Scutece lavabile: Care sunt avantajele utilizării lor?

Data publicării:
Fotografie de la Polina Tankilevitch: Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch: Pexels

Ideea de a folosi scutece lavabile în locul celor de unică folosință poate speria părinții, dar pentru a face o alegere în cunoștință de cauză este important să luați în considerare o serie de elemente.



Apariția scutecelor de pânză poate fi considerată un pas înapoi. De fapt, scutecele, așa cum le cunoaștem astăzi, nu au existat dintotdeauna! 

Înainte de a avea scutece, bebelușii erau înfășurați în pânze. Principalul obiectiv al părinților fiind acela de a-i menține cât mai drepți posibil, astfel încât corpul lor să nu se deformeze. 

La începutul secolului al XIX-lea, la fost marcat de apariția scutecelor cu ace de siguranță. Pătratele din bumbac și cânepă erau ținute împreună cu ace de siguranță. 

În 1961, Pampers a lansat primul scutec de unică folosință, așa cum îl cunoaștem astăzi. A fost o adevărată revoluție pentru vremea respectivă, pentru părinți și pentru confortul copilului. Cu toate acestea, atunci când produsele au ajuns pentru prima dată în Europa, părinții au fost reticenți... 

În anii 2000, Greenpeace a dezvăluit că scutecele de unică folosință conțin substanțe toxice și chimice. Apoi, în 2019, ANSES va publica un studiu care indică faptul că "substanțe chimice periculoase" sunt prezente în mai multe modele de scutece vândute în Franța.

Acesta va fi punctul de plecare pentru scutece ecologice cu ingrediente mai sănătoase. Particularitatea acestor scutece este că plasticul va fi înlocuit cu materiale naturale, mult mai blânde cu pielea bebelușului și, de asemenea, mai ecologice.

Avantaje pentru părinți și copii

Erupția scutecului este una dintre cele mai frecvente patologii dermatologice în primul an de viață. Pielea umedă, microbii și iritanții pot provoca imagini îngrijorătoare pentru părinți și dureroase pentru copil.

Scutecele de pânză sunt adesea învinuite ca fiind vinovate, dar dacă sunt folosite corect nu sunt mai rele decât scutecele de unică folosință pentru prevenirea erupției scutecului.

Datorită volumului lor, favorizează o poziție corectă a picioarelor și deci o dezvoltare adecvată a șoldurilor,în plus senzația de umezeală cauzată în special de scutecele de bumbac poate ajuta bebelușul să preia mai repede controlul asupra sfincterilor.

Din punct de vedere economic, comparatia devine și mai nemiloasă dacă ne gândim că scutecele lavabile ar putea fi folosite și pentru un posibil frățior sau surioară.

Spălarea frecventă (la fiecare două-trei zile) ar putea fi un obstacol în ceea ce privește angajamentul și cel mai bine este să țineți cont imediat de acest lucru. 

Beneficiu pentru mediu

Oricine a folosit și aruncat scutece știe bine cât de mult a crescut producția familială de gunoi nesortat. În ciuda acestui fapt, ne poate surprinde cât de mult „cântărește” impactul total: fiecare copil, în primii trei ani de viață, produce în jur de o tonă de scutece de unică folosință.

O enormitate! Și, de fapt, materialele de unică folosință reprezintă 20% din deșeurile solide din gropile de gunoi. Au nevoie de 450 de ani pentru a se degrada, iar dacă sunt incinerate eliberează hidrocarburi aromatice policiclice, dioxine și alți poluanți periculoși.

Trebuie luat în considerare și costul în materie de materii prime și energie pentru producție, ambalare și transport. 

Producerea scutecelor lavabile costă și materii prime și energie, iar dacă folosești mașini de spălat ineficiente și programe de spălare la temperatură înaltă ai putea depăși consumul de apă și energie al celor de unică folosință. 

Urmând metodele de spălare adecvate, folosind mașini de spălat clasa B sau superioare, echilibrul va fi cu siguranță în favoarea scutecelor lavabile; în plus, va exista întotdeauna o reducere a deșeurilor care poluează și au impact asupra sănătății publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel