Se plictisește la ore, termină temele cât ai clipi sau pune întrebări prea mature pentru vârsta lui? Este posibil ca micuțul tău să aibă nevoie de mai multă stimulare în clasă. Mai mulți directori de școli explică la ce semne ar trebui să fie atenți părinții și profesorii.
Le Figaro Étudiant a stat de vorbă cu directori de școli pentru a înțelege mai bine comportamentele care pot indica faptul că un copil are un potențial ridicat sau că ar putea beneficia de un ritm accelerat de învățare.
Un copil care se plictisește la ore sau visează cu ochii deschiși nu este automat un elev precoce. Pierre Schorter, directorul liceului privat Michelet din Nisa, atrage atenția asupra acestei confuzii frecvente:
„Un copil care pare neatent în timpul orelor ar putea, într-adevăr, avea nevoie să sară peste o clasă. Dar poate suferi și de o tulburare de atenție, cum este ADHD.”
De aceea, este important să fie observat comportamentul general al copilului: cum reacționează la învățare, ce interese are și cât de bine se adaptează la cerințele programei.
Un copil care nu se simte stimulat de mediul școlar nu trebuie etichetat în grabă. Evaluarea corectă a nevoilor lui ține atât de contextul educațional, cât și de sprijinul emoțional oferit acasă și la școală.
SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media
Elevii cu potențial intelectual ridicat (HIP) nu sunt întotdeauna ușor de recunoscut. De fapt, mulți dintre ei trec neobservați, tocmai pentru că nu se încadrează în tiparele clasice ale „elevului excepțional”.
Ulrich Gaspard Vigan, directorul Școlii pentru Copii Supradotați Intelectual (EDEIP) din Lyon, atrage atenția asupra acestei realități:
„Unii copii răspund corect la toate exercițiile de matematică, dar nu reușesc să se exprime coerent în scris. Asta poate semnala o precocitate nediagnosticată corect.”
În aceeași direcție, Gay Texier, directorul Școlii Time 4 din Massy, atrage atenția asupra unui alt tip de profil adesea ignorat:
„Copiii pasionați de lectură, care stau mereu cu nasul într-o carte, sunt discreți și trec neobservați. Din păcate, progresul lor poate fi ușor ratat.”
Un alt semn des întâlnit în cazul copiilor supradotați, dar neidentificați, este capacitatea de a găsi foarte repede răspunsul corect, fără să poată explica raționamentul.
„La 8 ani, asta nu este o problemă. Însă în liceu, când li se cere să-și argumenteze gândirea, acest aspect poate duce la tensiuni cu profesorii, frustrare sau chiar respingerea sistemului educațional”, explică Ulrich Gaspard Vigan.
Gay Texier completează:
„Unii copii care ar fi avut nevoie să sară peste o clasă ajung să clacheze la școală, dezvoltă fobii sau pur și simplu renunță să mai facă eforturi.”
SURSA FOTO: freepik.com @standret
Atât părinții, cât și profesorii pot observa indicii subtile ale unei inteligențe peste medie.
Pierre Schorter, directorul liceului privat Michelet din Nisa, spune că>
„Întrebările neobișnuit de profunde pentru vârsta copilului pot fi un semn. Uneori țin de programa școlară, alteori de subiecte existențiale, cum ar fi moartea. Un copil care începe să reflecteze la astfel de teme la o vârstă fragedă merită o atenție deosebită.”
Avansarea cu un an în școală poate fi o opțiune, dar nu este singura. În unele cazuri, integrarea într-o instituție dedicată copiilor cu potențial ridicat poate fi mai potrivită.
Cel mai important este să nu lăsăm copilul să se plictisească, să se simtă neînțeles sau să-și piardă motivația.
Dacă te întrebi, ca părinte, dacă al tău copil ar fi trebuit să sară peste o clasă, fii atent la aceste semnale. Ele ar putea oferi răspunsuri valoroase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.