Sfaturi pentru a-i învăța pe copii despre valoarea banilor

Data publicării:
Fotografie de la Cottombro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottombro Studio/ Pexels

Se vorbește adesea despre importanța educației financiare pentru a deveni oameni informați și pentru a conștientiza că niciodată nu este prea devreme să începeți să vă ocupați de economiile familiei. Tema economisirii ar putea (ar trebui) să fie introdusă și copiilor.



Educația financiară este un subiect destul de complex, dar cu cuvintele potrivite poate fi abordată chiar și cu cei mai mici. Până la urmă, banii fac parte din viața de zi cu zi și este important ca, acest subiect să nu fie perceput de către copii ca fiind unul doar pentru adulți.

Pe scurt, fie că este vorba de a participa la cumpărături săptămânale cu părinții, de a asculta discuții despre facturi sau de unde vin banii, toate ideile pot fi prețioase: banii ar trebui să fie un subiect ca oricare altul, de tratat fără mistere, dar și fără să devină o obsesie.

În plus, având în vedere că plățile bancare, cumpărăturile și facturile se fac din ce în ce mai mult online, ar fi important să vorbim și cu copiii despre siguranța plăților online.

Dați „un exemplu bun”, în primul rând

Ceea ce trebuie spus încă de la bun început este că: transmiterea abilităților și cunoștințelor privind gestionarea economiilor copiilor este importantă pentru a-i împiedica să se confrunte cu probleme economice și anxietate legate de finanțele lor la vârsta adultă.

Și până la urmă, adulții par să fie destul de conștienți de importanța educării copiilor să respecte și să gestioneze corect banii. Potrivit unui studiu realizat de instituția britanică de credit pe baza datelor YouGov, 83% dintre părinții intervievați spun că primul lucru pe care copiii lor ar trebui să învețe despre gestionarea banilor este capacitatea de a economisi.

Acestea fiind spuse, întrebarea apare spontan.

Cum să-ți înveți copiii (mai mult sau mai puțin tineri) valoarea banilor? Exact așa cum se întâmplă atunci când încerci să-i înveți bunele maniere, respectul pentru reguli și așa mai departe, cea mai puternică armă în mâinile unui părinte este un bun exemplu. Acțiunile valorează mult mai mult decât cuvintele: dacă un copil crește într-un mediu în care economiile sunt gestionate cu atenție, el va „absorbi” inevitabil o astfel de abordare.

Câteva sfaturi pentru a-ți învăța copiii valoarea banilor

Există câteva măsuri care pot fi adoptate pentru a-i face pe copii și adolescenți să înțeleagă importanța economisirii.

Pentru început, pe lângă cuvinte, ar fi o idee bună să-i lăsăm pe cei mici să fie puși în situația - compatibil cu vârsta - să ia decizii cu privire la modul în care își cheltuiesc - sau economisesc - banii, să  învețe cum să-și gestioneze propriile finanțe.

2. Fotografie... (pexels-maitree-rimthong-1602726_67879600.jpg)

Foto: Maitree Rimthong/ Pexels

Ei bine, primul sfat este să vă responsabilizați copiii pentru cum să cheltuiască sau să economisească un cadou bănesc primit de la o rudă, vorbind despre el împreună și evaluând dacă este cu adevărat potrivit să cumpărați încă o jucărie/joc video/accesoriu sau dacă este mai bine să puneți acești bani deoparte pentru viitor.

Al doilea sfat, direct legat de discuția care tocmai a fost făcută, este de a oferi copiilor bani de buzunar: a le oferi copiilor un buget de care să se țină, poate ajuta să influențeze luarea deciziilor inteligente și să învețe să ia propriile decizii financiare în ceea ce privește costurile și beneficiile.

Morningstar sugerează, de asemenea, să încerci să insuflați conceptul de planificare financiară copiilor tăi și să dezamorsezi tendința de a se compara cu ceilalți. Și, în cele din urmă, odată ce copiii tăi sunt suficient de mari pentru a-și câștiga existența, ar fi important să-i înveți cum să dăruiască (la organizații de caritate, o organizație non-profit etc...).

Învață-l să facă economii

Cea mai bună cale de a ne învăța copilul despre bani este să-l încurajăm să îi câștige, pentru a face conexiunea între muncă și bani, iar apoi să-l susținem să îi gestioneze singur.

Munca trezește în copii un sentiment de împlinire, de încredere în ei înșiși, convingerea că au făcut ceva de care pot fi mândri.

Munca depusă face ca fiecare lucru cumpărat să fie perceput ca o realizare, nu un drept ce li se cuvine.

Încurajează-i de mici să își definească vise grandioase, pe care să le transforme cu încredere în obiective de economisire.

A învăța cum și de ce să economisești bani este una dintre disciplinele financiare fundamentale.

Este o cale de a-i asigura succesul. Să știi să economisești, să amâni plăcerea, să îți stabilești obiective și priorități, înseamnă maturitate emoțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel