Sânge în scaunul copilului: Când să vă faceți griji

Data publicării:
Fotografie de la Helena Lopes/ Pexels
Fotografie de la Helena Lopes/ Pexels

Culoarea și consistența scaunului ne pot oferi indicații importante asupra sănătății sistemului digestiv al copilului. Ce poate însemna prezența sângelui în scaunul nou-născuților și copiilor în general?



Fecalele sunt o substanță reziduală de digestie eliminată rectal. Acestea constau din: 75% din apă, 25% din material solid, inclusiv bacterii, fibre nedigerate, grăsime, materie anorganică (calciu și fosfați), mucus, celule intestinale descuamate, unele proteine.

Trebuie spus că o parte semnificativă a masei fecale nu este de origine alimentară, de fapt fecalele se formează și în timpul postului.

Fecalele nou-născutului

În primele zile de viață, fecalele bebelușului sunt alcătuite din meconiu, materialul conținut în intestinul fătului. Este de culoare maro-verzuie și are o consistență vâscoasă. Se compune din produsele secrețiilor intestinale, celulele epiteliale intestinale descuamate și lichidul amniotic ingerat în perioada prenatală.

În primele luni, frecvența mișcărilor intestinale poate fi foarte variabilă și subiectivă: nou-născutul face adesea caca de mai multe ori pe zi, poate la fiecare hrănire. Cu toate acestea, de multe ori nu este nevoie să vă faceți griji dacă trec chiar și câteva zile între o evacuare și alta, de fapt nu este sigur că copilul este constipat: fiecare copil are propriul lui ritm și înainte de a recurge la medicamente cel mai bine este să consultați medicul pediatru pentru a facilita evacuarea.

Culoarea fecalelor

Culoarea tipică a scaunului este maro, care depinde de conversia chimică a bilirubinei în urobilină și stercobilină de către bacteriile și enzimele intestinale. Mirosul, pe de altă parte, este legat de descompunerea bacteriană a proteinelor din intestin.

Culoarea scaunului se schimbă odată cu trecerea lunilor: trece de la verde închis, la un verde-gălbui care depinde parțial de laptele (la sân sau artificial) cu care este hrănit bebelușul.

Consistența scaunului poate fi ulterior mai mult sau mai puțin lichidă sau păstoasă și odată cu trecerea la biberon sau  lapte formula se poate schimba din nou.

Odată cu introducerea laptelui artificial, fecalele semilichide pe care bebelușul le degajă atunci când este alăptat exclusiv la sân devin mai solide, până când devin compacte atunci când hrănirea este exclusiv artificială.

Modificarea aspectului scaunului la introducerea laptelui formula este complet normală și nu trebuie interpretată ca constipație. Frecvența descărcărilor scade: în general doar o dată pe zi. Culoarea devine ocru-muștar.

Cu toate acestea, cu laptele artificial este posibil (ceea ce în general nu se întâmplă cu laptele matern) ca scaunul să devină prea dur și uscat, până la punctul de a ajunge în situația de constipație reală: în aceste cazuri este necesară revizuirea alimentației bebelușului. 

Sânge în scaunul copilului: când să vă faceți griji

Un semn la care trebuie să acordați o atenție deosebită este posibila prezență a sângelui în scaun, deoarece ar putea indica prezența unei patologii.

La nou-născuți, cea mai frecventă cauză a trecerii sângelui în scaun este legată de ingestia de sânge matern care poate apărea în timpul nașterii sau în timpul alăptării dacă s-au format fisuri pe mameloanele mamei. O altă cauză posibilă, deși mai puțin frecventă, poate fi boala hemoragică a nou-născutului, cauzată, în general, de faptul că mama ia medicamente în ultimele etape ale sarcinii.

La sugari, sângele din scaun poate fi cauzat de fisuri anale. Acest fenomen nu este neobișnuit la copiii care au tendința de a fi constipați sau, în orice caz, evacuează cu scaune foarte dure.

Diareea infecțioasă este, de asemenea, o cauză frecventă de enteroragie la această vârstă; sângele este amestecat cu fecalele care sunt în general lichide și starea de sănătate a sugarului este adesea compromisă.

O altă cauză poate fi intoleranța la proteinele din laptele de vacă; în acest caz, vărsăturile sunt aproape întotdeauna prezente alături de diaree.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: constipatie copii fecale sange in fecale




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel