină. Acestea grupează disciplinele de studiu pe şapte arii curriculare: Limbă şi comunicare, Matematică şi Ştiinţe ale naturii, Om şi societate, Arte, Educaţie fizică, sport şi sănătate, Tehnologii, Orientare şi consiliere.

Citește și „Înnoirea didactică. Prof. univ. dr. emerit Emil Păun: „Sistemul educațional nu este unul în care schimbările se fac imediat” / VIDEO”

Pentru învăţământul liceal, filiera teoretică și vocaţională, planurile-cadru cuprind următoarele componente: 

- trunchi comun, ca ofertă curriculară obligatorie, constituită din aceleaşi discipline, cu aceleaşi alocări orare, pentru toate specializările din cadrul unui profil;

- curriculum diferenţiat, ca ofertă curriculară obligatorie stabilită la nivel central în funcţie de anul de studii, filieră, profil, specializare;

Propunerile pentru noile planuri-cadru vizează personalizarea în funcție de nevoile elevilor și o mai mare flexibilitate în materiile opționale. 


- curriculum la decizia şcolii, care cuprinde orele alocate pentru dezvoltarea ofertei curriculare proprii fiecărei unităţi de învăţământ.

Potrivit EduPedu, variantele propuse anul trecut indicau posibile modificări în structura trunchiului comun și a curriculumului diferențiat, cu scopul de a adapta oferta curriculară la cerințele actuale. Se preconizează că noile planuri-cadru vor fi finalizate până la data de 31 martie 2024, cu o întârziere de o lună față de termenul inițial stabilit pentru finalizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel