„Șase ore de stat pe scaun la grădiniță sau la școală NU sunt benefice pentru un copil”, atrage atenția un psihiatru

Data publicării:
„Șase ore de stat pe scaun la grădiniță sau la școală NU sunt benefice pentru un copil”, atrage atenția un psihiatru / FOTO: freepik.com @oksix
„Șase ore de stat pe scaun la grădiniță sau la școală NU sunt benefice pentru un copil”, atrage atenția un psihiatru / FOTO: freepik.com @oksix

Tulburările de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) reprezintă unul dintre motivele principale pentru care sute de părinți îngrijorați solicită consultații de la profesioniști din domeniul psihologiei și psihiatriei. 



Dr. Nuria Núñez, autoarea cunoscută a cărții „Children Also Get Depressed” și medic specialist în psihiatrie cu o distincție finală pentru cercetare deosebită, a remarcat că adulții au așteptări care nu se potrivesc cu realitatea. Ea a relatat că mamele îi scriu întrebându-se dacă micuții lor de doi ani ar putea suferi de ADHD.

Conform dr. Núñez, trăim într-o societate în care este obișnuit să trimitem copiii la grădiniță sau școală încă de la vârste fragede, deși, din punct de vedere evolutiv, nu este normal ca un copil să petreacă șase ore zilnic pe un scaun, de-a lungul mai multor ani consecutivi, notează serpadres.es.

Pe de altă parte, este important de menționat că, potrivit opiniei dr. Núñez, profesioniștii în domeniul sănătății mintale nu diagnostichează, de obicei, tulburările de deficit de atenție și hiperactivitate la copii înainte de vârsta de șase ani.

Neliniștit și neatent

Potrivit dr. Núñez, copiii cu vârsta de până la șase ani sunt adesea neliniștiți și neatenți în mod natural. Ea susține că începând de la vârsta de șase ani, se pot observa semne cum ar fi distracția excesivă, lipsa de atenție, uitarea hainelor sau creioanelor, lipsa interesului pentru cărți sau impulsivitatea.

Aceste comportamente pot fi indicii că un copil ar putea avea tulburări de atenție și hiperactivitate (ADHD). Cu toate acestea, nu toți copiii cu ADHD sunt hiperactivi sau au performanțe școlare slabe.

Dr. Núñez subliniază importanța consultării profesionale atunci când părinții sunt îngrijorați de comportamentul copilului lor. Ea îi îndeamnă pe aceștia să caute un consult medical pentru o evaluare adecvată.

Ce se observă la copil?

SURSA FOTO: freepik.com @oksix

Dr. Núñez subliniază că, pe lângă semnele menționate anterior, trebuie să fim atenți și la alte schimbări în comportamentul copiilor noștri.

Acestea includ modificări bruște de comportament, apariția unor dureri fizice fără o cauză evidentă, schimbări în obiceiurile alimentare sau de somn și alte modificări inexplicabile.

În astfel de situații, este recomandabil să consultăm un profesionist, fie un psiholog, fie un psihiatru. Dacă avem orice fel de suspiciune sau îngrijorare cu privire la starea copilului nostru, este important să căutăm ajutorul adecvat.

Este esențial să ne amintim că uneori așteptările noastre ca adulți pot fi nerealiste și că comportamentul copiilor poate fi influențat de stadiul lor de dezvoltare.

De exemplu, atunci când le dăm copiilor indicații clare despre ce trebuie să facă și observăm că aceștia par a fi nesupuși sau neatenți, este important să ne amintim că creierul copiilor, în primii ani de viață, este ușor distras. În aceste cazuri, este necesar să adaptăm modul în care comunicăm cu ei, dându-le indicații în pași mici și fără a-și pierde răbdarea sau a-i certa, deoarece acest lucru poate afecta negativ încrederea copilului în sine.

Dr. Núñez adaugă că multe probleme legate de stima de sine ale copiilor provin din etichetarea lor ca fiind „obraznici” sau „răi”, atunci când, de fapt, sunt doar diferiți.

În general, copiii au nevoie de activitate fizică și de jocuri în aer liber, iar participarea la sporturi de echipă poate fi benefică pentru ei. De asemenea, este important să le oferim timp pentru a se juca și a se plictisi, iar individualitatea fiecărui copil trebuie să fie apreciată și respectată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate





pixel